Kesihatan

3 Cara Mengatasi Gatal Semasa Kehamilan

, Jakarta - Mengandung bayi adalah saat bahagia bagi seorang ibu. Walaupun begitu, kehamilan bukanlah sesuatu yang senang dijalani. Seorang ibu mesti mengalami pelbagai halangan seperti sakit pagi , rasa tidak selesa ketika makan, atau sakit di badan. Perkara lain yang boleh mengganggu semasa kehamilan adalah gatal-gatal. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengatasi gatal semasa mengandung.

Baca juga: Petua Mengatasi Masalah Kulit Yang Dialami oleh Wanita Hamil

  1. Pilih Produk Pembersih tanpa Wangian dan Bahan Pencuci yang Kuat

Apabila usia rahim memasuki trimester ketiga, gatal sering menyerang wanita hamil. Gatal biasanya berlaku di perut wanita hamil yang semakin besar. Gatal semasa kehamilan boleh ditafsirkan sebagai kes ringan dan serius. Untuk kes ringan, biasanya gatal semasa kehamilan disebabkan oleh lonjakan hormon yang berlaku di dalam badan wanita hamil.

Gatal ini sebenarnya akan hilang setelah melahirkan. Tetapi kadang-kadang, gatal semasa mengandung boleh membuat ibu merasa tidak selesa. Salah satu cara yang boleh anda lakukan adalah menggunakan produk pembersih yang rendah minyak wangi dan pencuci.

Penggunaan produk pembersih yang mengandungi minyak wangi dan pencuci boleh menjadikan kulit ibu menjadi kering dan jengkel. Selain itu, kandungan minyak wangi dan pencuci yang kuat dalam produk pembersih akan memudahkan wanita hamil mengalami gatal-gatal.

Untuk mengatasinya, ibu boleh menggunakan sabun yang tidak terlalu kuat, sehingga dapat melembapkan kulit pada masa yang sama. Ibu juga boleh menggunakan sabun dengan pH yang seimbang, agar kulit ibu mengelakkan gatal. Sebaiknya gunakan pembersih dengan bahan organik. Ini kerana bahan organik pada amnya tidak menggunakan bahan pencuci dan baik untuk kesihatan kulit.

  1. Elakkan Suhu Panas

Apabila ibu mengalami gatal semasa mengandung, anda harus mengelakkan suhu panas agar gatal tidak bertambah teruk. Ini kerana suhu yang panas dapat menjadikan ibu lebih mudah gatal. Selain itu, suhu panas juga tidak baik untuk kesihatan janin ibu kandung.

Sekiranya ibu sering mandi menggunakan air suam atau panas, tabiat ini harus dielakkan terlebih dahulu. Di samping itu, elakkan terkena cahaya matahari langsung. Dari segi berpakaian juga, anda harus mengelakkan pakaian yang boleh membuatkan ibu menjadi cepat panas.

  1. Tidak Menggaru Kulit Gatal

Apalagi gatal semasa mengandung, walaupun ketika anda tidak hamil jika ibu mengalami gatal, lebih baik tidak menggaru kulit yang gatal. Memang menggaru kulit gatal dapat melegakan. Namun, kelegaan itu adalah perasaan yang salah. Menggaru kulit yang gatal hanya akan membuatkan kulit terasa gatal.

Elakkan menggaru kawasan tersebut tanda regangan dan kulit gatal. Sebaliknya, cubalah memberi kompres sejuk pada kawasan kulit yang gatal. Di samping itu, ibu juga boleh mengoleskan minyak zaitun pada kulit atau kawasan tanda regangan untuk melegakan gatal.

Baca juga: Ketahui Masalah Kulit Semasa Kehamilan

Lebih senang berjumpa doktor di aplikasi . Dengan menggunakan aplikasi ini, ibu boleh bertanya mengenai kehamilan dengan doktor melalui e-mel Berbual atau Suara / Panggilan video . Di samping itu, ibu juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan di tanpa meninggalkan rumah. Pesanan akan tiba dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!