Kesihatan

4 Faedah Minum Susu untuk Orang Dewasa

, Jakarta - Memasuki remaja dan dewasa mereka, banyak orang memutuskan untuk berhenti minum susu. Kerana, banyak orang menganggap kebiasaan minum susu sama dengan anak kecil dan bayi. Sebenarnya, orang dewasa juga memerlukan pengambilan susu, anda tahu!

Minum susu rutin sering disyorkan untuk kanak-kanak sahaja. Kerana dalam tempoh pertumbuhan, kanak-kanak memerlukan pengambilan nutrisi yang terbaik. Namun, pengambilan sekurang-kurangnya satu gelas susu sehari juga diperlukan oleh orang dewasa. Sebenarnya, minum susu dapat memberikan manfaat yang sihat untuk tubuh, terutama yang berkaitan dengan kesihatan tulang. Apakah faedah minum susu pada orang dewasa?

1. Mencegah Osteoporosis

Susu mempunyai kandungan kalsium yang sangat tinggi sehingga baik untuk menjaga kesihatan tulang dan kepadatan. Ini penting untuk mencegah osteoporosis, alias kehilangan tulang. Walaupun penyakit ini sering dijumpai pada orang tua, penyebabnya telah "menumpuk" sejak usia muda. Salah satu sebabnya ialah pengambilan lebih sedikit kalsium dari susu.

Baca juga : Mencegah Osteoporosis dengan 6 Langkah Ini

2. Anti-penuaan

Salah satu kelebihan pengambilan susu secara berkala adalah untuk mencegah penuaan awal kulit. Kerana pengambilan susu secara teratur sebenarnya dapat melindungi tubuh dari serangan radikal bebas, salah satu penyebab penuaan dini pada orang dewasa.

Selain penuaan pramatang, serangan radikal bebas yang berlebihan juga dapat mengganggu pengeluaran hormon dan pada akhirnya dapat mengurangkan ingatan dan penglihatan.

3. Elakkan Dehidrasi

Dehidrasi berlaku apabila cecair badan yang keluar jauh lebih banyak daripada cecair yang masuk. Ini kemudian menyebabkan orang itu mengalami kekurangan cecair. Selalunya, orang yang mengalami dehidrasi disarankan minum air untuk menggantikan cecair yang hilang.

Nah, ternyata susu juga boleh menjadi pilihan untuk menggantikan cecair badan, anda tahu. Mengonsumsi susu secara berkala yang tinggi nutrien dan juga air dikatakan dapat membantu menghidrasi badan secara maksimum.

4. Mencegah Kegemukan

Salah satu sebab orang membuang susu adalah ketakutan untuk gemuk. Kerana susu diketahui mengandungi lemak. Tidak jarang, sebilangan kaedah diet juga menasihati pengikut mereka untuk mengelakkan pengambilan makanan ini.

Tetapi ternyata, jika diminum dengan betul susu sebenarnya dapat mencegah seseorang menjadi gemuk. Sebenarnya, kandungan nutrien dalam susu dapat memberikan manfaat yang luar biasa bagi tubuh. Seperti kandungan vitamin, lemak, hingga protein.

Baca juga : 7 jenis susu yang perlu anda ketahui dan faedahnya

Sakit Perut Selepas Mengonsumsi Susu

Selain takut menjadi gemuk, ada perkara lain yang sering dijadikan alasan seseorang berhenti minum susu. Salah satunya adalah reaksi yang berlaku selepas minum susu, yang paling biasa adalah sakit perut. Adakah anda salah seorang yang berpengalaman?

Sakit perut selepas minum susu boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai masalah kesihatan yang disebut intoleransi laktosa. Itulah keadaan yang menyukarkan badan atau tidak dapat mencerna laktosa yang terdapat dalam susu dengan betul.

Baca juga : Sakit Perut Selepas Sarapan, Apa Yang Salah?

Intoleransi laktosa biasanya berlaku kerana tubuh kekurangan enzim yang disebut laktase. Gejala intoleransi laktosa yang sering muncul termasuk sakit perut, kekejangan dan sakit, kembung, mual, dan muntah. Kadang-kadang keadaan ini juga menyebabkan seseorang mengalami gangguan pencernaan seperti cirit-birit.

Sekiranya sakit perut berterusan dan bertambah buruk walaupun tidak memakan susu, itu boleh menjadi tanda penyakit lain. Sekiranya ragu-ragu, cuba sampaikan aduan tersebut kepada doktor dalam permohonannya . Hubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!