Kesihatan

Petua Berjalan Supaya Anda Tidak Bosan

, Jakarta - Walaupun berlari dianggap sebagai salah satu sukan termudah untuk dilakukan, sebenarnya tidak semua orang dapat bertahan lama, anda tahu. Saya hanya berlari sejauh 2 kilometer, saya berasa sangat letih dan kaki saya sakit. Pada akhirnya, anda berhenti lebih kerap untuk berehat, jadi prestasi sukan anda tidak optimum. Tetapi sebenarnya ada muslihat yang anda tahu, jadi anda tidak mudah letih ketika berlari.

Semuanya memerlukan proses dan tidak dapat diperoleh dengan serta-merta. Begitu juga, untuk mendapatkan stamina yang kuat dalam berlari, anda perlu berlatih secara konsisten dengan menggunakan teknik berlari yang betul. Ini sangat penting agar anda dapat berlari dengan lebih cekap dan menggunakan lebih sedikit tenaga semasa berlari, jadi anda tidak mudah letih. Inilah petua:

  1. Pemanasan Berkadar

Salah satu sebab seseorang tidak dapat berjalan dengan optimum adalah kerana dia tidak cukup memanaskan badan sebelumnya. Walaupun pemanasan memainkan peranan yang sangat penting dalam melenturkan dan memanaskan otot pada tali pinggang ( hamstring ) agar dapat berfungsi dengan optimum. Jadi, sebelum berlari, cubalah untuk selalu melakukan regangan dinamik, sekurang-kurangnya melakukan pergerakan lutut tinggi dan berjalan kaki sambil meregangkan. ( Baca juga: Elakkan kecederaan, pemanasan sebelum dan selepas menjalankan perkara berikut)

  1. Meningkatkan Kelajuan Berlari Secara Beransur

Kebanyakan orang biasanya berlari dengan kelajuan maksimum pada awal berlari, kerana mereka merasa sangat teruja. Tetapi ia sebenarnya akan membuat anda cepat letih dan lama kelamaan kelajuan anda akan menurun, hingga akhirnya anda memutuskan untuk berjalan. Hasil penyelidikan dari European Journal of Applied Physiology menyatakan bahawa berjalan pecut akan menjadikan tubuh rakus untuk mengambil oksigen. Di samping itu, kadar laktat dalam darah akan meningkat dengan cepat, berbanding dengan kadar yang tetap. Kedua-dua faktor ini menyebabkan anda mudah letih. Jadi, untuk menantinya, tetapkan kelajuan atau tempo larian mengikut jarak yang anda ingin tempuh. Kemudian, tingkatkan kelajuan secara beransur-ansur.

  1. Gunakan Langkah Pendek

Anda mungkin berfikir bahawa berlari dengan langkah yang panjang dapat membuat anda cepat. " selesai " Tetapi itu adalah anggapan yang salah. Mengambil langkah pendek semasa berlari, tetapi dengan intensiti tinggi sebenarnya membuat anda berlari lebih pantas. Sebuah kajian yang dilakukan di Jepang menunjukkan bahawa berlari dengan langkah pendek dapat menurunkan output tenaga, membuat berjalan lebih cepat, dan mengurangi risiko cedera hingga 18 persen.

  1. Mengatur Nafas

Ini adalah kunci penting untuk meningkatkan prestasi berjalan anda. Cara bernafas yang disyorkan adalah menghirup mulut anda dan menghembus nafas juga. Berlari secara berkala dengan intensiti tinggi atau sederhana, sehingga keupayaan paru-paru dapat meningkat dan prestasi paru-paru dapat terbiasa berlari lebih lama.

  1. Mengawal Pengambilan Cecair

Minum terlalu banyak air mineral atau minuman sukan akan membuatkan perut anda tidak selesa semasa berlari. Jadi, lebih baik minum 2-4 gelas (400-600 mililiter) air atau cecair tanpa kafein sejam sebelum berjalan. Kemudian, sebelum berjalan, minum setengah hingga satu gelas (100-200 mililiter) air. Ia juga penting untuk memastikan badan anda sentiasa terhidrat semasa berlari. Bagi anda yang berjalan lebih dari 13 kilometer sejam, anda perlu minum segelas air setiap 20 minit. Namun, bagi anda yang berjalan kurang dari 13 kilometer sejam, disarankan agar anda minum setengah hingga satu gelas air setiap 20 minit.

Selamat mencuba 5 petua di atas. Sekiranya anda sakit atau memerlukan nasihat kesihatan dari doktor, gunakan saja aplikasinya . Beli makanan tambahan atau produk kesihatan juga tidak perlu bersusah payah. Kekal pesanan baru masuk dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.