Kesihatan

Ini adalah perbezaan antara Hepatitis A, B, C, D, dan E

Hepatitis disebabkan oleh jangkitan dengan virus, tetapi juga dapat disebabkan oleh jangkitan dari bahan toksik dan penyakit autoimun. Hepatitis terbahagi kepada 5 jenis, iaitu hepatitis A, B, C, D, dan E. Setiap jenis hepatitis disebabkan oleh jenis virus yang berlainan dan menyebabkan kesan yang berbeza. "

Jakarta - Racun boleh memasuki badan melalui makanan. Apabila itu berlaku, hati akan menjalankan fungsinya untuk meneutralkan gangguan. Hati juga mempunyai fungsi untuk mencerna lemak melalui pengeluaran hempedu.

Hati gagal menjalankan fungsinya jika terganggu. Salah satu gangguan yang sering menyerang hati adalah hepatitis. Penyakit ini terbahagi kepada beberapa jenis dan setiap penyakit mempunyai perbezaan antara satu sama lain. Oleh itu, penting untuk mengetahui perbezaan antara setiap hepatitis yang boleh menyerang. Berikut adalah perbezaan antara hepatitis A, B, C, D, dan E!

Jenis yang Berbeza Mempunyai Kesan yang berbeza

Hepatitis adalah gangguan keradangan yang terjadi di hati dan dapat berkembang menjadi fibrosis menjadi sirosis (barah hati). Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan dengan virus, tetapi juga disebabkan oleh jangkitan dari bahan toksik dan penyakit autoimun.

Baca juga: Hepatitis A Boleh Menyebabkan Gagal Hati

Hepatitis terbahagi kepada 5 jenis, iaitu hepatitis A, B, C, D, dan E. Setiap jenis hepatitis disebabkan oleh jenis virus yang berlainan dan menyebabkan kesan yang berbeza. Berikut adalah ringkasan setiap jenis penyakit:

Hepatitis A

Jenis penyakit pertama yang menyerang hati adalah hepatitis A atau HAV. Virus yang menyebabkan gangguan ini dijumpai di dalam tinja orang yang dijangkiti dan paling sering disebarkan melalui pengambilan air atau makanan yang tercemar. Jangkitan yang berlaku biasanya hanya ringan dan sembuh dengan cepat, tetapi juga dapat berkembang menjadi teruk dan mengancam nyawa. Secara amnya, penyakit ini berlaku di kawasan dengan sanitasi yang buruk.

Hepatitis B

Gangguan kedua yang dapat menyerang hati adalah hepatitis B. Perbezaan antara hepatitis ini dan yang lain adalah ia menular melalui paparan darah, air mani, dan cairan tubuh lainnya. Selain itu, HBV juga dapat disebarkan kepada bayi melalui susu ibu mereka. Selain itu, pemindahan darah dan berkongsi suntikan ubat juga boleh menjadi penyebabnya. Gangguan ini boleh lebih parah daripada HBA, kerana boleh menyebabkan barah hati yang teruk. Penting untuk mendapatkan vaksin agar badan lebih kebal, sehingga tidak mudah diserang.

Baca juga: Jenis Makanan Yang Dapat Meringankan Hepatitis B

Hepatitis C

Perbezaan antara penularan hepatitis C dan yang lain adalah melalui pendedahan kepada darah yang dijangkiti, seperti pemindahan darah, suntikan, dan penggunaan ubat suntikan. Penghantaran HCV pada dasarnya sama dengan HBV. Selain itu, penularan melalui aktiviti seksual juga dapat terjadi, walaupun jarang terjadi. Setakat ini tidak ada vaksin yang digunakan untuk mengatasi HCV.

Hepatitis D

Gangguan ini hanya terjadi pada seseorang yang mengalami jangkitan dari hepatitis B. Pelbagai jangkitan yang disebabkan oleh hepatitis D dan hepatitis B dapat menyebabkan penyakit yang lebih serius, bahkan sangat parah. Namun, apabila anda mendapat vaksin hepatitis B, ia dapat memberikan perlindungan yang efektif dari jangkitan hepatitis D.

Hepatitis E

Penyebaran virus hepatitis E pada dasarnya sama dengan hepatitis A, iaitu melalui penggunaan air atau makanan yang tercemar. HEV adalah penyebab paling biasa di negara-negara membangun. Oleh itu, sangat disarankan untuk mendapatkan vaksin untuk mencegah penyakit ini sekiranya mencukupi.

Baca juga: Rawatan dan Pencegahan Hepatitis E

Itulah perbezaan antara setiap jenis hepatitis yang boleh menyerang hati semua orang. Penting untuk mendapatkan vaksin dari setiap hepatitis ini agar tubuh dilindungi sepenuhnya dari penyakit berbahaya ini. Dengan cara itu, anda dapat memastikan salah satu penyakit berbahaya benar-benar mengalami kesukaran sehingga menyebabkan gangguan.

Maklumat yang lebih lengkap mengenai perbezaan antara hepatitis A, B, C, D, dan E boleh diminta terus ke doktor melalui aplikasi !

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2021. Apa itu hepatitis?
MedicineNet. Diakses pada tahun 2021. Hepatitis (Hepatitis Virus A, B, C, D, E, G) .