Kesihatan

Tidak Boleh Sembuh, tetapi Duduk Angin Boleh Diubati

, Jakarta - Angin duduk yang anda alami boleh menjadi peringatan bahawa sesuatu tidak sesuai dengan hati anda. Keadaan ini menunjukkan bahawa jantung anda kurang mendapat bekalan darah, sementara tubuh memerlukannya untuk berfungsi dengan baik. Biasanya, penyebab angin duduk ini dipicu oleh emosi yang kuat, suhu panas dan sejuk yang melampau, senaman fizikal, atau makan terlalu banyak. Ayuh, lihat penjelasannya!

Baca juga: Inilah yang dimaksudkan dengan angin duduk

Apa itu Duduk Angin?

Duduk angin atau angina adalah sakit dada kerana kekurangan bekalan darah dan oksigen ke jantung. Keadaan ini boleh menjadi gejala penyakit kerana pengumpulan kolesterol dalam lemak di arteri koronari jantung. Angina adalah keadaan yang menyebabkan sakit dada secara tiba-tiba. Di samping itu, kesakitan yang anda rasakan tidak dapat diramalkan sebelumnya, keadaan ini boleh berlaku ketika anda sedang bersantai, dan tidak semestinya akan hilang setelah berehat.

Gejala Apa Yang Muncul Sekiranya Seseorang Mengalami Angin?

Selain sakit dada yang berlaku secara tiba-tiba, beberapa gejala lain termasuk:

 • Pening
 • Sesak nafas, kerana dada terasa memampatkan.
 • Sakit di bahagian belakang, leher, rahang dan bahu.
 • Peluh sejuk.

Apa yang Menyebabkan Angin Duduk Terjadi?

Angina terbahagi kepada tiga jenis berdasarkan perkara yang boleh mencetuskan penyempitan arteri koronari. Antaranya:

Angin duduk tidak stabil, keadaan yang dicetuskan oleh simpanan lemak atau gumpalan darah yang menyekat aliran darah ke jantung. Kesakitan yang dialami dalam keadaan ini tidak dapat diubati, dan akan berterusan walaupun selepas berehat atau minum ubat. Sekiranya tidak diperiksa, keadaan ini boleh menjadi serangan jantung.

Angin duduk dengan stabil, yang merupakan keadaan yang dicetuskan oleh aktiviti fizikal seperti sukan. Kenapa begitu? Ini berlaku kerana jantung memerlukan pengambilan darah dan oksigen yang banyak. Pengambilan tidak akan mencukupi sekiranya saluran koronari menyempit atau tersumbat. Angin stabil juga boleh berlaku kerana merokok, makan berlebihan, tekanan dan udara sejuk.

Baca juga: Perkara-perkara ini dapat meningkatkan risiko untuk masuk angin

Apakah Rawatan Angin Duduk?

Walaupun angina tidak dapat disembuhkan, tetapi angina dapat diobati jika gejala muncul setiap saat. Rawatan bertujuan untuk mengurangkan keparahan gejala, dan mengurangkan risiko seseorang terkena serangan jantung dengan menjalani gaya hidup yang sihat, seperti:

 • Hadkan pengambilan makanan yang mengandungi lemak tepu.
 • Makan makanan berkhasiat seimbang yang mengandungi banyak serat, seperti biji-bijian, sayur-sayuran, dan buah-buahan.
 • Seimbangkan aktiviti fizikal dengan rehat.
 • Jangan makan lebih banyak daripada bahagian kalori yang diperlukan oleh badan.
 • Elakkan asap rokok, dan hadkan pengambilan alkohol.
 • Elakkan tekanan, dan atasi tekanan dengan baik.
 • Kawal kadar gula dalam darah dan ikuti diet yang sihat jika anda menghidap diabetes.

Baca juga: Angin Duduk Boleh Menyebabkan Kematian, Mitos atau Fakta Mengejut?

Jangan risau, walaupun angin tidak dapat sembuh, gejala yang muncul dapat dicegah dengan menerapkan tabiat dan gaya hidup yang sihat. Sekiranya anda atau keluarga terdekat anda mengalami gejala angina, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!