Kesihatan

Perhatikan, ini adalah 7 cara mudah dan berkesan untuk membina otot dada

“Memiliki otot dada yang kuat adalah sesuatu yang diinginkan oleh semua lelaki. Sebenarnya, memiliki tubuh yang kekar dan berotot adalah kebanggaan bagi kebanyakan lelaki. Otot dada yang besar dipercayai dapat menyokong penampilan seseorang. Jadi, bagaimana anda membina otot dada? "

Jakarta - Terdapat beberapa cara untuk membina otot dada yang berkesan. Salah satunya dengan pergerakan tolakan, papan dan bersenam menggunakan alat yang disebut dumbbells. Sebilangan pergerakan ini dapat dilakukan secara bebas di rumah. Anda hanya perlu menyediakan sepasang dumbbell dengan berat 3-5 kilogram, tarik bar, dan bar celup. Berikut adalah beberapa langkah yang boleh dilakukan:

Baca juga: 8 Penyakit Yang Menyebabkan Gangguan Pergerakan Otot

1. Papan

Papan menjadi pergerakan yang paling asas. Anda boleh bermula dari papan lengan bawah atau papan penuh. Bukan hanya membina otot dada, pergerakan juga dapat melatih otot lengan dan belakang. Anda boleh mulakan papan selama 30-60 saat selama 10 set.

2. Push-up

Push-up adalah pergerakan yang melatih otot-otot bahagian atas badan, seperti otot lengan, otot perut, otot dada, dan punggung. Sekiranya papan berfungsi untuk menguatkan, pergerakan tolakan akan membuat anda merasa pengecutan otot. Sekiranya anda tidak terbiasa, anda boleh memulakan langkah dengan tolakan di dinding, di kerusi, kemudian di lantai. Lakukan sebanyak 5, 10, hingga 15 pengulangan.

3. Push-Up Berat

Cara membina otot dada seterusnya dengan pergerakan push-up berwajaran. Pergerakan yang dilakukan adalah sama seperti tolakan, tetapi dengan berat tambahan di bahagian belakang. Beban bertujuan untuk mempercepat pembentukan otot. Jika anda mempunyai belanjawan lebih lagi, disyorkan untuk membeli jaket berwajaran.

Baca juga: Ketahui Fungsi Otot Lancar untuk Tubuh Manusia

4. Push-Up Putaran

Perbezaan pergerakan tolak putaran dengan tolakan adalah, pergerakan tangan ketika naik dan turun yang dilakukan secara bergantian. Melakukannya boleh dilakukan pada kedudukan tolakan. Setelah melakukan satu masa tolakan, angkat sebelah tangan ke atas. Bersilih ganti dengan tangan yang lain.

5. Push-Up Komando

Cara membina otot dada boleh dilakukan dengan pergerakan tolak komando. Pergerakan dilakukan dalam kedudukan papan lengan bawah. Caranya dilakukan dengan mengangkat sebelah tangan dan meletakkan tapak tangan selari dengan siku. Bersilih ganti dengan tangan yang lain. Tahan setiap pergerakan selama 30-60 saat.

6. Tekanan Dada

Cara seterusnya untuk membina otot dada dilakukan dengan menggunakan dumbbells. Caranya adalah dengan berbaring di atas tikar, meregangkan tangan sambil memegang dumbbell, mengangkat kedua tangan ke arah dada anda. Lakukan 10-15 kali.

7. Fly Dada

Pergerakan ini dilakukan dengan cara terbalik dari penekan dada. Caranya bermula dengan kedua-dua lengan sejajar dengan bahu. Kemudian, perlahan-lahan melebarkan tangan anda seperti gerakan terbang. Pergerakan ini boleh dilakukan semasa berbaring di atas tikar, atau berdiri dengan badan anda dibengkokkan.

Baca juga: Ini adalah bagaimana otot berfungsi di dalam tubuh manusia yang perlu anda ketahui

Itulah beberapa pergerakan yang berkesan dalam membina otot dada. Melakukan sebilangan latihan untuk membina otot dada tidak selalu harus dilakukan di pusat kecergasan. Sekiranya beberapa pergerakan ini dilakukan secara berkala di rumah, terbukti dapat mengembangkan massa otot di dada dengan ketara.

Sekiranya anda mengalami halangan dalam pelaksanaannya, seperti luka ringan hingga parah, bincangkan gejala yang anda alami dengan doktor dalam aplikasi tersebut untuk menentukan langkah rawatan yang sesuai. Jangan tunggu kecederaan menjadi lebih teruk, kerana boleh mengganggu aktiviti harian anda. Muat turun permohonan di sini, ya.

Rujukan:

Kesihatan lelaki. Diakses pada 2021. Cara Membangun Dada Lebih Besar Dalam 28 Hari.

Kesihatan lelaki. Diakses pada tahun 2021. Latihan Dada Rumah: Naikkan Pek Anda dengan Pelan Latihan Lapan minggu Kami.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Latihan Dada Teratas untuk Lelaki.