Kesihatan

Hati-hati, Mata Kering Boleh Menyebabkan Sakit Kepala

Jakarta - Sakit kepala boleh berlaku disebabkan oleh banyak faktor, mulai dari tekanan hingga perubahan cuaca yang melampau. Penyakit ini sinonim dengan kesakitan di kepala, atau dalam kes yang lebih serius, yang dicirikan oleh kesukaran bercakap, gangguan penglihatan, leher kaku, kelumpuhan pada satu sisi badan, demam tinggi, kesukaran berjalan, dan penurunan kesedaran. Namun, tahukah anda bahawa mata kering boleh menyebabkan sakit kepala? Inilah sebabnya.

Baca juga: 3 Fakta mengenai Sakit Kepala Yang Perlu Anda Ketahui

Sebab-sebab Mata Kering Boleh Menyebabkan Sakit Kepala

Mata kering menunjukkan bahawa mata tidak dapat mengeluarkan air mata yang mencukupi. Biasanya, mata kering dicirikan oleh perasaan terbakar, terbakar, berpenyakit, atau pedih di dalam mata. Gejala lain termasuk mata merah, gatal, dan berair. Perkaitan antara mata kering dan sakit kepala sebenarnya memerlukan kajian lebih lanjut. Migrain dan mata kering diduga disebabkan oleh keradangan, sehingga saling mempengaruhi. Jadi, anda perlu memeriksa keadaan mata jika anda sering mengalami migrain.

Mata kering boleh menyebabkan sakit kepala (terutama di bahagian belakang mata) kerana ketika berpanjangan, air mata selalu dilepaskan sebagai tindak balas terhadap kerengsaan untuk melindungi diri dari pengeringan lebih lanjut.

Selain mata kering, berikut adalah beberapa faktor yang boleh mencetuskan sakit kepala di belakang mata, iaitu:

  • ralat biasan, menyebabkan keletihan dan ketidakselesaan mata. Contohnya, astigmatisme, rabun jauh, dan rabun jauh.

  • skleritis, Ia adalah keradangan membran putih mata (sclera). Keadaan ini dicirikan oleh kemerahan, sakit, dan sensasi terbakar di mata.

  • sindrom keradangan orbit, penyakit mata yang menyebabkan ketidakselesaan ketika seseorang melirik (sama ada kiri-kanan atau atas) dan ketika kawasan di sekitar mata disentuh.

  • kelumpuhan saraf kranial, Ia menyebabkan penglihatan berganda, kelopak mata yang terkulai, perubahan ukuran murid, dan rasa sakit di kawasan mata.

  • neuritis optik, Ini adalah keradangan sarung myelin saraf optik. Orang dengan nefritis optik akan mengalami gejala seperti sakit mata, penurunan ketajaman penglihatan, rabun warna, dan sakit kepala yang sengit.

  • Sinusitis aka radang dinding sinus. Keadaan ini dicirikan oleh kesesakan hidung, rasa bau yang semakin teruk, batuk, bau mulut, keletihan, sakit gigi, sakit muka, sakit gigi, dan lendir hidung hijau atau kuning.

Baca juga: Jangan ambil ringan, ini adalah 6 faktor yang menyebabkan sakit kepala belakang

Cegah Mata Kering Untuk Mengelakkan Sakit Kepala

Terdapat banyak cara mudah untuk mengelakkan mata kering. Terutama dengan mengelakkan terdedah kepada asap rokok, angin kencang, dan tempat berlindung dari cuaca panas dan kering. Atau untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh menggunakan cermin mata semasa dalam perjalanan.

Perkara lain yang boleh dilakukan adalah menghadkan masa bermain gajet. Cuba rehatkan mata anda (sekurang-kurangnya 20 saat) untuk melihat sejauh mungkin atau tutup mata anda buat sementara waktu, agar mata anda tidak menjadi tegang dan kering. Anda boleh menggunakan pelembap untuk melembapkan udara sejuk, makan makanan yang baik untuk kesihatan mata (terutama buah-buahan dan sayur-sayuran), dan menggunakan titisan mata (jika diperlukan).

Baca juga: Langkah berjaga-jaga yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko mata kering

Itulah sebab mengapa mata kering boleh menyebabkan sakit kepala. Sekiranya anda mempunyai aduan sakit kepala berulang, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui penyebabnya yang tepat. Tanpa perlu beratur, anda boleh membuat temu janji terlebih dahulu dengan doktor di hospital pilihan di sini. Untuk maklumat mengenai kesihatan mata, tinggal muat turun permohonan dalam telefon pintar awak, ya!