Kesihatan

4 Pencegahan yang Boleh Anda Lakukan untuk Mengelakkan Kudis

Jakarta - Selain tinea versicolor, kudis adalah masalah kulit yang membuat banyak orang merasa tidak selesa. Penyakit ini dicirikan oleh munculnya rasa gatal pada kulit, terutamanya pada waktu malam. Di samping itu, keadaan ini juga disertai dengan ruam bintik-bintik yang menyerupai jerawat atau lepuh bersisik kecil. Inilah kesan tungau yang hidup dan bersarang di kulit.

Baca juga: Hati-hati dengan Tungau Yang Menyebabkan Kudis dan Kulit Gatal

Terdapat kira-kira 10-15 tungau pada kulit seseorang yang mengalami kudis. Tungau ini dapat berlipat ganda dalam berjuta-juta dan merebak ke bahagian lain badan jika tidak dirawat dengan baik. Nasib baik, penyakit ini tidak mudah menular, baik melalui hubungan langsung atau tidak langsung.

Baca juga: Kulit Kering dan Gatal Jangan Menggaru, Atasi Dengan Ini

Jadi, bagaimana anda mengelakkan kudis?

Hubungan Langsung - Tidak Langsung

Sebelum mengetahui cara mengelakkan kudis, ada baiknya anda mengetahui penyebabnya terlebih dahulu. Penyakit kulit ini disebabkan oleh hama Sarcoptes scabiei . Tungau ini akan membuat lubang seperti terowong di kulit untuk membuat sarang. Tungau ini bertahan dengan menjadi parasit pada kulit manusia dan akan mati dalam beberapa hari tanpa manusia.

Sekurang-kurangnya, ada dua cara untuk tungau Sarcoptes scabiei untuk memindahkan kepada orang lain alias berjangkit. Yang pertama adalah hubungan langsung, seperti melalui pelukan atau melakukan hubungan seks. Yang kedua adalah tidak langsung, misalnya berkongsi penggunaan pakaian atau tempat tidur dengan orang yang mempunyai kudis.

Petua Mencegah Kudis

Menjaga diri anda daripada terkena tungau adalah kaedah paling mudah untuk mengelakkan kudis. Ini dapat dilakukan melalui beberapa perkara di bawah:

1. Basuh Semua Pakaian.

Sekiranya anda mengesyaki banyak tungau di dalam bilik, cubalah mencuci semua pakaian dan sprei. Gunakan air panas dan sabun. Sekiranya perlu, rebus untuk membunuh tungau yang tinggal.

2. Bersihkan Seluruh Bilik di Rumah.

Bersihkan menggunakan pembersih vakum. Selain itu, bersihkan juga permaidani dan perabot di rumah.

3. Elakkan Sentuhan.

Kerana dapat disebarkan melalui kontak fizikal, cara untuk menghindari kudis adalah dengan menjauhkan diri dari kontak dekat dengan penderita kudis. Jangan lupa untuk mengelakkan kebiasaan menggunakan barang peribadi seperti tuala.

4. Buang Bahan.

Balut dengan benda plastik yang disyaki tercemar tungau, tetapi tidak boleh dicuci. Kemudian, letakkan barang tersebut di tempat yang tidak dapat dijangkau. Tungau akan mati dalam beberapa hari.

Baca juga: Ketahui Punca Scurvy

Kaedah di atas juga boleh dilakukan untuk orang yang mempunyai kulit untuk mengatasi gejala dan penyakit kudis. Langkah-langkah di atas mesti diambil sebelum memulakan terapi dengan ubat. Sebabnya, jika tidak ada pencegahan yang dilakukan, sangat mudah menyebar dan tidak menolak kemungkinan terjadinya jangkitan semula.

Ketahui Cara Mengubatinya

Sekurang-kurangnya ada beberapa rawatan di rumah dan gaya hidup yang tepat untuk mengatasi masalah ini. Sebagai contoh:

  • Menggunakan dadah. Ubat seperti antihistamin dapat membantu penghidapnya untuk melegakan simptom alergi akibat kudis.

  • Menyejukkan dan melembapkan kulit. Mencelupkan kulit ke dalam air sejuk, atau menggunakan tuala basah yang sejuk ke kawasan yang teriritasi dapat melegakan gatal.

  • Losyen calamine. Pemburuan losyen Ini dapat membantu menghilangkan rasa sakit dan gatal akibat kerengsaan kulit yang kecil.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!