Kesihatan

Bolehkah Vitiligo Disembuhkan? Inilah Fakta

, Jakarta - Vitiligo adalah keadaan di mana kulit mengalami tompok cahaya kerana kehilangan warna. Luas keseluruhan kulit yang boleh terkena vitiligo berbeza antara individu. Ia juga boleh mempengaruhi mata, bahagian dalam mulut, dan rambut. Dalam kebanyakan kes, kawasan yang terjejas tetap berubah warna sepanjang hayat. Kemudian, bolehkah vitiligo disembuhkan?

Kondisi vitiligo, tergolong dalam kategori sensitif fotosensif yang bermaksud bahawa kawasan yang terkena akan lebih sensitif terhadap cahaya matahari. Sukar untuk meramalkan sama ada patch akan merebak dan berapa banyak. Penyebarannya mungkin memakan masa berminggu-minggu atau mungkin tetap stabil selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Tompok yang lebih ringan cenderung lebih kelihatan pada orang dengan kulit gelap atau kecokelatan. Vitiligo tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, tetapi penyebaran dan perubahan warna dapat dikendalikan dengan rawatan khas.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai vitiligo, berikut adalah fakta, seperti:

  • Bukan Masalah Estetik

American Academy of Dermatology (AAD), menegaskan bahawa vitiligo bukanlah masalah estetik tetapi masalah kesihatan yang memerlukan perhatian perubatan.

  • Penggunaan dadah

Sejumlah ubat dapat membantu mengurangkan keterlihatan keadaan dari vitiligo, seperti penggunaan pelindung matahari. Ini kerana bahagian kulit yang lebih ringan sangat sensitif terhadap cahaya matahari dan boleh terbakar dengan mudah. Untuk mendapatkan pelindung matahari jenis yang betul, penghidap vitiligo perlu berunding.

  • Fototerapi dengan Sinaran UVB

Pendedahan kepada sinar ultraviolet B (UVB) adalah pilihan rawatan yang biasa. Rawatannya adalah dengan menggunakan lampu kecil dan membiarkannya digunakan setiap hari, sehingga hasilnya lebih efektif. Alat ini boleh dibawa pulang. Sekiranya rawatan dilakukan di klinik, ia memerlukan 2-3 lawatan seminggu dan masa rawatan akan lebih lama. Sekiranya terdapat bintik-bintik putih di kawasan badan yang besar, fototerapi UVB boleh digunakan.

  • Gabungan Jenis Rawatan

Fototerapi UVB, digabungkan dengan rawatan lain, kemudian boleh memberi kesan positif pada vitiligo. Namun, hasilnya tidak dapat diramalkan sepenuhnya, dan masih belum ada rawatan yang sepenuhnya dapat memulihkan pigmentasi kulit.

  • Fototerapi dengan Cahaya UVA

Rawatan UVA biasanya dilakukan dalam keadaan kesihatan. Pertama, pesakit mengambil ubat yang meningkatkan kepekaan kulit terhadap sinar UV. Kemudian dalam satu siri rawatan, kulit yang terkena terkena sinar UVA dosis tinggi. Kemajuan rawatan dapat dilihat setelah 6-12 bulan sesi dua kali seminggu.

  • Penyamaran kulit

Dalam kes vitiligo ringan, pesakit boleh menyamarkan beberapa tompok putih dengan krim berwarna dan alat solek kosmetik. Mereka harus memilih nada yang paling sesuai dengan ciri kulit mereka.

Sekiranya krim dan solek digunakan dengan betul, ia boleh bertahan 12-18 jam di wajah dan hingga 96 jam di seluruh badan. Sebilangan besar ramuan krim ini tahan air.

  • Depigmenting

Apabila kawasan yang terjejas meliputi 50 peratus badan atau lebih, depigmentasi mungkin menjadi pilihan. Ini mengurangkan warna kulit di kawasan yang tidak terjejas agar sesuai dengan kawasan yang lebih putih.

Depigmentasi dicapai dengan menggunakan salap atau salap topikal yang kuat, seperti monobenzon, mequinol, atau hidrokuinon . Rawatannya kekal, tetapi boleh menjadikan kulit lebih rapuh. Pendedahan cahaya matahari yang berpanjangan harus dielakkan. Depigmentasi boleh memakan masa 12-14 bulan, bergantung pada faktor, seperti kedalaman warna kulit asli.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai vitiligo dan cara merawatnya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Cara Merawat Vitiligo pada Bayi
  • Menggunakan Penjagaan Kulit yang Salah, Bolehkah Mencetuskan Vitiligo?
  • Penampilan Mengganggu Selulit? Ini adalah 4 bahan semula jadi untuk menyingkirkannya