Kesihatan

Kenali Ujian Darah Ferritin untuk Memeriksa Anemia

, Jakarta - Zat besi adalah salah satu zat terpenting yang diperlukan oleh tubuh untuk dipenuhi. Seseorang yang kekurangan zat ini boleh memberi kesan kepada kesihatannya. Selain itu, zat besi adalah bahan utama untuk menghasilkan hemoglobin dari sel darah merah. Seseorang yang kekurangan zat besi boleh mengalami anemia.

Dengan mengetahui apakah zat besi sangat penting untuk tubuh, anda boleh melakukan ujian darah ferritin untuk mengetahui dengan pasti. Pemeriksaan ini juga dapat mengetahui sama ada anda menghidap anemia atau tidak. Dengan cara ini, anda juga dapat mencegah kekurangan zat besi lebih awal sebelum anemia menjadi teruk. Berikut adalah perbincangan yang lebih lengkap mengenai ujian darah ferritin!

Baca juga: Ketahui lebih lanjut mengenai Ujian Tahap Besi

Pemeriksaan Anemia dengan Ujian Darah Ferritin

Tubuh manusia memerlukan zat besi dalam sel darah merah untuk membawa oksigen ke seluruh badan. Tanpanya, sel darah merah tidak dapat membekalkan cukup oksigen. Walau bagaimanapun, terlalu banyak zat besi di dalam badan juga boleh menyebabkan kesan buruk. Kedua-duanya boleh menyebabkan masalah mendasar yang berbahaya dan serius.

Sekiranya doktor anda mengesyaki ada masalah yang berkaitan dengan zat besi di dalam badan anda, ujian darah ferritin mungkin dilakukan. Kaedah ini dapat mengukur jumlah zat besi yang tersimpan di dalam badan dengan melihat gambaran keseluruhan kandungan dalam badan.

Ferritin adalah protein dalam darah yang mengandungi zat besi. Sekiranya pemeriksaan menunjukkan bahawa kadar feritin dalam darah lebih rendah daripada had normal, maka simpanan zat besi di dalam badan anda rendah atau kekurangan. Ini boleh menyebabkan seseorang menderita anemia.

Sekiranya keputusan ujian menunjukkan tahap zat besi yang lebih tinggi daripada biasa, dapat disimpulkan bahawa badan anda mempunyai terlalu banyak kandungan ini. Seseorang yang mengalami ini boleh mempunyai risiko penyakit hati yang lebih tinggi, artritis reumatoid, dan gangguan keradangan lain.

Seseorang yang mempunyai kadar feritin yang rendah dapat mengalami keletihan yang tidak dapat dijelaskan, sakit kepala kronik, berdering di telinga, mudah marah, dan sesak nafas. Kemudian, jika tahapnya tinggi, anda boleh mengalami gejala, seperti berdebar-debar, sakit sendi, dan sakit perut. Tahap feritin yang tinggi juga boleh disebabkan oleh kerosakan organ.

Baca juga: Apa itu Ujian Darah Lengkap?

Bagaimana Ujian Ferritin untuk Pengesanan Anemia Selesai

Ujian ini hanya memerlukan sejumlah kecil darah untuk mendiagnosis tahap ferritin dalam badan dengan tepat. Selain itu, ada kemungkinan sebelum pemeriksaan doktor akan meminta anda untuk tidak makan sekurang-kurangnya 12 jam sebelum mengambil darah. Juga disebutkan, ujian ferritin lebih tepat apabila dilakukan pada waktu pagi sebelum sarapan.

Pada mulanya, profesional perubatan akan mengikat tali di lengan untuk membuat saluran darah lebih kelihatan. Setelah mengelap kulit dengan antiseptik, jarum kecil akan dimasukkan ke dalam vena untuk mendapatkan sampel. Darah yang diambil akan dihantar ke makmal untuk dianalisis untuk mendapatkan hasil yang pasti.

Hasil ujian darah ferritin akan dinilai untuk mengetahui apakah tahapnya berada dalam julat normal. Julat khas pemeriksaan ini adalah:

  • 20 hingga 500 nanogram per mililiter untuk lelaki.
  • 20 hingga 200 nanogram per mililiter untuk wanita.

Perkara yang perlu diperhatikan adalah bahawa tidak semua ujian mempunyai hasil yang sama untuk tahap feritin dalam darah. Nombor ini adalah julat standard, tetapi makmal mungkin memperoleh nilai yang berbeza antara satu sama lain. Pastikan doktor yang memeriksa untuk mengetahui keputusan ujian darah ferritin adalah normal atau tidak.

Baca juga: Ketahui Pemeriksaan untuk Mendiagnosis Anemia Aplastik

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai ujian darah feritin untuk mengesahkan anemia, doktor dari dapat menjawab semua kerisauan anda. Ini sangat mudah, anda hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar digunakan setiap hari.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai ujian darah ferritin untuk anemia.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ujian Darah Tahap Ferritin.