Kesihatan

Bolehkah Pleural Effusion Disembuhkan?

, Jakarta - Mungkin istilah efusi pleura masih asing di telinga masyarakat umum. Keadaan ini adalah penumpukan cecair antara dua lapisan pleura, rongga antara paru-paru dan dinding dada.

Pleura adalah selaput nipis yang melapisi permukaan paru-paru dan dinding dada luar paru-paru. Dalam efusi pleura, cecair menumpuk di ruang antara lapisan pleura. Biasanya, terdapat cecair di rongga pleura, tetapi jumlahnya hanya sekitar 1 sudu teh di rongga pleura.

Dalam keadaan normal, hanya terdapat sedikit cairan dalam pleura yang digunakan sebagai pelincir sehingga paru-paru dapat bergerak dengan lancar ketika bernafas. Apabila jumlah cairan di paru-paru terlalu banyak, ia akan memberi tekanan pada paru-paru dan menyebabkan kesukaran bernafas.

Secara amnya, keadaan ini tidak menimbulkan masalah serius. Walau bagaimanapun, apabila seseorang menderita keadaan ini, rawatan masih diperlukan untuk mengelakkan masalah yang mungkin timbul kemudian.

Gejala yang disebabkan oleh efusi pleura ini biasanya berlaku apabila keadaan ini telah memasuki tahap sederhana hingga teruk. Gejala juga dapat muncul ketika ada keradangan pada pleura. Berikut adalah gejala yang timbul apabila efusi pleura memasuki tahap sederhana hingga teruk:

 1. Kesukaran bernafas ketika berbaring.
 2. Batuk kering.
 3. Sakit di dada semasa menyedut dan menghembus nafas.
 4. Demam.

Efusi pleura sendiri terbahagi kepada dua, iaitu eksudatif dan transudatif. Efusi pleura eksudatif disebabkan oleh keradangan, kecederaan pada paru-paru, tumor, dan penyumbatan saluran darah atau saluran limfa.

Sedangkan efusi pleura transudatif disebabkan oleh peningkatan tekanan pada saluran darah atau kadar protein yang rendah dalam darah. Ini menyebabkan cecair meresap ke lapisan pleura. Efusi pleura sering terjadi sebagai komplikasi beberapa penyakit lain, seperti:

 1. Sirosis, yang merupakan penurunan fungsi hati.
 2. Embolisme paru, yang merupakan penyumbatan pada arteri pulmonari.
 3. Pneumonia, yang merupakan jangkitan paru-paru.
 4. Sindrom nefrotik, iaitu gangguan buah pinggang yang menyebabkan tubuh manusia kehilangan terlalu banyak protein yang dikeluarkan melalui air kencing.
 5. Tuberkulosis (TB), adalah penyakit paru-paru berjangkit yang disebabkan oleh bacillus Mycobacterium tuberculosis .
 6. Lupus dan penyakit autoimun yang lain.
 7. Kegagalan jantung kongestif, iaitu kegagalan jantung untuk mengepam bekalan darah yang diperlukan oleh tubuh.

Sejumlah faktor lain dapat meningkatkan risiko seseorang mengembangkan efusi pleura, termasuk mempunyai sejarah tekanan darah tinggi (hipertensi), merokok, minum minuman beralkohol, dan terkena debu. Kemoterapi dan radioterapi untuk rawatan barah atau pembedahan jantung pasca terbuka juga boleh menyebabkan keadaan ini.

Tujuan rawatan adalah membuang cecair di ruang pleura. Di samping itu, rawatan dilakukan untuk mencegah pembentukan cairan tidak normal lagi, dan merawat penyakit yang mendasari.

Sekiranya terdapat terlalu banyak cecair di ruang pleura, perlu mengeluarkannya dengan jarum ( thoracentesis ) dan toskan selang. Sebabnya, keadaan ini boleh menyebabkan tekanan tinggi di rongga dada, dan menyebabkan masalah pernafasan. Dalam efusi pleura berulang dapat dilakukan pleurodesis, yaitu penutupan ruang pleura dengan ubat atau pembedahan.

Efusi pleura sangat biasa, dan lebih biasa pada wanita berbanding lelaki. Di samping itu, keadaan ini boleh berlaku pada orang yang berumur berapa pun. Bincangkan dengan pakar sekiranya ada gejala yang berlaku pada diri anda. menyediakan perkhidmatan perbincangan langsung dengan Berbual atau Panggilan Suara / Video dalam aplikasi . Bukan hanya itu, anda juga boleh membeli ubat di dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya akan segera hadir di App Store atau Google Play!

Baca juga:

 • Pengumpulan Cecair di Paru-Paru Boleh Menyebabkan Pleural Effusion
 • Komplikasi Sakit Pernafasan Boleh Menyebabkan Pleural Effusion
 • Efusi pleura tidak boleh dipandang ringan, inilah sebabnya