Kesihatan

Ini adalah 4 Penyakit Berkaitan Darah

Jakarta - Darah berfungsi untuk membawa nutrien, oksigen, dan pembawa sisa buangan badan. Peranan darah sangat penting bagi tubuh, tetapi juga rentan terhadap penyakit darah. Secara amnya, setiap orang mempunyai sekitar 5 liter darah, separuh dari komposisi dalam darah adalah plasma darah.

Kandungan protein dalam plasma dapat membantu proses pembekuan darah. Selain itu, fungsi plasma darah sebagai alat mengangkut plasma darah yang mengandung glukosa dan nutrien lain. Darah mempunyai banyak fungsi, apabila tidak berfungsi, pelbagai penyakit darah akan muncul. Antaranya:

Baca juga: Malaria dan denggi, yang mana lebih berbahaya?

  1. Leukemia

Kelainan darah ini adalah barah sel darah. Permulaan penyakit ini bermula di saraf tunjang, tisu lembut di dalam kebanyakan tulang. Apabila anda menghidap leukemia, sumsum tulang anda menghasilkan terlalu banyak sel darah putih. Sel merebak ke kelenjar getah bening atau organ lain, menyebabkan bengkak atau sakit.

Hingga kini belum diketahui secara pasti apa yang menyebabkan leukemia. Penyakit ini mungkin disebabkan oleh radiasi, pendedahan kepada bahan kimia seperti benzena, dan kelainan kromosom. Radiasi semasa kemoterapi untuk kanser lain juga boleh menyebabkan leukemia.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Membantu Mengatasi Polisitemia Vera

  1. Myeloma berganda

Penyakit darah ini boleh menyebabkan sel barah terkumpul di sumsum tulang. Mereka boleh mengganggu sel darah yang sihat. Daripada menghasilkan antibodi yang berguna, sel barah menghasilkan protein yang tidak normal. Keabnormalan ini menyebabkan komplikasi pada buah pinggang.

  1. Limfoma

Ia juga merupakan bentuk barah darah yang menyebabkan sel darah putih membiak secara tidak normal di kelenjar getah bening dan tisu lain. Apabila tisu membesar, fungsi darah terganggu, akhirnya menyebabkan kegagalan organ dan sistem kekebalan tubuh.

Apabila sel-sel kelenjar getah bening atau limfosit membiak secara besar-besaran, akhirnya penghasilan sel-sel barah yang mempunyai keupayaan normal untuk menyerang tisu-tisu lain ke seluruh tubuh.

  1. Anemia Sel Sickle

Penyakit darah ini disebut anemia sel sabit kerana sel darah merah yang seharusnya utuh menjadi berbentuk sabit. Keadaan ini boleh menyebabkan anemia sekiranya sel darah merah berbentuk sabit ini pecah. Sel darah merah yang sakit dapat hidup hanya selama 10-20 hari, sementara sel darah merah yang normal dapat hidup hingga 120 hari.

Sel darah merah sabit yang rosak mengumpulkan dan melekat pada dinding saluran darah, menyekat aliran darah. Ini boleh menyebabkan kesakitan dan kerosakan kekal pada otak, jantung, paru-paru, ginjal, hati, tulang, dan limpa. Pencetus umum untuk krisis sel sabit adalah jangkitan dan dehidrasi.

Baca juga: Sama Berlaku dalam Vena, Inilah Perbezaan antara Thrombophlebitis dan DVT

Bagaimana Mengetahui Kehadiran Penyakit Darah

Sekiranya anda mengalami simptom yang berkaitan dengan penyakit yang berkaitan dengan darah, anda harus segera berjumpa dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Ujian lebih lanjut mungkin diperlukan untuk membuat diagnosis. Pemeriksaan merangkumi:

  • Pengiraan darah yang lengkap perlu dilakukan untuk melihat jumlah setiap bahagian darah. Pemeriksaan ini dapat dilakukan dengan menggunakan mesin untuk membuatnya lebih cepat.
  • Aspirasi sumsum tulang. Pemeriksaan ini dilakukan untuk melihat keadaan sumsum tulang sebagai kilang darah. Pemeriksaan ini dilakukan dengan mengambil darah serta sebahagian kecil tisu sumsum tulang untuk pemeriksaan di makmal.
Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Jenis-Jenis Gangguan Darah.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit & Keadaan. Thrombositopenia.