Kesihatan

Ini adalah Kaedah Pertolongan Cemas untuk Kemalangan Lalu Lintas

, Jakarta - Kemalangan jalan raya sangat biasa berlaku setiap hari. Anda juga dapat menyaksikannya dan harus menolong setiap mangsa. Dengan mengamankan lokasi anda dan memberikan bantuan kepada mangsa, anda dapat menolong seseorang yang terlibat dalam kemalangan jalan raya.

Perkara pertama yang harus anda lakukan sekiranya anda menyaksikan kemalangan jalan raya adalah menarik kenderaan ke tepi jalan. Sekiranya anda melihat mangsa di tengah jalan, gunakan kenderaan anda sebagai penghalang untuk kenderaan di belakang. Hubungi perkhidmatan kecemasan supaya mereka dapat dengan cepat sampai ke lokasi kemalangan dan berpindah. Semasa anda menunggu perkhidmatan kecemasan, anda perlu melakukan perkara berikut sebagai pertolongan cemas.

1. Periksa Bahaya

Sebelum anda dapat menghampiri mangsa kemalangan, penting untuk memastikan tindakan anda selamat. Periksa aliran bahan bakar, pembakaran, asid, atau wayar yang terdedah. Sekiranya ini berlaku, anda tidak boleh memberikan bantuan dan hanya menghubungi perkhidmatan kecemasan. Matikan suis pencucuhan kenderaan apabila keadaan selamat. Ini cukup untuk melindungi mangsa dan diri anda.

Baca juga: Pertolongan Cemas untuk Orang Yang Menurunkan Kesedaran

2. Tawarkan Bantuan kepada Mangsa

Sekiranya mangsa kemalangan sedar, tanyakan apakah dia memerlukan pertolongan. Ini adalah langkah penting kerana tidak setiap mangsa kemalangan mungkin memerlukan pertolongan, walaupun kelihatannya orang itu memerlukannya. Tanyakan juga kepada mangsa sekiranya dia cedera dan memerlukan pertolongan. Sekiranya orang itu mengatakan ya, berikan pertolongan terbaik yang anda boleh.

Sekiranya mangsa mengatakan tidak, jangan mendekati atau memberi bantuan kepada mangsa dengan alasan apa pun. Tunggu bantuan profesional tiba dan biarkan mereka mengambil alih.

Ingatlah untuk mendekati mangsa dengan berhati-hati, walaupun mereka meminta pertolongan. Orang itu boleh membuat anda panik dan terluka, seperti menggerakkan mangsa, malah boleh menyakitkan mangsa. Periksa sama ada mangsa sedar dengan menggelengkannya sedikit. Sekiranya orang itu tidak bertindak balas, itu bermakna dia tidak sedar.

Baca juga: Pertolongan Cemas dalam Kemalangan, Apa Prosedurnya?

3. Elakkan Memindahkan Mangsa

Perlu diingat bahawa banyak luka mungkin tidak kelihatan pada kulit. Pastikan untuk mendekati mangsa, anda mesti melutut ke arah orang itu. Sekiranya anda tidak melakukan ini, anda boleh panik seseorang dan menyebabkan kecederaan lebih lanjut. Ingatlah bahawa lebih baik memindahkan seseorang yang nyawanya terancam oleh kemungkinan letupan atau kebakaran daripada meninggalkannya kerana takut mencederakan mangsa.

4. Periksa Nafas

Sekiranya seseorang tidak sedarkan diri atau kehilangan kesedaran, penting untuk memeriksa saluran udara mangsa untuk memastikan orang itu bernafas dengan betul. Sekiranya tidak, anda mungkin perlu memberi pernafasan buatan.

Letakkan tangan anda dengan ringan di dahi mangsa dan condongkan kepala dengan lembut. Angkat dagu dengan dua jari dan letakkan pipi anda di dekat mulut mangsa untuk merasakan jika orang itu bernafas. Anda mungkin juga perlu memeriksa dada mangsa untuk melihat apakah pergerakannya naik dan turun.

Mulakan CPR jika orang itu tidak bernafas dan anda tahu bagaimana melakukannya. Sekiranya anda tidak tahu bagaimana melakukannya, jangan mencubanya. Pastikan anda memberitahu pegawai kecemasan sekiranya mangsa bernafas atau tidak bernafas.

Baca juga: 3 Faktor Risiko Seseorang Mengalami Kaki Patah

5. Beri Bantuan sebagai Perlu

Ramai pakar mengesyorkan memberi pertolongan cemas hanya jika mangsa mengalami kecederaan yang mengancam nyawa. Sekiranya mangsa mengalami kecederaan yang memerlukan pembalut, belat, atau menggunakan teknik pertolongan cemas, lebih baik menunggu bantuan profesional. Apa yang anda boleh lakukan ialah:

  • Gunakan pakaian atau pembalut di sekitar tulang belakang atau tulang yang patah untuk mengelakkan pergerakan.

  • Hentikan pendarahan dengan memberi tekanan langsung pada kecederaan dengan pembalut atau pakaian. Tinggikan kawasan pendarahan ke paras dada jika boleh. Sekiranya mangsa sedar, minta orang itu memberi tekanan untuk menenangkan kejutan.

Itulah yang perlu anda lakukan untuk pertolongan cemas sekiranya berlaku kemalangan jalan raya. Sekiranya anda memerlukan nasihat profesional, anda boleh meminta doktor melalui aplikasi . Doktor akan menjawab soalan anda bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Pertolongan cemas
WikiHow. Diakses pada tahun 2020. Cara Membantu Mangsa Kemalangan Kereta