Kesihatan

6 Perkara Yang Tidak Perlu Anda Lakukan Selepas Bersenam

, Jakarta - Setiap orang mempunyai motivasi yang berbeza untuk bersenam. Ada yang ingin menjaga kesihatan, ingin menurunkan berat badan atau membentuk badan yang lebih berotot. Senaman jika dilakukan secara teratur memang dapat memberikan banyak kebaikan untuk tubuh. Tetapi sayangnya, kebiasaan atau perkara yang anda lakukan selepas bersenam sering menjadikan waktu latihan anda tidak berguna atau tidak memberikan hasil yang maksimum. Jadi, anda harus mengelakkan melakukan 6 perkara berikut setelah bersenam:

  1. Menahan Lapar

Adalah normal untuk merasa lapar selepas bersenam. Sebilangan besar orang biasanya memilih untuk mengabaikan rasa lapar, kerana mereka berpendapat bahawa makan akan membuat latihan tidak berguna. Terutama bagi orang yang bersenam untuk menurunkan berat badan. Tetapi sebenarnya, rasa lapar selepas bersenam adalah tanda bahawa nutrien dalam badan telah berkurang kerana digunakan untuk menghasilkan tenaga semasa anda bersenam. Selebihnya nutrien yang tidak digunakan, tidak akan mencukupi untuk memulihkan badan yang keletihan. Jadi, anda disarankan untuk makan makanan 15-30 minit selepas bersenam. Sekiranya anda menunggu lebih lama dari jangka masa tersebut, kemungkinan keupayaan otot anda untuk tumbuh dan membiak akan menurun.

  1. Makan Terlalu Banyak atau Makan Makanan Berlemak

Walaupun anda dinasihatkan untuk makan segera setelah bersenam, itu tidak bermakna anda bebas makan sebanyak mungkin. Makan sebahagian besar makanan atau makan makanan berlemak sebenarnya akan menghasilkan lebih banyak kalori daripada jumlah kalori yang anda bakar semasa bersenam. Akhirnya, tujuan latihan untuk menurunkan berat badan tidak akan tercapai.

  1. Menunda Minum

Melakukan aktiviti fizikal yang berat atau bergerak aktif akan membuat anda banyak berpeluh. Oleh itu, disarankan agar anda minum banyak air selepas bersenam agar badan anda sentiasa terhidrat. Sekiranya anda melambatkan minum atau malas minum air, badan anda akan mengalami dehidrasi, sehingga anda akhirnya merasa letih atau mengantuk walaupun anda sudah cukup tidur.

  1. Tanpa Penyejukan

Sebilangan besar orang mengabaikan kesegaran dan lebih suka duduk diam untuk bersantai setelah bersenam. Sebenarnya, penyejukan sangat penting untuk membantu otot dan badan berehat setelah bersenam. Menyejukkan badan juga dapat membantu menurunkan kadar jantung dan tekanan darah secara perlahan sehingga kembali ke keadaan maksimum badannya selepas bersenam.

  1. Segera Terus Melakukan Aktiviti Berat

Secara amnya, setelah melakukan senaman otot akan mengalami keletihan dan bahkan ada kerosakan pada beberapa tisu otot. Melakukan aktiviti yang berat selepas bersenam tanpa memberi masa untuk berehat boleh menyebabkan otot yang letih cedera. Begitu juga, jika anda terus bersenam walaupun anda sudah mengalami keletihan otot, anda akan berisiko tinggi mengalami kesakitan atau kecederaan. Jadi, beri masa otot anda untuk berehat dan pulih selama beberapa jam atau beberapa hari.

  1. Tidak Cukup Tidur

Rehat yang mencukupi sangat penting untuk memulihkan badan yang letih selepas bersenam. Proses pemulihan badan tidak hanya berlaku ketika anda tertidur, tetapi memerlukan beberapa jam untuk badan kembali segar. Oleh itu, disarankan agar anda tidur sekurang-kurangnya 7-8 jam pada waktu malam setelah bersenam. Kurang tidur hanya akan membuat anda merasa letih untuk aktiviti pada keesokan harinya. (Baca juga: 5 Kesalahan Umum Semasa Bersenam)

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan semasa bersenam, seperti kecederaan, keseleo, keseleo, dan lain-lain yang tidak membaik, anda boleh menghubungi doktor anda dan meminta nasihat kesihatan melalui aplikasi tersebut. . Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Kekal pesanan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.