Kesihatan

6 pantang larang makanan untuk orang tua

“Seperti mesin, manusia juga mengalami penurunan fungsi organ dalam tubuh seiring bertambahnya usia. Ini menjadikan mereka yang semakin tua harus berhati-hati dengan apa yang mereka makan. Sekiranya cuai, bukannya menjaga kesihatan pada usia tua, anda sebenarnya akan diserang oleh pelbagai penyakit berbahaya. Jadi, makanan apa yang tidak boleh dimakan oleh orang tua? "

Jakarta - Usia yang lebih tua menyebabkan metabolisme badan menjadi lebih perlahan. Akibatnya, orang tua mengalami penurunan selera makan dan jumlah pengambilan makanan yang masuk ke dalam badan menjadi kurang. Walaupun begitu, warga tua mesti menjaga pengambilan makanan dengan betul untuk memenuhi keperluan pemakanan badan mereka. Ini dilakukan agar orang tua tidak mudah terkena pelbagai penyakit. Oleh itu, untuk menjaga keadaan tetap teratur, berikut adalah jenis makanan yang harus dielakkan oleh orang tua:

Baca juga: 3 Masalah Sistem Pernafasan pada Warga Emas Yang Perlu Diperhatikan

1. Daging Mentah dan Telur

Sebilangan orang berpendapat bahawa hidangan mentah adalah makanan yang sangat lazat, seperti daging merah, ikan dan telur ayam. Namun, ini bukan makanan yang disyorkan untuk dimakan, kerana jenis makanan ini tidak semestinya dijamin bersih. Makanan yang tidak dimasak sepenuhnya boleh mengandungi bakteria jahat yang harus dimusnahkan melalui proses memasak. Nah, bakteria buruk ini boleh membuat kesihatan orang tua terganggu.

2. Susu yang tidak dipasteurisasi

Susu yang tidak dipasteurisasi juga sering dianggap minuman sihat kerana kandungan mineralnya. Malangnya, orang tua harus mengelakkan minuman ini kerana susu yang belum melalui proses pasteurisasi mempunyai risiko bakteria lebih tinggi daripada susu pasteurisasi. Susu perlu dipanaskan terlebih dahulu untuk membunuh bakteria berbahaya di dalamnya agar tetap selamat untuk dimakan.

3. Makanan yang tinggi sodium

Terlalu banyak garam juga boleh menjadi masalah bagi orang tua, terutamanya jika anda mempunyai sejarah hipertensi. Sekiranya makanan yang anda makan tidak cukup enak, cuba tambahkan pelbagai ramuan dan rempah semula jadi dan bukannya garam meja. Juga, selalu perhatikan kandungan natrium pada label pemakanan. Menurut para pakar, warga emas yang berusia lebih dari 71 tahun harus mengehadkan pengambilan natrium mereka, yang tidak lebih daripada 1.2 gram sehari.

Baca juga: 6 Gejala Pneumonia pada Orang Tua Yang Perlu Diperhatikan

4. Kafein

Kafein juga tidak hanya menyukarkan seseorang untuk tidur nyenyak, tetapi juga dapat meningkatkan kegelisahan dan membuat degupan jantung seseorang lebih cepat atau tidak teratur. Ini boleh membahayakan sekiranya orang tua mengalami masalah jantung. Selain kopi, kafein juga terdapat dalam banyak makanan lain seperti teh, beberapa soda, coklat, dan beberapa ubat, termasuk ubat penahan sakit.

5. Soda dan Minuman Manis

Soda yang dicampur dengan ais mungkin kelihatan menggoda jika cuaca panas dan dahaga. Walau bagaimanapun, soda dan banyak minuman penambah stamina lain mengandungi banyak gula. Satu hidangan minuman cola sahaja mengandungi 39 gram gula dalam hidangan 12 ons, yang setara dengan hampir 10 sudu teh gula.

Sekiranya orang tua menghidap prediabetes, pengambilan minuman jenis ini secara berkala dapat meningkatkan gula darah dan meningkatkan risiko menghidap diabetes. Gula berlebihan juga boleh menyebabkan kegemukan dan masalah kesihatan yang lain.

6. Makanan Rendah Lemak

Di berbagai media, seruan untuk memerangi lemak telah berlangsung lama. Akhirnya, tidak sedikit orang yang benar-benar mengelakkan lemak untuk menjaga kesihatan mereka. Sebenarnya, mengelakkan makanan dengan lemak (yang sihat) tidak digalakkan. Lemak yang sihat, seperti yang terdapat pada ikan, kacang, dan minyak zaitun, mempunyai manfaat pelindung jantung.

Di samping itu, lemak yang sihat dapat membantu orang tua mengelakkan banyak penyakit. Oleh itu, penting untuk memilih makanan yang mengandungi lemak sihat. Lemak sihat ini memberi perlindungan kepada otak, sendi dan merupakan sumber tenaga untuk tubuh.

Baca juga: Warga Emas Boleh Mengalami Gangguan Kesihatan Mental

Selain menjaga pengambilan makanan, penting untuk menerapkan gaya hidup sihat dengan cara lain seperti rajin bersenam, menghindari tekanan dan pengambilan alkohol yang berlebihan. Sebabnya, minuman beralkohol boleh mencetuskan kerosakan hati jika dikonsumsi terlalu kerap, dalam kuantiti yang banyak. Semasa penyalahgunaan alkohol dilakukan, risiko penyakit jantung meningkat.

Bukan hanya itu, risiko barah payudara, barah mulut, strok, dan penyakit hati kronik juga akan meningkat seiring dengan tabiat buruk ini. Untuk keterangan lebih lanjut yang berkaitan dengan larangan diet orang tua, anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor dalam aplikasi . Bincangkan juga jika anda mengalami masalah kesihatan yang ketara, sehingga penyakit ini dapat diatasi dengan segera.

Rujukan:
Komuniti Kesihatan Matahari. Diakses pada tahun 2021. 8 Makanan Orang Dewasa yang Lebih Dewasa Perlu Mengelakkan Makan.
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Makanan yang Harus Dielakkan Sekiranya Anda Berumur Lebih 65 Tahun.