Kesihatan

Ini adalah Buah dan Sayuran untuk Mengatasi Perut Kembung

, Jakarta - Semua orang mungkin mengalami perut kembung. Nampaknya, beberapa makanan dapat mengatasi perut kembung yang berlaku. Kembung adalah penumpukan gas di dalam perut yang disebabkan oleh pengambilan atau udara yang ditelan. Perut kembung juga boleh disebabkan oleh pertumbuhan bakteria yang berlebihan di usus kecil. Bakteria memperamaskan makanan, menghasilkan gas kembung.

Selain itu, ada satu perkara yang boleh menyebabkan perut mirip dengan kembung adalah pengekalan air. Ini umumnya disebabkan oleh pengambilan makanan yang tinggi garam. Tahap natrium yang tinggi boleh menyebabkan tubuh menahan cecair tambahan.

Kembung dan pengekalan air yang berlaku bukan sahaja membuat penderita tidak selesa, tetapi juga boleh menyakitkan. Terdapat beberapa makanan untuk mengatasi perut kembung, sehingga perut bebas dari ketidakselesaan di perut. Berikut adalah makanan untuk mengatasi perut kembung yang diperoleh dari buah-buahan dan sayur-sayuran:

1. Kacang

Salah satu makanan untuk mengatasi perut kembung yang boleh anda makan adalah kacang. Makanan ini kaya dengan protein, karbohidrat dan serat. Di samping itu, kandungan kacang lain yang penting untuk tubuh adalah vitamin dan mineral. Oleh itu, makan kacang dapat memudahkan sistem pencernaan, sehingga gas di dalam perut akan keluar dengan mudah.

Baca juga: Berikut adalah beberapa penyakit yang dicirikan oleh kembung

2. Yogurt

Yogurt juga merupakan makanan untuk mengatasi perut kembung. Kandungan probiotik dalam yogurt mengandung bakteria baik yang dapat melancarkan proses pencernaan dan melegakan keradangan. Probiotik sangat baik untuk kesihatan usus seseorang. Oleh itu, jika anda mengalami perut kembung, cubalah makan yogurt.

3. Halia

Makanan lain untuk merawat perut kembung adalah halia. Kandungan halia sangat berkhasiat sebagai anti-radang dalam badan yang dapat mengatasi kembung dan gas di perut. Halia mengandungi enzim pencernaan yang disebut zingibain, yang dapat membantu tubuh mengurai protein. Halia juga mempunyai kesan yang menenangkan pada usus, sehingga mengurangkan keradangan pada usus besar dan membantu makanan melewati sistem pencernaan dengan mudah.

Baca juga: Kenali Perut Kembung dan Penyelesaian untuk Mengatasinya

4. Pisang

Pisang juga dapat mengatasi kembung perut yang berlaku. Kandungan kalium dalam pisang adalah bahan utama yang dapat mengatasi kembung yang berlaku di perut. Kembung berlaku apabila badan menyimpan banyak air, kerana terlalu banyak makan natrium dan dapat dinormalkan dengan memakan pisang. Oleh itu, jika anda merasa kembung, salah satu cara mengatasinya adalah dengan makan pisang.

5. Lemon

Makanan yang boleh merawat kembung ialah lemon. Cecair yang terdapat dalam lemon sangat mirip dengan keasidan cecair di dalam perut. Oleh itu, ia dapat membantu melegakan kembung dan gejala gangguan pencernaan yang lain. Dengan mengonsumsi lemon secara berkala, anda dapat meningkatkan penghidratan dalam badan dan meningkatkan pencernaan dalam badan.

6. tembikai

Melon juga merupakan salah satu makanan yang boleh bermanfaat untuk mengatasi kembung perut. Buah yang satu ini terdiri daripada 90 peratus air yang dapat membantu melembapkan badan dan mengurangkan kembung yang terjadi. Selain itu, kandungan buah juga dapat membantu tubuh menyingkirkan lebihan garam di dalam badan.

Baca juga: 5 Makanan Yang Menyebabkan Perut Kembung

Itulah beberapa buah dan sayur-sayuran yang baik untuk mengatasi kembung perut yang berlaku. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai perut kembung, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!