Kesihatan

Penyedutan Hidrogen Covid 19

"Vaksinasi Covid-19 bertujuan untuk merangsang pembentukan antibodi terhadap Covid-19 tertentu."

. Jakarta - Ini dinyatakan oleh dr. Bintang Cristo F, Sp.BS., Pakar Neurosurgeon dan Ketua Bilik Kecemasan, serta Personel Perubatan Covid-19 di PGI Cikini Hospital, Jakarta Pusat, di webinar Health Talk From Home yang diadakan oleh LiveWell Global. "Di dalam badan, vaksin akan berfungsi dengan" memperkenalkan "jenis virus Covid-19 dan akan disimpan oleh sel-sel memori badan. Kemudian, ia akan merangsang antibodi spesifik yang akan berguna ketika dijangkiti Covid-19," tambah dr. Bintang.

"Secara amnya, vaksinasi Covid-19 biasanya tidak menyebabkan gejala yang teruk dan biasanya ringan dan ringan seperti pening, mual, sakit otot, sakit di tempat suntikan vaksin, keletihan, demam, merasa lapar, dan mengantuk, tetapi biasanya tidak begitu menyusahkan. Gejala-gejala ini boleh berlaku kerana radang pada badan, "jelas dr. Bintang.

Menurut dr. Bintang, badan yang cergas diperlukan sebelum dan selepas mendapat vaksin. Cara mempersiapkan keadaan tubuh yang lebih optimum, iaitu dengan memakan makanan berkhasiat, berehat, melakukan senaman ringan, dan menjaga keperluan cairan tubuh dan menjaga kekebalan tubuh. "Antioksidan yang baik juga dapat menjadi salah satu cara untuk mempersiapkan dan juga membantu mengatasi keluhan setelah vaksinasi Covid-19," kata Dr. Bintang.

Sumber antioksidan semula jadi, apa itu?

Antioksidan selain dari sumber buah dan sayur juga dapat diperoleh dari penyedutan air dan hidrogen. Dalam kajian International Journal of Biological Sciences 2019 yang bertajuk "Kemajuan Terkini dalam Kajian Hidrogen Molekul Terhadap Sepsis" menyatakan bahawa hidrogen molekul mengandungi antioksidan yang dapat meningkatkan detoksifikasi sel, meningkatkan penghidratan sel, dan memperkuat sistem kekebalan tubuh, dan mempunyai kesan perlindungan yang signifikan terhadap pelbagai penyakit. organ, "tambah dr. Bintang.

Hidrogen, kata dr. Bintang, molekulnya sangat kecil dan ringan sehingga mudah masuk ke dalam badan dan segera diedarkan melalui semua saluran darah ke bahagian terkecil dan terjauh dari tubuh kita di mana mereka akan mendapat hidrogen. "Sekiranya ada keluhan akibat keradangan, ia akan cepat melegakan dan mengatasi, serta banyak radikal bebas akan dinetralkan dan dikeluarkan dari tubuh dengan cepat," tambah dr. Bintang.

Apakah faedah penyedutan air dan hidrogen

Semasa wabak itu, Leonardo Wiesan, pengasas LiveWell Global, Hydro-Gen Fontaine PEM & Inhaler, Korea Selatan, syarikat pengedaran untuk penjana air mudah alih dan penyedutan hidrogen, menjelaskan permintaan besar untuk faedah penyedutan air dan hidrogen. "Orang-orang sekarang sudah biasa dengan manfaat penyedutan air dan hidrogen, lebih-lebih lagi terdapat pelbagai jurnal kesihatan yang diterbitkan mengenai manfaat hidrogen untuk membantu mengatasi pencegahan dan pemulihan pesakit Covid-19, salah satunya terdapat di QJM: Jurnal Antarabangsa kajian Perubatan., kata Leo.

Penyelidikan itu, tambah Leo, diterbitkan pada tahun 2020 dengan judul "Terapi hidrogen sebagai rawatan tambahan yang berkesan dan baru terhadap COVID-19". Sebagai kesimpulan, dinyatakan bahawa kesan antioksidan selektif, antiapoptosis, anti-inflamasi terapi hidrogen dapat menjadi pelengkap baru yang menjanjikan dan berkesan terhadap Covid-19.

Penggunaan air hidrogen telah banyak digunakan di negara maju, seperti Jepun, China, dan Korea Selatan. "Di Indonesia, sekarang ada cara praktis untuk mendapatkan manfaat penyedutan air dan hidrogen dengan Hydro-Gen Fontaine PEM & Inhaler yang menggunakan teknologi Proton Exchange Membrane (PEM) dan mampu menghasilkan molekul hidrogen hingga 1500 bahagian per bilion , "jelas Leo.

Rujukan:

Jurnal Sains Biologi Antarabangsa. Diakses pada tahun 2021.

QJM: Jurnal Perubatan Antarabangsa. Diakses pada tahun 2021.