Kesihatan

Ketahui Komplikasi Yang Boleh Disebabkan oleh Varicocele

, Jakarta - Varicocele adalah salah satu penyakit yang paling menakutkan bagi lelaki. Bagaimana tidak, keadaan ini menyebabkan pelebaran urat di skrotum atau skrotum. Varicoceles boleh berlaku pada satu atau kedua skrotum lelaki. Keadaan ini boleh menyebabkan gangguan pada kesuburan lelaki.

Biasanya keadaan varikokel tidak dapat diketahui secara langsung. Ramai lelaki tidak menyedari bahawa mereka mempunyai varikokel. Lama kelamaan, keadaan ini menyebabkan beberapa gejala seperti skrotum yang membesar dan sakit ketika dipegang, lelaki biasanya merasakan testisnya adalah satu sisi dan terasa panas. Selain itu, saluran darah di testis mula kelihatan membesar.

Baca juga: Semua Mengenai Kesuburan pada Lelaki Yang Anda Perlu Tahu

Gangguan masalah kesuburan adalah salah satu komplikasi yang disebabkan oleh keadaan varikokel. Kesuburan lelaki dipengaruhi oleh kualiti sperma yang dihasilkan di testis. Aliran darah dari jantung ke zakar ketika seorang lelaki dirangsang menimbulkan ereksi. Pada masa inilah skrotum menghasilkan sperma.

Kehadiran keadaan varikokel menyebabkan saluran darah tidak berfungsi secara optimum untuk mengalirkan darah. Akibatnya, darah terperangkap di kawasan intim dan menjadikan suhu lebih panas di sekitar kawasan intim.

Harap maklum, sperma yang berkualiti tidak dapat dihasilkan dengan suhu kawasan intim melebihi 4 darjah di atas suhu normal. Apabila sperma melewati kawasan yang mengalami varikokel, itu bermakna sperma melalui suhu yang cukup panas untuk mempengaruhi kualiti sperma seseorang. Ini dapat dicegah dengan mengetahui keadaan varikokel dengan diagnosis dan rawatan awal yang tepat.

Mengurangkan Risiko Varicocele

Terdapat beberapa cara yang dilakukan lelaki untuk mengurangkan risiko keadaan varikokel. Caranya adalah dengan tidak memakai seluar dalam yang terlalu ketat. Keadaan ini memberi tekanan pada testis dan mengganggu aliran darah. Ini menjadikan lelaki berisiko mengalami varicocele. Bukan hanya itu, anda juga perlu menjaga kesihatan kawasan intim dengan memakan makanan sihat yang mengandung antioksidan, terutama sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandung vitamin A, vitamin E, vitamin C, dan zink.

Baca juga: Testis Besar di sebelah, Petunjuk Mempengaruhi Varicocele?

Rawatan Varicocele

Terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk keadaan varikokel:

1. Varicocelectomy

Dengan pembedahan ini, doktor mengalihkan semula darah melalui urat lain yang lebih sihat. Biasanya, selepas operasi ini, pesakit akan merasa sakit dan pulih sepenuhnya beberapa minggu selepas pembedahan varicocelectomy.

2. Embolisasi

Dalam proses ini, pasukan perubatan menggunakan tiub atau kateter di dalam badan melalui pangkal paha dan kemudian menggunakan bahan kimia khas untuk menyekat saluran darah yang tersumbat.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa pembedahan yang dilakukan untuk merawat varicoceles sebenarnya boleh memberi kesan sampingan seperti kerosakan arteri pada testis, jangkitan pada testis, lebam dan pembengkakan testis, trombosis vena pada ginjal, atrofi testis, dan pembengkakan saluran darah baru di sekitar testis.

Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan organ intim anda, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menggunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor . Dengan menggunakan Panggilan Suara / Video atau Berbual anda boleh mendapatkan jawapan secara langsung dari doktor pakar di . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Inilah sebab mengapa berenang disyorkan untuk orang yang mengalami varicocele