Kesihatan

Keperibadian Pelbagai dan Bipolar, Apa Perbezaannya?

Jakarta - Pada pandangan pertama, tidak mudah untuk membezakan gangguan bipolar dari pelbagai keperibadian. Ini menyebabkan orang sering salah mengira dua keadaan untuk gangguan mental yang sama. Namun, sebenarnya tidak demikian.

Ya, gangguan bipolar tidak berpecah keperibadian, dan sebaliknya. Memang benar, kedua-dua masalah psikologi ini mempunyai simptom yang serupa. Oleh itu, untuk mengelakkan persepsi yang salah, pertimbangkan perbezaan antara pelbagai keperibadian dan gangguan bipolar dalam tinjauan berikut.

Baca juga: Bolehkah Penyakit Bipolar Disembuhkan?

Perbezaan Bipolar dengan Keperibadian Pelbagai

Secara sederhana, gangguan bipolar adalah gangguan mood. Orang yang mengalami gangguan jiwa ini akan mengalami perubahan mood atau mood yang melampau. Penderita dapat mengalami perasaan sedih dan tertekan akut serta perasaan kebahagiaan yang melampau pada masa yang sama.

Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa orang dengan gangguan bipolar tidak pernah mengalami masalah dengan identiti diri seperti dalam keadaan keperibadian yang pelbagai. Ini bermaksud seseorang yang mengalami gangguan bipolar akan tetap menjadi dirinya sendiri, walaupun dia mengalami kesukaran untuk mengawal perubahan emosi yang drastik dan ketara yang berlaku.

Apabila mengalami kesedihan dan gejala yang menyebabkan kemurungan, orang yang mengalami gangguan bipolar akan mempunyai keinginan yang kuat untuk mengakhiri hidup mereka atau membunuh diri. Dia juga akan merasa putus asa, mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi, dan bersalah. Sementara itu, ketika merasa senang, penderita akan sangat bertenaga, yakin diri, dan tidak mempunyai keinginan untuk tidur.

Berbeza dengan keperibadian pelbagai yang berlaku apabila seseorang mempunyai lebih dari satu keperibadian dalam dirinya. Sudah tentu, perbezaan keperibadian ini akan mempengaruhi tingkah laku, perasaan dan pemikiran penghidapnya. Apabila keadaan ini berlaku, penghidap akan mengalami gangguan dalam identiti, ingatan, dan kesedaran mereka.

Baca juga: Pelbagai Keperibadian, Satu Badan tetapi Kenangan Berbeza

Penyebab Gangguan Keperibadian Pelbagai dan Bipolar

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan seseorang mengalami gangguan bipolar, seperti genetik, gangguan kimia di otak, dan persekitaran. Namun, tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan gangguan mental ini berlaku. Adalah dipercayai bahawa terdapat ketidakseimbangan pada sebatian yang bertanggungjawab untuk mengatur fungsi otak.

Beberapa perkara yang dianggap sebagai pencetus gangguan bipolar termasuk:

  • Trauma akibat mengalami keganasan fizikal, emosi, atau seksual.
  • Trauma kerana merasakan kesedihan yang mendalam, seperti ahli keluarga mati.
  • Trauma kerana merasakan kehilangan orang yang disayangi.

Sementara itu, pelbagai keperibadian timbul kerana masalah dengan identiti diri. Punca utama hingga kini, iaitu trauma yang berlaku pada masa lalu. Untuk mengatasi keadaan ini, penderita kemudian mencipta identiti baru sebagai bentuk pertahanan diri dan perlindungan.

Baca juga: 5 Kes Keperibadian Pelbagai Terkenal di Dunia

Adakah cara untuk menyelesaikannya?

Ubat dapat membantu mengurangkan gejala gangguan bipolar. Walau bagaimanapun, anda pasti tidak dinasihatkan untuk memakannya tanpa arahan doktor. Oleh itu, tanya doktor melalui aplikasi terlebih dahulu semua simptom yang anda rasakan, agar rawatan dan ubat yang diberikan sesuai.

Bagi kes berbilang keperibadian, anda disarankan untuk melakukan terapi. Dengan cara ini, anda akan diajar untuk menerima trauma yang anda alami dengan cara yang lebih sihat. Kadang-kadang, ubat juga diperlukan jika ternyata ada gangguan mental lain yang juga muncul semasa terapi.Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Gangguan Identiti Disosiatif (Gangguan Keperibadian Pelbagai).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Gangguan Bipolar.