Kesihatan

Petua untuk Seks yang Selamat Selepas Pembedahan Hernia

Tempoh pemulihan hernia bergantung kepada keadaan kesihatan anda secara keseluruhan. Tidak memaksa aktiviti berat membantu mempercepat proses pemulihan. Masa yang tepat untuk kembali ke hubungan seks bergantung pada keadaan kesihatan anda dan pemulihan luka selepas pembedahan. Kedudukan semasa hubungan seks dan komunikasi dengan pasangan adalah petua untuk seks yang selamat selepas pembedahan hernia. "

, Jakarta - Sebilangan besar orang umumnya tidak mengalami kesan jangka panjang setelah pembedahan hernia. Pembedahan membantu membetulkan kesakitan atau disfungsi yang berkaitan dengan hernia. Itu semua memerlukan pemulihan untuk dapat melakukan aktiviti harian termasuk seks.

Doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda tidak melakukan hubungan seks selama beberapa hari hingga beberapa minggu, bergantung pada lokasi hernia, jenis pembedahan, usia dan kesihatan anda yang lain, dan kemungkinan komplikasi. Ada petua untuk seks selamat selepas pembedahan hernia? Baca lebih lanjut di sini!

Baca juga:Inilah Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Hernias

Tetapkan Kedudukan dan Ketahui Masa Berhenti

Biasanya, tidak ada sekatan aktiviti seksual selepas pembedahan laparoskopi untuk hernia inguinal. Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak selesa di sekitar tapak sayatan selama satu atau dua minggu.

Bagi lelaki, skrotum mungkin berubah warna, lembut, atau bengkak selepas pembedahan. Bengkak akan mereda dalam masa seminggu. Anda mungkin dapat meneruskan aktiviti biasa, termasuk hubungan intim, dalam seminggu atau lebih.

Sebenarnya tidak ada masa yang tepat untuk mengetahui kapan melakukan hubungan seks yang selamat selepas pembedahan hernia. Semuanya bergantung pada keselesaan setiap individu. Sekiranya jenis hernia yang anda alami adalah hernia inguinal, biasanya jenis pembedahan yang dilakukan adalah pembedahan laparoskopi menggunakan mesh. Pada lelaki, kawasan inguinal dekat dengan struktur dan saraf testis yang penting untuk fungsi seksual.

Anda mungkin mengalami lebam dan bengkak pada skrotum, zakar, dan testis anda pada hari-hari yang mengikuti prosedur. Walau bagaimanapun, risiko kecederaan pada saluran darah, saraf, atau saluran sperma yang menuju ke testis sangat rendah sehingga prosedur ini tidak boleh mengganggu kemampuan untuk ereksi.

Baca juga: Selain Pembedahan, Bagaimana Mengubati Hernia?

Lakukan beberapa petua ini jika parut pembedahan tidak menyakitkan dan anda dapat melakukan hubungan seks, iaitu:

1. Bincangkan dengan pasangan anda dengan menjelaskan keadaan anda dan bagaimana perasaan anda. Ini membantu pasangan untuk mengelakkan kawasan yang sensitif dan menyakitkan.

2. Mulakan dengan gerakan lembut dan tingkatkan aktiviti secara beransur-ansur apabila anda merasa semuanya sihat dan tidak ada rasa sakit.

3. Letakkan bantal dekat dengan perut untuk memberi sokongan semasa persetubuhan.

4. Pilih seks oral jika boleh untuk mengelakkan kesakitan atau ketidakselesaan.

5. Apabila aktiviti intim berlaku, terus berhubung dengan pasangan anda untuk mengetahui kapan tiba masanya untuk berhenti atau menukar kedudukan.

Perkara yang paling penting ialah mendengar badan anda yang akan memberitahu anda jika anda terlalu kuat dan perkara sensitif yang lain. Kesakitan akibat pembedahan hernia hanya sementara. Kesakitan dan lain-lain akan hilang setelah tempoh pemulihan selesai.

Supaya pemulihan pembedahan hernia berlaku dengan cepat

Pemakanan yang sihat adalah bahagian penting dalam pemulihan selepas pembedahan hernia. Perhatikan apa yang anda makan, terutama pada beberapa minggu pertama pemulihan. Pergerakan usus yang berat berpotensi meningkatkan kesakitan.

Pesakit yang pulih harus mempertimbangkan untuk mengambil pelembut najis sebelum makan selama beberapa hari. Di luar itu, diet yang memenuhi pengambilan serat dan cecair akan menjaga usus halus.

Baca juga: 7 Perkara Ini Berlaku Pada Tubuh Semasa Hubungan Seks

Selama beberapa hari pertama pemulihan, anda harus membersihkan pembalut dan menggantinya seperti yang diperintahkan. Mengalami luka pembedahan menyebabkan anda berisiko mendapat jangkitan. Penting untuk memerhatikan tanda-tanda, seperti kemerahan, kesakitan meningkat, dan kehangatan di sekitar sayatan. Perhatikan juga adakah anda sering demam dan berpeluh.

Pemulihan dari pembedahan hernia adalah mengenai menyokong proses penyembuhan semula jadi. Rehat yang cukup dan menguruskan tekanan dengan baik dapat mempercepat proses penyembuhan. Elakkan bersin dan batuk selama beberapa hari untuk mengurangkan tekanan di tempat pembedahan. Bengkak selepas pembedahan hernia adalah perkara biasa, jadi ada baiknya anda memakai pakaian yang selesa agar kawasan yang bengkak tidak menggosok baju atau seluar anda.

Istirahat yang cukup tidak bermakna anda harus terbaring sepanjang masa. Terus melakukan aktiviti fizikal ringan seperti berdiri atau berjalan untuk mempercepat proses penyembuhan semula jadi dengan meningkatkan peredaran darah. Jangan mendorong diri anda, dan cuba berjaga-jaga untuk ketidakselesaan dan kesakitan ketika bergerak.

Kemudian, selepas pembedahan hernia, pastikan tidak mengangkat sesuatu yang berat. Walau bagaimanapun, cubalah punggung dan lutut anda sedapat mungkin. Demikian maklumat mengenai pemulihan pembedahan hernia.

Lebih banyak maklumat boleh diminta terus ke . Sekiranya anda perlu membeli ubat atau vitamin untuk mempercepat proses pemulihan selepas pembedahan, anda juga boleh melakukannya melalui aplikasi !

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Seks Selepas Pembedahan Hernia: Apa Yang Harus Diharapkan
Pembedahan Antarabangsa Rom. Diakses pada tahun 2021. Bilakah saya boleh melakukan hubungan seks selepas pembedahan Hernia?
Penjagaan Rumah Griswold. Petua Pemulihan Pembedahan Hernia