Kesihatan

Mengenai Oligomenorea, Gangguan Menstruasi pada Masa Subur

, Jakarta - Oligomenorea adalah pendarahan ringan yang jarang atau tidak normal pada wanita yang sedang haid. Keadaan ini merujuk kepada kitaran haid normal yang berubah menjadi lebih dari 35 hari. Atau wanita yang mempunyai kurang dari sembilan haid dalam setahun.

Terdapat beberapa penyebab oligomenorea, beberapa di antaranya tidak berbahaya. Sebaliknya, keadaan ini boleh menjadi gejala masalah kesihatan yang lebih serius. Harap diperhatikan, variasi kitaran haid seseorang sepanjang hayat adalah keadaan normal.

Baca juga: 6 Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Sakit Menstruasi

Gejala Oligomenorea

Hormon yang mempengaruhi kitaran haid boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor yang berbeza. Walau bagaimanapun, jika kitaran haid seseorang tiba-tiba berubah dan tidak kembali normal untuk sebahagian besar haidnya, lebih baik mengetahui sebabnya.

Gejala oligomenorea yang perlu diberi perhatian adalah:

  • Lebih dari 35 hari tanpa haid.
  • Mengalami kurang dari sembilan haid dalam setahun.
  • Kitaran haid yang tidak teratur.
  • Tempoh haid yang lebih ringan daripada biasa.

Apabila berlainan jenis pendarahan, anda mungkin mengalami gejala haid yang lain. Seperti sindrom pramenstruasi, kekejangan, dan kembung. Seseorang juga mungkin tidak mengalami gejala sama sekali.

Darah mungkin berwarna coklat gelap, merah, atau berwarna merah muda muda. Anda mungkin melihat gumpalan atau lendir ketika mengelap, pada tuala wanita atau tampon, atau pada seluar dalam.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Kesakitan Menstruasi Yang Sering Dialami Menyukarkan Kehamilan?

Punca Oligomenorea

Dalam kitaran haid yang teratur, perubahan hormon menandakan lapisan rahim bertambah setiap bulan sebagai persediaan untuk telur yang disenyawakan. Sudah tentu, telur tidak selalu sampai ke rahim. Apabila lapisan tidak diperlukan, tisu mengelupas, melewati serviks dan masuk ke dalam vagina, dan meninggalkan badan dalam bentuk haid.

Proses ini berlaku setiap bulan atau lebih, walaupun variasi normal dalam kitaran haid boleh sedikit lebih lama atau lebih pendek daripada 28 hari. Contohnya, anda mempunyai kitaran haid setiap 30 hari. Kemudian, haid jarang berlaku, setiap 35, 40, atau lebih hari.

Kecuali, seseorang mengawal kitaran haid dengan kontraseptif hormon, kitaran haid yang normal berbeza dari bulan ke bulan. Pelbagai penyebab oligomenorea, iaitu:

  • Selalunya sebagai kesan sampingan kawalan kelahiran atau kontraseptif hormon. Sebilangan wanita mengalami tempoh yang lebih ringan selama tiga hingga enam bulan setelah menggunakan alat kontraseptif. Kadang-kadang, haid boleh berhenti sepenuhnya.
  • Wanita muda yang melakukan senaman berat berpotensi untuk mengembangkan keadaan ini.
  • Mengalami gangguan makan, seperti anoreksia nervosa dan bulimia.
  • Oligomenorea sering terjadi pada remaja dan wanita perimenopause kerana tahap hormon yang turun naik.
  • Oligomenorea boleh berlaku pada wanita yang menghidap diabetes atau masalah tiroid.
  • Keadaan ini biasa terjadi pada wanita dengan kadar protein yang tinggi, yang disebut prolaktin, dalam darah. Ubat-ubatan, seperti ubat antipsikotik dan anti-epilepsi, dapat mengurangkan haid.

Harap maklum, oligomenorea bukanlah keadaan yang serius. Tempoh haid boleh disesuaikan dengan perubahan penggunaan kontraseptif hormon atau progestin. Perkara yang perlu diperhatikan, apabila oligomenorea adalah gejala masalah kesihatan lain, seperti gangguan makan atau senaman yang berlebihan. Keadaan ini tentunya perlu dirawat.

Baca juga: Menstruasi Tanpa Senggugut, Adakah Itu Biasa?

Mengalami kurang dari empat kitaran haid setiap tahun selama bertahun-tahun, yang berlaku secara semula jadi dan tanpa rawatan, seperti pil kawalan kelahiran, dapat meningkatkan risiko hiperplasia endometrium dan barah endometrium.

Sekiranya anda kerap tidak haid selama lebih dari 35 hari, segera hubungi doktor melalui aplikasi tersebut untuk mengetahui punca dan mengatasinya. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Oligomenorea
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Gambaran Keseluruhan Oligomenorea