Kesihatan

7 Tanda Seseorang Mempunyai Alergi Dadah

, Jakarta - Banyak orang mempunyai alergi terhadap beberapa benda dan juga makanan. Selain alergi terhadap objek dan makanan, ternyata seseorang juga boleh mengalami alahan dadah. Ini adalah salah satu jenis reaksi tidak normal sistem imun terhadap jenis ubat tertentu.

Alahan ubat boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Gejala alahan ubat yang paling biasa adalah ruam, gatal-gatal, atau demam. Kemudian, reaksi yang lebih serius termasuk anafilaksis, yang merupakan keadaan berbahaya apabila tubuh terkejut, tekanan darah turun secara tiba-tiba, dan saluran udara menjadi sempit. Alergi ubat bukan kesan sampingan ubat, dan bukan juga keadaan yang disebabkan oleh overdosis.

Reaksi alergi terhadap ubat biasanya akan muncul secara beransur-ansur sesuai dengan sistem antibodi badan untuk menolak ubat tersebut. Reaksi ini mungkin tidak muncul dengan segera semasa anda pertama kali mengambil ubat. Pada peringkat awal, sistem kekebalan tubuh akan mengenali ubat tersebut sebagai bahan berbahaya bagi tubuh, kemudian mengembangkan antibodi secara perlahan.

Selanjutnya, antibodi akan mengesan dan menyerang bahan ubat. Proses ini boleh menyebabkan gejala alahan ubat. Sebilangan besar alahan ubat hanya mempunyai simptom ringan dan akan reda setelah beberapa hari berhenti mengambil ubat tersebut. Gejala biasa alahan ubat mungkin merangkumi hanya satu atau lebih daripada gejala berikut:

Ruam

Salah satu ciri seseorang yang mengalami alahan ubat adalah ruam pada kulit. Ruam atau lebam merah akan muncul di kulit seperti gigitan serangga tetapi dalam jumlah yang banyak. Kadang-kadang ruam disertai dengan gatal pada kulit.

Gatal-gatal

Ciri-ciri seseorang yang mengalami alahan ubat adalah gatal-gatal di dalam badan. Gatal juga boleh menyebabkan ruam. Tidak jarang gatal disertai dengan sensasi terbakar dan juga menyengat ketika tergores.

Demam

Ciri lain apabila seseorang mempunyai alahan dadah adalah mengalami demam. Demam akan muncul sebagai sejenis pertahanan dari antibodi, kerana tubuh telah diserang oleh zat yang secara semula jadi ditolak oleh tubuh kerana tidak sesuai.

Bengkak di Badan

Alahan ubat boleh menyebabkan pembengkakan di dalam badan. Pembengkakan akan berlaku dalam beberapa kes alahan ubat. Bahagian yang biasanya mengalami pembengkakan adalah wajah. Mata juga dapat ditelan oleh pipi yang bengkak, sehingga memerlukan waktu yang lama untuk kembali normal. Ada juga yang mengalami alahan ubat, mengakibatkan bengkak di seluruh badan.

Susah bernafas

Sesak nafas juga boleh disebabkan oleh alahan ubat. Sesak nafas berlaku kerana penyempitan saluran udara kerana pembengkakan sebelumnya. Ini berlaku kerana saluran pernafasan juga memberikan reaksi alergi yang cepat apabila saluran pernafasan mempunyai banyak lendir. Selain bengkak, lendir juga dapat menyebabkan sesak nafas.

Bronkospasme

Bronkospasme boleh berlaku apabila seseorang mempunyai alahan ubat. Bronkospasme adalah ketika otot saluran udara mula menyekat dan menyekat pengambilan udara. Gangguan ini sering dialami oleh orang yang alah kepada ubat-ubatan yang mengandungi antibiotik.

Nerkolisis Epidermal Beracun

Seseorang yang mempunyai alahan ubat, walaupun jarang berlaku, boleh menyebabkan nercolisis epidermis toksik. Nercolysis epidermis toksik adalah reaksi yang sangat teruk terhadap ubat-ubatan yang mengandungi antibiotik. Kulit dan membran mukus melepuh dan mengelupas, menampakkan daging merah di bawahnya.

Itulah 7 tanda seseorang mempunyai alahan dadah. Sekiranya anda mempunyai alahan terhadap ubat, anda boleh membincangkannya dengan doktor yang dipercayai di . Sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dari App Store atau Play Store.

Baca juga:

  • Apakah Tanda-Tanda Alergi Ubat Antibiotik & Bagaimana Mengubati?
  • Adakah benar bahawa alahan makanan dapat bersembunyi seumur hidup?
  • Cara yang betul untuk mengatasi alahan makanan pada kanak-kanak