Kesihatan

Kelebihan Duduk di Lantai sambil Makan Seperti Orang Jepun

, Jakarta - Duduk di kerusi empuk sambil makan terasa selesa, tetapi tidak semestinya baik untuk kesihatan. Pada zaman moden ini, beberapa negara di Asia, seperti Jepun, masih mengamalkan tradisi kuno ketika makan, yang duduk di atas lantai.

Anda tidak tahu hanya menjaga tradisi, duduk di atas lantai sambil makan yang dilakukan dalam posisi yoga yang unik sebenarnya dapat memberikan banyak manfaat kesihatan. Inilah ulasannya.

Baca juga: Mengenal Shokuiku, Tabiat Makan Sihat Jepun

Kelebihan Duduk di Lantai sambil Makan

Sebilangan besar keluarga Jepun biasanya makan sambil duduk di lantai. Walaupun anda pergi ke restoran lima bintang di Jepun, kemungkinan anda tidak akan mendapat tempat duduk. Ya, sebenarnya, makan sambil duduk di lantai memang merupakan salah satu ciri restoran Jepun.

Tidak hanya unik, duduk di lantai sambil makan mempengaruhi postur tubuh, sehingga dapat memberikan banyak manfaat kesihatan. Berikut adalah faedah tabiat makan ini:

1.Menjadikan Anda Yoga Berpose

Tahukah anda, duduk di lantai dengan kaki disilangkan semasa makan membuat anda secara tidak sedar melakukan pose yoga. Pose bersila ini disebut pose santai atau sukhasana, yang memungkinkan pikiran untuk bersantai dan memberi tekanan pada tulang belakang bawah untuk bersantai.

Nafas anda akan perlahan, ketegangan otot akan dilepaskan, dan tekanan darah juga akan mereda. Dari perspektif Ayurveda, semua perkara ini akan memberi kesan positif kepada pencernaan makanan.

2.Membantu Pencernaan

Pose bersila juga dipercayai dapat meningkatkan aliran darah ke perut, sehingga membantu tubuh anda mencerna makanan dengan mudah dan menyerap nutrien dan vitamin dengan betul.

Di samping itu, apabila anda bersandar ke depan untuk mengambil makanan dari pinggan dan kemudian kembali ke posisi awal untuk menelannya, ia menguatkan otot-otot perut yang seterusnya dapat mencegah kembung.

3.Membantu Menurunkan Berat Badan

Duduk di atas lantai semasa makan membantu saraf vagus berfungsi dengan lebih baik. Apabila sistem pencernaan anda melepaskan hormon yang disebut leptin, ia akan memberi isyarat kepada saraf vagus bahawa anda sudah kenyang, dan saraf vagus yang berfungsi dengan baik menghalang anda makan berlebihan. Dengan cara itu, anda dapat mengawal berat badan anda.

4. Jadikannya Lebih Fleksibel

Duduk di kerusi terlalu lama boleh menyebabkan sakit belakang dan akhirnya memberi tekanan pada cakera di tulang belakang. Jika anda duduk di atas lantai semasa makan, posisi duduk ini dapat meregangkan punggung bawah, pelvis, dan kawasan di sekitar perut anda, mengurangkan rasa sakit dan ketidakselesaan. Sebaliknya, meregangkan otot-otot ini secara berkala dapat menjadikan anda lebih fleksibel dan sihat.

Baca juga: Kedudukan Duduk Yang Salah Dapat Menyebabkan Masalah Saraf

5. Menjaga Kesihatan Sendi di Lutut dan Pinggul

Posisi bersila atau sukhasana adalah salah satu pose yang memberikan manfaat kesihatan untuk seluruh tubuh. Membengkokkan lutut, pergelangan kaki, dan sendi pinggul secara berkala dapat membantu memastikan kawasan ini tetap lentur dan bebas dari penyakit.

Dengan kelenturan yang baik, pelinciran antara sendi akan menjadi baik, memudahkan anda duduk di atas lantai. Ini membantu menjaga sendi lentur dan kurang terdedah kepada kecederaan atau penyakit degeneratif, seperti arthritis dan osteoporosis.

6. Meningkatkan Postur

Semasa duduk bersila di atas lantai, postur badan anda akan bertambah baik secara automatik, kerana cara duduk ini menjadikan punggung anda lurus, memanjangkan tulang belakang dan mendorong bahu anda ke belakang.

Mengekalkan postur badan yang baik adalah penting untuk kesihatan. Ini bukan hanya membantu mencegah kecederaan, tetapi juga mengurangkan risiko memberi tekanan pada otot dan sendi tertentu, yang boleh menyebabkan keletihan dan keausan lebih cepat daripada biasa.

Baca juga: Tingkatkan Postur Anda dengan 5 Langkah Yoga Ini

7. Menjadikan Jantung Lebih Kuat dan Meningkatkan Peredaran

Apabila anda duduk di atas lantai, jantung anda akan mendapat keuntungan dari peredaran darah kerana darah dapat dengan mudah dipam melalui jantung ke semua organ yang diperlukan untuk pencernaan.

Namun, ketika anda duduk di kerusi, lebih banyak darah mengalir ke kaki kerana ia berada jauh di bawah jantung. Ini menyebabkan jantung bekerja lebih keras untuk memastikan darah mengalir. Oleh itu, duduk di atas lantai bermanfaat untuk jantung yang sihat dengan mengurangkan tekanan berlebihan semasa makan.

Itulah faedah duduk di atas lantai semasa makan. Mungkin anda boleh mula duduk di lantai sambil makan dengan kerap seperti orang Jepun.

Sekiranya anda sakit, jangan risau. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda untuk mendapatkan rawatan melalui permohonan . Ayuh, muat turun permohonannya sekarang untuk memudahkan anda mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.

Rujukan:
Ayurveda yang sihat. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Anda Perlu Duduk Di Lantai Semasa Makan? Ilmunya!
Brightside. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Orang di Jepun Duduk di Lantai untuk Makan.