Kesihatan

Hati-hati, 7 Tanda Ini Menandakan Sperma Tidak normal

Jakarta - Masalah kemandulan sering membuat orang yang ingin mempunyai anak merasa gelisah. Kemandulan di sini sememangnya berkaitan dengan sperma. Ingat, lelaki memerlukan sperma yang sihat dan berkualiti untuk menyuburkan telur wanita.

Nah, apabila seorang lelaki mengalami masalah sperma yang tidak normal, biasanya doktor akan mengesyorkan melakukan pemeriksaan sperma. Prosedur pemeriksaan dijalankan untuk menganalisis kuantiti dan kualiti sperma. Ringkasnya, ujian ini digunakan untuk menentukan tahap kesuburan lelaki.

Baca juga: Ciri-ciri Air mani yang sihat

Sperma adalah sel yang dihasilkan oleh organ pembiakan lelaki. Ini mengandung enzim yang berfungsi melembutkan dinding sel telur, sehingga sperma dapat memasuki telur selama proses persenyawaan. Walau bagaimanapun, sperma yang tidak normal akan sukar untuk mencapai dan menembusi telur. Nah, inilah yang menjadikan proses persenyawaan terhambat.

Apabila ada masalah dengan sperma, doktor biasanya akan mengesyorkan melakukan ujian sperma. Pemeriksaan ini secara amnya menganalisis beberapa perkara. Bermula dari jumlah sperma, struktur atau bentuk, pergerakan, keasidan (pH), isipadu, warna, dan kelikatan air mani.

Lalu, apakah tanda-tanda sperma yang tidak normal?

Ciri-ciri Sperma Tidak normal

Sperma yang tidak normal tidak dapat dicirikan oleh "kurus" seperti yang dikatakan oleh banyak orang awam. Hasil ujian sperma dikatakan tidak normal sekiranya:

 1. Ketika bentuknya diperiksa, ada kelainan pada kepala, tengah, atau ekor sperma.

 2. Kiraan sperma kurang daripada 20 juta per mililiter.

 3. Tidak mencair dalam masa 15-30 minit.

 4. Warna merah atau coklat dapat menunjukkan kehadiran darah. Sedangkan warna kuning, dapat menunjukkan risiko penyakit kuning atau kesan sampingan ubat.

 5. Kira-kira kurang daripada 50 peratus sperma tidak bergerak normal satu jam selepas ejakulasi. Skala motilitas sperma 0, bermaksud sperma tidak bergerak.

 6. Isipadu sperma kurang dari 1.5 mililiter, keadaan ini menunjukkan sperma rendah. Sementara itu, jika lebih daripada 5 mililiter menunjukkan sperma terlalu cair.

 7. Tahap keasidan (pH) 8, menunjukkan pesakit mempunyai risiko jangkitan.

Baca juga: 5 Sebab Sumbangan Sperma Adalah Trend di Luar Negara

Usaha Menghasilkan Sperma Berkualiti

Apabila ujian sperma menunjukkan kelainan, doktor biasanya akan mengesyorkan beberapa langkah untuk meningkatkan sperma yang sihat, misalnya:

 • Bersenam secara Rutin. Berolahraga secara teratur dapat meningkatkan kadar antioksidan yang fungsinya melindungi sperma.

 • Mencegah Jangkitan Menular Seksual (STI). IMS seksual boleh menjejaskan kesuburan lelaki. Contohnya STI, klamidia dan gonorea. Oleh itu, lakukan aktiviti seksual yang selamat.

 • Menguruskan Tekanan dengan Baik. Tekanan tidak hanya memberi kesan pada fizikal, kerana masalah psikologi ini juga dapat mengurangkan fungsi seksual. Sebenarnya, ia boleh mengganggu hormon yang diperlukan untuk menghasilkan sperma.

 • Mengekalkan berat badan yang ideal. Indeks jisim badan yang tinggi sering dikaitkan dengan penurunan jumlah dan pergerakan sperma.

Baca juga: Adakah benar bahawa kehamilan ditentukan oleh jumlah sperma?

Keputusan Ujian Biasa

Setelah melakukan pemeriksaan sperma, biasanya hasil pemeriksaan ini dapat diterima dalam 24 jam hingga satu minggu. Sudah tentu, pemeriksaan ini akan menunjukkan hasil yang normal atau tidak normal. Hasil ujian sperma boleh dikatakan normal jika:

 • Isipadu: 1.5-5 mililiter.

 • Masa lebur adalah 15-30 minit.

 • Keasidan (pH): 7.2–7.8.

 • Jumlahnya sekitar 20 juta hingga lebih dari 200 juta per mililiter.

 • Sekurang-kurangnya 30 atau 50 peratus bentuk sperma mestilah normal.

 • Motilitas sperma:> 50 peratus sperma bergerak normal 1 jam selepas ejakulasi dan skala pergerakan sperma adalah 3 atau 4.

 • Warnanya putih hingga kelabu.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!