Kesihatan

Rawatan Sakit Gigi yang Betul semasa Kehamilan

, Jakarta - Keinginan untuk makan makanan manis, gurih, masin untuk memenuhi selera makan kadang-kadang membuat wanita hamil mengalami sakit gigi. Tidak sedikit wanita yang mengalami sakit gigi akibat gusi bengkak yang berdarah semasa hamil. Punca utama adalah penumpukan plak gigi dari serpihan makanan yang tidak dibersihkan.

Walau bagaimanapun, penyebab sakit gigi sebenarnya adalah perubahan hormon semasa kehamilan. Selain meningkatkan selera makan, perubahan ini juga merupakan pertumbuhan plak gigi, sehingga gusi lebih rentan terhadap keradangan dan pendarahan. Jadi, rawatan apa yang harus dilakukan oleh wanita hamil?

Baca juga: Kebersihan Gigi Ibu Boleh Mempengaruhi Kesihatan Janin, Bagaimana Anda?

Cara Mengatasi Sakit Gigi Semasa Kehamilan

Dipetik dari Garis Kesihatan Inilah yang harus dilakukan oleh wanita hamil ketika mengalami sakit gigi, iaitu:

  1. Periksa dengan Doktor

Sebelum hamil, ibu masih boleh melakukan rawatan tradisional di rumah untuk merawat sakit gigi. Tidak seperti keadaan ketika hamil, keadaan ibu mesti diutamakan kerana ada Si Kecil di perut ibu. Oleh itu, lebih baik sekiranya ibu berjumpa doktor untuk pemeriksaan menyeluruh. Jangan lupa beritahu doktor sekiranya ibu mengandung.

Ibu boleh dinasihatkan untuk melakukan sinar-X gigi dan prosedur pergigian tertentu semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, setiap tindakan bergantung kepada betapa teruknya keadaan gigi dan usia kehamilan ibu. Sekiranya usia kehamilan ibu masih muda, doktor gigi biasanya akan menangguhkan beberapa rawatan sekurang-kurangnya sehingga trimester kedua.

Sekiranya anda bercadang untuk berjumpa doktor untuk pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Ibu dapat mengetahui anggaran waktu gilirannya, jadi dia tidak perlu duduk lama di hospital. Pilih saja doktor di hospital yang betul mengikut keperluan ibu melalui permohonan.

Baca juga: 5 Penyakit Yang Selalunya Dihidapi oleh Wanita Hamil

  1. Bersihkan Gigi Secara Berkala

Walaupun sakit, anda tidak boleh malas membersihkan gigi. Ibu juga perlu membersihkan plak secara berkala kepada doktor gigi. Tidak perlu risau, penskalaan gigi tidak akan membahayakan si kecil di perut. Sebenarnya, membersihkan gigi sebenarnya menghilangkan kepekaan yang disebabkan oleh penumpukan plak.

Penskalaan Ia juga dapat merawat radang gusi semasa hamil. Oleh kerana risiko gingivitis semasa kehamilan cukup tinggi, doktor gigi juga mungkin mengesyorkan penskalaan lebih kerap. Prosedur ini boleh dilakukan setiap 3 bulan.

  1. Jangan Lupa Berkumur Selepas Muntah

Mual dan muntah adalah gejala kehamilan yang dialami oleh hampir semua wanita hamil. Minum air atau berkumur selepas muntah. Berkumur membantu menghilangkan asid perut yang melekat pada gigi. Namun, jangan gosok gigi dengan segera kerana tahap keasidan di mulut meningkat setelah muntah. Oleh itu, tunggu sekurang-kurangnya satu jam selepas muntah sebelum menggosok gigi.

  1. Kurangkan Makanan Manis dan Karbohidrat

Walaupun sukar untuk menahan keinginan untuk makan semua jenis makanan, anda tidak boleh makan terlalu banyak makanan bergula dan karbohidrat. Seperti diketahui bahawa makanan manis dan karbohidrat mengandungi gula tinggi yang boleh merosakkan gigi. Cuba ganti makanan ringan yang lebih sihat seperti sayur atau buah.

Baca juga: 4 Makanan ringan yang sihat untuk wanita hamil yang tidak berpuasa

Itulah petua untuk mengatasi sakit gigi semasa mengandung. Jangan sekali-kali mengabaikan sakit gigi, terutamanya semasa mengandung. Sebabnya, sakit gigi boleh menyebabkan masalah kesihatan lain jika tidak dirawat dengan segera.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Sakit Gigi Semasa Kehamilan Adalah Perkara - dan Apa Yang Anda Boleh Lakukan Mengenai Ini.
NHS. Diakses pada tahun 2020. Gigi dan gusi semasa mengandung.