Kesihatan

Ketahui Khasiat Pepaya untuk Penghidap Diabetes

Pepaya mempunyai skor 60 pada indeks glisemik, sehingga tidak menaikkan gula darah terlalu cepat. Itulah sebabnya buah ini selamat untuk dimakan oleh penghidap diabetes. Namun, hindari penggunaannya secara berlebihan. Mengkonsumsi buah lain juga selamat selagi dalam bahagian sederhana dan tidak menggunakan gula tambahan. "

, Jakarta - Pepaya lebih dikenali sebagai sejenis buah yang baik untuk menjaga sistem pencernaan yang sihat, iaitu memperbaiki pencernaan dan mencegah sembelit. Namun, ternyata buah yang satu ini juga dapat memberikan serangkaian faedah lain untuk kesihatan tubuh. Selain itu, pengambilan betik juga dapat memberikan manfaat yang sihat bagi penghidap diabetes.

Dalam satu betik, terdapat berbagai nutrien sihat. Buah yang sedap ini kaya dengan vitamin C, lebih dari sekadar jeruk. Pepaya juga mengandungi banyak vitamin A, B1, B3, B5, E, K, serat, kalsium, folat, kalium, dan magnesium. Walaupun mengandungi gula, buah ini masih selamat dan baik untuk dimakan oleh penghidap diabetes.

Baca juga: Inilah sebab diabetes adalah penyakit sepanjang hayat

Hubungan Buah Pepaya dengan Diabetes

Diabetes mellitus adalah penyakit yang berlaku kerana peningkatan kadar gula atau glukosa dalam darah. Diabetes adalah penyakit kronik, yang merupakan penyakit yang berlaku dalam jangka panjang dan tidak dapat disembuhkan. Pada penderita diabetes, tubuh mengalami kesulitan, bahkan tidak dapat membakar atau memproses gula darah menjadi tenaga. Ini kemudian menyebabkan gula darah menjadi berlebihan.

Oleh itu, sangat penting bagi penghidap diabetes untuk menjaga diet yang sihat dan mengelakkan pengambilan yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah. Sebaliknya, orang yang mempunyai sejarah diabetes harus makan makanan sihat yang mengandungi banyak serat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Salah satu jenis buah yang baik untuk penderita diabetes adalah betik yang diperam.

Mengonsumsi buah betik yang diperam secara berkala dikatakan dapat membantu menurunkan kadar gula pada penderita diabetes. Dianjurkan untuk memilih betik yang telah diperam, kerana kandungan gula dalam buah ini lebih stabil. Ini tidak bermaksud bahawa pepaya segar tidak boleh dimakan oleh pesakit diabetes. Kerana mengandung air dan gula yang cenderung tinggi, betik tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan.

Baca juga: Mengapa betik bermanfaat untuk badan?

Umumnya, penghidap diabetes kerap mengambil ubat yang dapat mengawal dan menurunkan kadar gula darah. Oleh itu, Anda tidak boleh mengonsumsi buah ini secara berlebihan, kerana dikhuatiri boleh menyebabkan kadar gula darah menjadi terlalu rendah, sehingga memicu keadaan yang disebut hipoglikemia.

Kandungan di Pepaya

Sebilangan penghidap diabetes bimbang pengambilan buah dapat meningkatkan kadar glukosa darah. Sebenarnya, buah sebenarnya merupakan sebahagian daripada diet yang sihat, dan tidak boleh memakannya secara sederhana.

Inilah bahan-bahan yang terdapat dalam betik.

  • Jumlah Gula di Pepaya

Secawan betik segar mengandungi kira-kira 11 gram gula. Orang yang menghidap diabetes harus mengehadkan pengambilan gula tambahan untuk mengatur berat badan mereka dan menjaga gula darah mereka dalam lingkungan sasaran.

  • Indeks glisemik

Indeks glisemik adalah nilai yang diberikan untuk makanan yang berbeza untuk menunjukkan seberapa cepat makanan tertentu menaikkan gula darah. Ini akan membantu penghidap diabetes yang berusaha menjaga gula darah mereka dalam lingkungan sasaran. Pepaya mendapat skor 60 pada indeks glisemik, sehingga gula darah tidak naik terlalu cepat.

  • Faedah Berpotensi

Pepaya bukan sahaja pilihan yang baik untuk penghidap diabetes kerana indeks glisemiknya yang sederhana. Makan betik juga dapat menurunkan gula darah. Menurut beberapa kajian, betik mungkin mempunyai kesan hipoglikemik pada badan. Buah ini mengandung flavonoid, yang merupakan antioksidan semula jadi yang dapat mengatur gula darah.

Jenis Buah-buahan yang Baik untuk Penghidap Diabetes

Makan buah-buahan adalah perkara yang baik bagi penghidap diabetes, asalkan dilakukan dengan cara yang betul. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih buah yang dimakan, terutamanya kandungan glukosa dalam buah. Selain buah betik, ada jenis buah lain yang baik untuk dimakan oleh penghidap diabetes, termasuk:

  • Anggur, buah ini dapat membantu meningkatkan kemampuan tubuh dalam memproses insulin.
  • Apple, menurut Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika , epal baik untuk penghidap diabetes. Pengambilan buah ini dapat membantu mengurangkan risiko serangan diabetes.
  • Tembikai, kandungan likopena dalam tembikai bermanfaat bagi penghidap diabetes.
  • Jeruk, buah ini telah lama terkenal dengan kandungan vitamin C dan dapat memberikan manfaat yang sihat untuk tubuh. Ternyata, pengambilan buah sitrus secara berkala juga disarankan bagi penderita diabetes kerana dapat membantu sistem metabolisme dalam tubuh.

Baca juga: Inilah Sebab Betik Boleh Membantu Mencerahkan Kulit

Ketahui lebih lanjut mengenai faedah pepaya dan buah-buahan lain bagi penghidap diabetes dengan bertanya kepada doktor dalam aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Perubatan Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Pepaya.
Makanan NDTV. Diakses pada tahun 2021. Buah untuk Diabetes: 10 Buah Mesra Diabetes untuk Menguruskan Tahap Gula Darah Lebih Baik.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Pepaya Baik untuk Diabetes?