Kesihatan

Vape Ingin Diharamkan, Apakah Bahaya bagi Paru-paru?

Jakarta - Ingin tahu berapa banyak nyawa yang hilang kerana bahan toksik dalam rokok? Menurut data WHO, lebih daripada 7 juta orang mati akibat penyakit yang disebabkan oleh asap rokok setiap tahun. Malangnya, kira-kira 890,000 kes yang membawa kepada kematian mesti dialami oleh perokok pasif.

Tidak seperti rokok tembakau, ada juga rokok elektrik atau vape yang kini banyak digunakan oleh generasi milenium. Vape dikatakan mencetuskan pelbagai penyakit paru-paru. Oleh itu, beberapa negara melarang keras peredaran e-rokok atau pemilikan e-rokok.

Sebut saja Singapura, Korea Selatan, Thailand, ke Turki. Di Singapura seseorang yang merokok boleh dikenakan denda SG $ 2.000 (Rp20.659.220). Sementara itu, di Korea Selatan, pemerintah melarang penggunaan vape atau e-rokok di tentera.

Pemerintah Korea Selatan juga mendesak warganya berhenti menggunakan vaping. Sebabnya, mencerminkan kemunculan penyakit paru-paru akibat penggunaan vaping di Amerika Syarikat.

Hmm, apa sebenarnya di sebalik kekosongan yang dikatakan "selamat" berbanding rokok tembakau? Apa bahaya membuang paru-paru?

Baca juga: Risiko barah paru-paru akibat membuang angin dan merokok adalah sama

Serangkaian penyakit paru-paru dipertaruhkan apabila anda kerap mengonsumsi vape

Sejauh ini, kerajaan Amerika Syarikat telah menemui 47 kematian daripada 2,290 kes kecederaan atau penyakit paru-paru yang berkaitan dengan vaping. Menurut para pakar di The Centers for Disease Control and Prevention (CDC), vitamin E asetat sangat disyaki sebagai penyebab timbulnya penyakit paru-paru yang mematikan yang berkaitan dengan e-rokok.

Vitamin E digunakan sebagai bahan tambahan, terutama sebagai agen pemekat dalam produk vape yang mengandung tetrahidrokannabinol (THC). THC adalah bahan kimia yang terdapat dalam ganja. Di samping itu, CDC juga mengesyorkan agar pengguna vape tidak menggunakan produk rokok elektronik yang mengandungi THC, atau memasukkan bahan kimia lain dalam produk vaping.

Terdapat juga pendapat lain mengenai bahaya membuang paru-paru. Berdasarkan pelepasan dari Kementerian Kesehatan Indonesia - Direktorat Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Tidak Berjangkit, e-rokok tanpa nikotin masih boleh merosakkan paru-paru. Siaran itu mengatakan e-rokok berperisa, seperti vanila dan kayu manis, boleh merosakkan paru-paru, walaupun tidak mengandungi nikotin, menurut kajian AS.

Para penyelidik mengkaji apa yang berlaku pada monosit, sejenis sel darah putih, apabila terdedah kepada bahan kimia penambah rasa yang digunakan dalam e-rokok cair yang popular.

Walaupun cecair tersebut tidak mengandungi nikotin, bahan kimia tersebut tetap berbahaya bagi tubuh. Setelah penyelidikan lebih lanjut, penambah rasa nampaknya meningkatkan biomarker untuk menunjukkan pembengkakan dan kerosakan tisu. Banyak dari mereka membunuh sel.

Nah, apabila keadaan ini berterusan untuk jangka masa yang lama, kerosakan sel jenis ini boleh menyebabkan pelbagai masalah paru-paru. Menurut penyelidik pakar dari Pusat Perubatan Universiti Rochester di New York, masalah paru-paru yang boleh berlaku, seperti fibrosis, gangguan paru obstruktif kronik, dan asma.

Bukan hanya itu, vaping juga boleh menyebabkan pembengkakan paru-paru. Tidak percaya? Apabila para penyelidik dalam kajian di atas mendedahkan sel paru-paru manusia kepada pendedahan cecair e-rokok di makmal, teka apa yang berlaku?

Sel-sel paru-paru ini meningkatkan pengeluaran bahan kimia. Nah, keadaan ini menyebabkan pembengkakan dan boleh mengakibatkan kerosakan pada paru-paru.

Baca juga: Inilah Bahaya E-Rokok untuk Kanak-kanak

Vape Lebih "Selamat" Daripada Rokok?

Terdapat banyak sebab mengapa orang beralih ke tembakau. Bermula dari rokok vape yang mempunyai pelbagai rasa, ada yang mengatakan ia lebih menjimatkan, dan mengikuti trend. Di samping itu, ada juga yang berpendapat bahawa rokok vape dianggap lebih "selamat" daripada rokok tembakau, bukan?

Pakar-pakar di American Heart Association (AHA) dengan tegas mengatakan, peningkatan vaping di kalangan kanak-kanak dan remaja sejak beberapa tahun kebelakangan ini menjadi ancaman kesihatan yang sangat serius. Bukan hanya itu, AHA juga mengatakan vaping boleh membahayakan otak remaja, kanak-kanak, atau janin yang berada di dalam rahim.

Bagaimana dengan terapi yang disebut? Terdapat khabar angin bahawa vaping boleh digunakan sebagai terapi untuk membantu seseorang berhenti merokok tembakau?

Baca juga: Adakah Vape Premium Mengandungi Dadah?

Jangan tergesa-gesa untuk mempercayai buah anggur. Lebih-lebih lagi, WHO telah menyatakan dan tidak menganggap vaping sebagai terapi yang sah dan terbukti dapat membantu seseorang berhenti merokok, kerana masih ada bukti saintifik yang kurang.

Oleh itu, adakah anda tahu bahaya membuang paru-paru anda? Ringkasnya, e-rokok dan tembakau kedua-duanya berbahaya bagi kesihatan tubuh. Bagi ibu bapa, pastikan juga mendorong anak-anak agar tidak merokok tembakau atau vape. Caranya adalah dengan mengekalkan badan yang sihat agar tidak memberi kesan buruk ketika anda tua. Jadi, adakah anda pasti masih mahu menghisap rokok atau vape?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2021. Wabak Cedera Paru-paru yang Berkaitan dengan Penggunaan E-Rokok, atau Vaping, Produk
CNBC. Diakses pada tahun 2021. Korea Selatan Melarang E-Rokok Cair di Pangkalan Tentera.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Vaping Lung: Lebih 2,200 Kes Dilaporkan, Remaja Mendapat 'Popcorn Lung'
Kementerian Kesihatan RI - Direktorat Jenderal Pencegahan dan Pengawalan Penyakit - Direktorat pencegahan dan kawalan penyakit tidak berjangkit. Diakses pada tahun 2021. E-rokok tanpa nikotin masih boleh merosakkan paru-paru
Nasihat Undang-undang Singapura. Diakses pada tahun 2021. Adakah Vaping Haram di Singapura?
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. Adakah Vaping Lebih Baik daripada Merokok?