Kesihatan

Kegagalan Ginjal Kronik Perlu Dialisis

"Organ ginjal pada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik tidak lagi dapat menjalankan fungsinya dengan optimum. Contohnya, seperti menyaring kekotoran dalam badan, mengawal jumlah air, kadar garam, dan kalsium dalam darah. Sekiranya keadaan ini tidak dibantu oleh dialisis, bahan buangan metabolik yang harus dikeluarkan dari badan akan terkumpul. Penumpukan ini akhirnya boleh membahayakan tubuh dan menyebabkan komplikasi maut. "

, Jakarta - Ginjal adalah organ yang berfungsi menyaring darah. Sekiranya kegagalan buah pinggang berlaku, organ yang terletak di kedua sisi di atas pinggang akan kehilangan keupayaan untuk menjalankan fungsinya, dan boleh menyebabkan pelbagai komplikasi serius.

Oleh itu, kaedah dialisis masih merupakan salah satu kaedah berkesan untuk menyokong ketidakupayaan buah pinggang menyaring darah. Namun, mengapa orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik memerlukan dialisis? Mari lihat penjelasannya di sini!

Baca juga: Gaya Hidup Sihat bagi Penghidap Jangkitan Ginjal

Penjelasan Mengenai Dialisis

Dialisis atau dialisis adalah prosedur perubatan yang dilakukan untuk membuang sisa berbahaya di dalam badan. Biasanya, proses ini dilakukan secara semula jadi oleh buah pinggang. Ginjal yang sihat akan bertanggungjawab menyaring darah dengan memisahkan zat berbahaya dan lebihan cairan dari badan, yang kemudiannya dikeluarkan melalui air kencing.

Dialisis biasanya diperlukan untuk orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik, yang merupakan keadaan di mana fungsi ginjal menurun hingga di bawah had normal. Kerana, ginjal pada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik tidak lagi dapat menyaring sisa, mengawal jumlah air dalam tubuh, kadar garam, dan kalsium dalam darah. Sekiranya tidak dibantu oleh kaedah dialisis, bahan buangan metabolik yang tidak berguna akan terkumpul di dalam badan, sehingga secara beransur-ansur akan membahayakan tubuh.

Sudah tentu, diperlukan penilaian dari doktor, melalui satu siri ujian perubatan untuk menentukan sama ada seseorang yang mengalami kegagalan buah pinggang memerlukan dialisis atau tidak. Terdapat beberapa tanda aras, seperti tahap kreatinin dan urea dalam darah, kecepatan di mana ginjal menyaring darah, kemampuan tubuh menangani air berlebihan, dan aduan tertentu yang merujuk pada jantung, pernafasan, gangguan perut, dan kebas pada kaki .

Baca juga: Ini adalah Penanganan Kegagalan Ginjal Kronik yang perlu anda ketahui

Jenis-jenis Dialisis Yang Boleh Dijalani

Secara umum, terdapat 2 jenis kaedah dialisis yang boleh dipilih oleh orang yang mengalami kegagalan buah pinggang. Inilah penjelasannya:

1. Hemodialisis

Kaedah dialisis jenis ini cukup popular dan banyak dipilih. Prosedur penyaringan darah dilakukan menggunakan mesin khas, yang akan berfungsi seperti buah pinggang. Dalam proses hemodialisis, pegawai perubatan akan memasukkan jarum ke dalam saluran darah untuk menghubungkan aliran darah dari badan ke mesin basuh darah. Kemudian, darah kotor akan disaring di mesin, dan darah bersih yang telah disaring akan dialirkan kembali ke badan.

Prosedur hemodialisis biasanya berlangsung sekitar empat jam setiap sesi. Orang yang mengalami kekurangan buah pinggang yang memilih kaedah dialisis jenis ini akan diminta menjalani 3 sesi seminggu secara berkala. Dalam kebanyakan kes, hemodialisis boleh menyebabkan kesan sampingan seperti gatal pada kulit dan kekejangan otot.

Dilaporkan dari Yayasan Buah Pinggang Nasional , orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik juga boleh melakukan hemodialisis di rumah. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa hemodialisis di rumah tidak sesuai untuk semua orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik. Ini kerana penghidap harus bertanggungjawab terhadap perawatan mereka sendiri dan latihan menyeluruh diperlukan untuk menguasai prosesnya. Sekiranya anda ingin mencubanya, bincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu.

2. Dialisis Peritoneal

Dialisis peritoneal adalah kaedah dialisis yang menggunakan peritoneum, atau membran di rongga perut, sebagai penapis. Membran ini dipilih kerana mempunyai ribuan saluran darah kecil yang dapat berfungsi seperti ginjal. Dalam prosedur dialisis peritoneal, sayatan kecil dibuat di dekat pusar untuk laluan kateter atau tiub khas.

Kateter akan ditinggalkan di rongga perut secara kekal. Fungsinya adalah memasukkan cecair dialisat, yang merupakan cairan yang mengandung gula tinggi untuk menarik bahan buangan dan lebihan cairan dari saluran darah di sekitarnya, ke rongga perut. Setelah selesai, cecair dialisat yang sudah mengandung sisa bahan akan dialirkan ke dalam beg khas, yang akan dibuang kemudian, dan kemudian diganti dengan cecair baru.

Kelebihan kaedah dialisis jenis ini adalah bahawa ia boleh dilakukan di rumah dan bila-bila masa, jadi orang yang mengalami kegagalan buah pinggang tidak diharuskan selalu datang ke hospital untuk menjalani dialisis. Walau bagaimanapun, dialisis peritoneal juga mempunyai beberapa kesan sampingan, seperti peritonitis atau jangkitan peritoneal, perasaan kenyang di perut ketika proses dialisis berlangsung, hingga munculnya hernia kerana berat cairan di rongga perut.

Itulah penjelasan mengapa orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik memerlukan dialisis dan jenisnya. Harap maklum bahawa kedua-dua jenis dialisis yang telah dijelaskan sama-sama berguna untuk membantu mengganti tugas ginjal, dan tidak akan menjadi penghalang untuk menjalankan pelbagai aktiviti. Selagi anda melakukannya dengan kerap, orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik masih boleh bekerja, pergi ke sekolah, atau melakukan aktiviti lain seperti biasa.

Baca juga: Perlu Tahu, Ini 5 Komplikasi Kegagalan Ginjal Kronik

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai kegagalan buah pinggang atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda. Melalui aplikasi tersebut , anda boleh menghubungi pakar untuk bertanya mengenai perkara ini. Melalui ciri sembang / panggilan video boleh didapati secara langsung dalam aplikasi.

Di samping itu, anda juga boleh membuat temu janji di hospital pilihan anda, jika anda memerlukan pemeriksaan fizikal. Tanpa perlu beratur lama di hospital. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2021. Dialisis
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2021. Hemodialisis
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2021. Hemodialisis Rumah
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2021. Dialisis Peritoneal: Apa yang Perlu Anda Ketahui