Kesihatan

Pembekuan Darah Semasa Kehamilan, Adakah Berbahaya?

, Jakarta - Selama kehamilan, beberapa keadaan cenderung berbahaya bagi ibu yang bakal menjadi ibu, salah satunya adalah pembekuan darah semasa hamil. Darah mempunyai peranan penting, iaitu sebagai pembawa oksigen dan nutrien ke seluruh tubuh, bahkan kepada janin yang sedang dikandung. Sekiranya terdapat gangguan pada darah ibu semasa mengandung, kesannya pasti berbahaya bagi ibu dan janin.

Baca juga: Rentan Menyerang Wanita Hamil, Hati-Hati Risiko Embolisme

Pembekuan Darah Semasa Kehamilan, Adakah Berbahaya?

Gumpalan darah mempunyai bahasa perubatan, iaitu trombofilia. Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk wanita hamil. Thrombophilia adalah keadaan di mana darah wanita hamil mengalami dehidrasi dan mengandungi protein ACA ( Antibodi Anticardiolipin ) tinggi.

Kekurangan cecair ini akan menyebabkan sel darah melekat satu sama lain, mengakibatkan gangguan aliran darah dan halangan bekalan nutrien dan oksigen ke seluruh tubuh. Keadaan ini akhirnya akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan seperti migrain, pening, penglihatan kabur, dan ingatan menurun.

Apabila aliran darah terlalu perlahan, sel-sel tubuh terancam lemah, bahkan mati. Pembekuan darah juga akan menyukarkan jantung untuk mengepam darah, sehingga membebankan organ. Keadaan ini dapat meningkatkan tekanan darah, strok, dan juga serangan jantung.

Inilah yang menyebabkan pembekuan darah semasa kehamilan

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan pembekuan darah pada wanita hamil. Sebahagian daripada mereka:

  1. Merokok dan tekanan.
  2. Corak pemakanan yang tidak sihat. Kolesterol, gula dan lemak yang berlebihan dapat menjadikan darah wanita hamil menebal. Selain itu, kekurangan omega 3 juga dapat membuat wanita hamil mengalami penyakit ini.
  3. Mempunyai tahap ACA yang tinggi. Wanita dengan tahap ACA yang tinggi berbanding wanita lain rata-rata mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami pembekuan darah semasa kehamilan. Dalam kes kehamilan dengan sindrom ACA, kehadiran janin akan dianggap sebagai benda asing, sehingga tubuh wanita hamil bertindak balas untuk meningkatkan sistem ketahanannya untuk melawan janin.

Baca juga: Wanita hamil berisiko tersumbat saluran darah kerana cairan ketuban

Inilah Bahaya Pembekuan Darah semasa Kehamilan

Gumpalan darah semasa kehamilan boleh berlaku, berikut adalah beberapa bahaya pembekuan darah pada wanita hamil dan janin:

  1. Kejadian gangguan dalam darah, seperti anemia dan leukopenia, yang merupakan jumlah sel darah putih yang rendah di dalam badan.
  2. Kejadian keguguran tanpa sebab yang jelas pada usia rahim yang telah menginjak 9 bulan atau lebih.
  3. Kejadian kelahiran pramatang ketika usia kehamilan belum memasuki usia 34 minggu.
  4. Penyumbatan pada arteri atau urat.

Bagi wanita hamil yang telah didiagnosis dengan pembekuan darah semasa kehamilan, doktor biasanya akan memberikan suntikan heparin sebagai ubat penipisan darah. Doktor juga akan terus memantau perkembangan kehamilan hingga proses kelahiran. Ubat penipisan darah biasanya akan disuntik di perut di sekitar perut wanita hamil. Tujuannya adalah untuk memastikan bahawa darah tetap normal dan mencegah pendarahan.

Baca juga: Mengapa Gangguan Pembekuan Darah Berlaku?

Selain itu, wanita hamil dan janin juga penting untuk menjaga berat badan untuk mengurangkan risiko pembekuan darah semasa kehamilan. Kerana jika wanita hamil mengalami pembekuan darah semasa kehamilan, keadaan ini dapat terjadi lagi pada kehamilan berikutnya.

Sekiranya tidak jelas, anda boleh bertanya mengenai masalah kesihatan ibu dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut , melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, ibu juga dapat membeli ubat-ubatan yang diperlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found