Kesihatan

Ini adalah faedah positif dari bercakap sendiri untuk kesihatan mental

Jakarta - Secara sedar atau tidak sedar, setiap orang pasti bergumam atau bercakap dengan dirinya sendiri. Perkara yang dinyatakan kadang-kadang boleh menjadi negatif atau positif. Sekiranya anda mengucapkan kata-kata negatif lebih kerap daripada positif, anda harus mula mengurangkan tabiat ini kerana sebenarnya boleh mempengaruhi keadaan mental anda.

Fikiran adalah sumber emosi dan suasana hati. Itulah sebabnya, perbualan yang anda lakukan dengan diri sendiri boleh membahayakan atau bermanfaat. Kata-kata anda dapat mempengaruhi perasaan anda terhadap diri anda dan bagaimana anda bertindak balas terhadap peristiwa dalam hidup anda. Sekiranya anda ingin hidup dengan lebih tenang dan damai, mulai sekarang anda harus membiak perbincangan diri yang positif daripada perbincangan diri yang negatif .

Baca juga: Mengapa Orang Dewasa Mengalami Kesukaran Membuat Rakan Baru?

Manfaat Bercakap sendiri untuk Kesihatan Mental

Sebilangan orang mungkin menyedari perkara itu perbincangan diri yang positif boleh menjadi alat yang kuat untuk meningkatkan keyakinan diri dan mengurangkan emosi negatif. Ini bukan omong kosong! Pada hakikatnya, orang yang dapat menguasai perbincangan diri positif positif cenderung lebih yakin, bermotivasi, dan produktif.

Melancarkan dari Garis Kesihatan , penyelidikan menunjukkan bahawa perbincangan diri yang positif mampu meningkatkan kemahiran mental seseorang, sehingga orang itu dapat menyelesaikan masalah, berfikir secara berbeza, dan lebih cekap dalam menghadapi kesukaran atau cabaran. Semua perkara ini dapat mengurangkan kesan tekanan dan kebimbangan yang berbahaya.

Baca juga: Inilah sebabnya lingkaran rakan menjadi semakin kecil ketika dewasa

Petua Melakukan Positif Bercakap sendiri

Perbincangan diri yang positif memang perlu dilatih sekiranya ini bukan naluri semula jadi yang anda miliki. Sekiranya anda merasakan bahawa anda adalah tipe orang yang selalu pesimis, anda boleh belajar mengubah dialog dalaman anda untuk menaikkan semangat anda. Namun, membentuk tabiat baru tentunya memerlukan masa dan tenaga, jadi anda harus kerap mempraktikkannya agar pemikiran negatif yang sering datang dapat diatasi. Nah, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba menanamkan kebiasaan perbincangan diri yang positif :

  • Pencetus pencetus perbincangan diri yang negatif . Akan ada situasi tertentu yang boleh mencetuskan keraguan diri dan menyebabkan anda melakukannya perbincangan diri yang negatif . Acara kerja, misalnya, keadaan ini mungkin sukar bagi anda untuk dikawal sehingga boleh membuat anda berjaya perbincangan diri yang negatif . Baiklah, menentukan dengan tepat kapan keadaan boleh mencetuskan bercakap sendiri Yang paling negatif dapat membantu anda menjangka dan mempersiapkan diri.
  • Cari kelucuan . Ketawa dapat membantu menghilangkan tekanan dan ketegangan. Apabila anda memerlukan dorongan untuk bercakap dengan diri anda dengan cara yang positif, cari cara untuk ketawa, seperti menonton video haiwan lucu atau pelawak.
  • Kelilingi diri anda dengan orang positif . Secara sedar atau tidak, anda dapat menyerap pandangan dan emosi orang di sekeliling anda. Emosi ini juga boleh menjadi emosi negatif dan positif. Seboleh-bolehnya pilih orang yang menyebarkan emosi positif.
  • Cari penegasan positif. Kadang-kadang, melihat kata-kata positif atau gambar yang memberi inspirasi sudah cukup untuk mengarahkan minda. Tetapkan peringatan kecil di tempat kerja, di rumah dan di mana sahaja anda menghabiskan banyak masa.

Baca juga: Inilah 6 Manfaat Mempunyai Rakan Rapat untuk Kesihatan Mental

Itulah faedahnya perbincangan diri yang positif apa yang mesti anda ketahui untuk mengelakkan tekanan dan kegelisahan yang boleh mempengaruhi keadaan mental anda. Sekiranya anda mengalami tekanan yang teruk dan sukar untuk mengatasinya, kini anda boleh menghubungi ahli psikologi secara langsung melalui aplikasi tersebut . Hanya dengan telefon pintar yang anda ada, anda boleh menghubungi ahli psikologi bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Perbincangan Diri Positif: Bagaimana Berbual dengan Diri Sendiri Adalah Perkara yang Baik.
Fikiran Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Kurangkan Tekanan dan Tingkatkan Hidup Anda Dengan Perbincangan Diri Positif.