Kesihatan

Inilah perbezaan antara bronkitis dan radang paru-paru yang perlu diketahui oleh ibu bapa

, Jakarta - Ada dua jenis penyakit yang menyerang saluran pernafasan, iaitu radang paru-paru dan bronkitis. Kedua-dua penyakit ini sebenarnya berbeza, tetapi masih banyak orang yang salah tafsir dan menganggap kedua-dua penyakit ini sama. Sebenarnya, radang paru-paru adalah jangkitan yang menyerang paru-paru, sementara bronkitis adalah jangkitan yang menyerang saluran pernafasan atau bronkus. Bukan hanya itu, terdapat banyak perbezaan lain antara kedua penyakit ini. Inilah perbincangannya.

Perbezaan Antara Pneumonia dan Bronkitis

Pneumonia

Pneumonia adalah jangkitan pernafasan yang menyerang paru-paru. Pada radang paru-paru, alveoli (kantung udara di mana pertukaran oksigen dan karbon dioksida) dipenuhi dengan cecair, menyebabkan paru-paru menjadi radang. Penyebabnya adalah bakteria, virus, dan kulat.

Pneumonia boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tetapi risikonya lebih tinggi pada bayi, kanak-kanak, dan orang yang berusia lebih dari 65 tahun. Di samping itu, mereka yang mempunyai keadaan perubatan kronik seperti asma, diabetes, kegagalan jantung, dan orang dengan sistem imun yang lemah juga lebih mudah terkena penyakit ini.

Bronkitis

Bronkitis adalah keadaan apabila saluran bronkus dijangkiti dan meradang. Terdapat pelbagai sebab. Antaranya ialah virus, jangkitan bakteria, atau terlalu kerap terdedah kepada asap rokok dan pencemaran. Bronkitis terbahagi kepada dua jenis:

1. Bronkitis akut. Jangkitan ini jangka pendek, biasanya berlangsung 7-10 hari. Walau bagaimanapun, batuk akan berterusan selama beberapa minggu atau bulan.

2. Bronkitis kronik. Jangkitan kronik yang berlangsung lebih lama dan lebih teruk daripada bronkitis akut. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada orang yang menghidap asma, emfisema, dan perokok aktif.

Perbezaan Gejala Pneumonia dan Bronkitis

Pada dasarnya, kedua-dua penyakit ini disebabkan oleh jangkitan dan disertai dengan batuk yang bertahan lama. Namun, perbezaan yang paling jelas antara keduanya terletak pada gejala yang ditimbulkannya.

Gejala Pneumonia

Gejala radang paru-paru boleh dikatakan ringan atau teruk bergantung kepada penyebab, usia, dan keadaan kesihatan badan secara keseluruhan. Gejala yang paling biasa adalah:

1. Batuk yang boleh menghasilkan kahak kuning, hijau, atau bahkan berdarah.

2. Sesak nafas.

3. Demam.

4. Menggigil.

5. Sakit di dada, terutama ketika batuk dan menarik nafas dalam-dalam.

6. Sakit kepala.

7. Mual dan muntah.

8. Berpeluh berlebihan.

9. Lemah.

Gejala Bronkitis

Sekiranya terdapat masalah pernafasan yang berkaitan dengan bronkitis, gejalanya biasanya meliputi:

1. Dada terasa ketat seperti penyumbatan.

2. Batuk yang menghasilkan lendir yang jelas, putih, kuning-hijau, dan bercampur dengan darah.

3. Mengi atau nafas berbunyi lembut.

4. Badan terasa lemah.

5. Panas sejuk (berasa sejuk).

6. Demam.

7. Hidung berair dan hidung tersumbat.

8. Sakit tekak.

Pada bronkitis akut, walaupun gejala telah hilang, batuk biasanya berlangsung selama beberapa minggu kerana saluran bronkus sembuh. Sementara itu, apabila anda menghidap bronkitis kronik, anda akan mengalami tempoh sebelum keadaan penyakit bertambah buruk. Pada fasa ini, anda biasanya mengalami gejala seperti bronkitis akut.

Pada hakikatnya, walaupun kedua-dua jenis penyakit ini mempunyai sedikit kemiripan, mereka mempunyai perbezaan mendasar. Sekiranya anda mengalami tanda-tanda seperti radang paru-paru dan bronkitis, tetapi masih bingung mengenai perbezaannya, anda harus segera bertanya kepada doktor di . Mendapatkan diagnosis yang tepat adalah sangat penting untuk menentukan rancangan rawatan anda dan mencegah penyakit daripada menjadi lebih teruk.

Anda tidak perlu menunda dan mencari masa untuk pergi ke hospital untuk berjumpa doktor, melalui aplikasi anda boleh mengemukakan soalan mengenai penyakit dengan cara Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang, ya!

Baca juga:

  • Kenali Gangguan Pernafasan Bronkitis
  • Pneumonia, Radang paru-paru yang tidak disedari
  • Fahami ciri, jenis, dan cara mencegah paru-paru basah