Kesihatan

Ketahui Rawatan Jaundis pada Bayi Baru Lahir

, Jakarta - Sebilangan ibu bapa mungkin melahirkan anak mereka dengan keadaan yang boleh menyebabkan panik, salah satunya adalah bayi kuning. Sebenarnya, keadaan ini tidak mendatangkan bahaya dan sering berlaku. Namun, dalam kes tertentu, bayi yang mengalami penyakit ini boleh disebabkan oleh keadaan serius dan perlu mendapatkan rawatan daripada doktor.

Penyakit kuning boleh menjadi gangguan berbahaya apabila terjadi dengan gangguan lain, seperti bayi yang tidak akan menyusu dan kelihatan sangat lemah. Ini biasanya berlaku pada 24 jam pertama selepas kelahiran. Sekiranya gejala ini tidak berlaku, ibu boleh mengambil beberapa cara agar penyakit kuning dapat diatasi tanpa bantuan perubatan. Inilah perbincangan penuh!

Baca juga: Jaundis Boleh Disebabkan oleh Penyakit Hati?

Cara Mengatasi penyakit kuning pada bayi baru lahir

Bayi yang baru lahir berisiko terkena penyakit kuning dan perkara ini agak biasa. Gangguan ini boleh menjadikan kulit dan mata bayi menjadi kekuningan. Penyakit ini disebabkan oleh penumpukan bahan kimia yang disebut bilirubin dalam darah dan tisu bayi. Bahan kimia ini seharusnya diproses oleh hati, tetapi organ pada bayi baru lahir memerlukan masa untuk memprosesnya.

Walaupun begitu, keadaan ini lebih biasa pada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya. Penyakit kuning biasanya berlaku pada hari kedua atau ketiga selepas bersalin. Ibu perlu risau tentang penyakit ini sekiranya si kecil dilahirkan sebelum waktunya. Jika tidak, penyakit kuning boleh hilang sendiri dalam seminggu dengan / tanpa bantuan perubatan. Berikut adalah beberapa cara untuk merawat penyakit kuning secara perubatan:

  • Fototerapi

Salah satu rawatan untuk bayi dengan penyakit kuning adalah fototerapi. Bayi akan diletakkan di bawah lampu khas yang memancarkan cahaya dalam spektrum biru-hijau. Cahaya dapat mengubah molekul bilirubin sehingga dapat diekskresikan oleh tubuh melalui air kencing dan tinja. Apabila ini dilakukan, bayi hanya akan memakai lampin dan pelindung mata. Kaedah ini juga mempunyai asas pemancar cahaya.

Baca juga: Bagaimana Mendiagnosis Jaundis?

  • Imunoglobulin intravena

Cara lain yang boleh dilakukan untuk merawat penyakit kuning pada bayi adalah kaedah imunoglobulin intravena. Ini mungkin disebabkan oleh perbezaan jenis darah antara ibu dan bayi. Semasa kelahiran, bayi membawa antibodi dari ibu mereka yang menyebabkan pemusnahan sel darah merah dengan cepat. Kaedah rawatan ini dapat mengurangkan penyakit kuning dengan protein darah yang ditransfusi yang dapat menurunkan kadar antibodi.

  • Penggunaan Makanan Tambahan

Ibu juga boleh memberikan rawatan penyakit kuning pada anak dengan kaedah yang mudah, iaitu memberi susu ibu atau formula lebih banyak daripada biasa. Ini dapat membantu tubuh bayi membuang air besar lebih kerap, sehingga bilirubin akan keluar dari badan. Sekiranya bayi mengalami kesukaran untuk menyusu, doktor akan mengesyorkan memberi susu ibu dari botol atau menggantinya sementara dengan susu formula.

Itulah beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk merawat penyakit kuning pada bayi baru lahir. Sekiranya anak anda mengalami ini, adalah idea yang baik untuk menentukan seberapa teruk gangguan itu dan penyebabnya. Dengan mengetahui dengan lebih mendalam, mungkin anak anda tidak perlu mendapatkan rawatan perubatan.

Baca juga: Adakah Terdapat Makanan untuk Melegakan Jaundice?

Ibu juga boleh meminta pakar pediatrik dari berkaitan dengan beberapa kaedah lain yang berkesan untuk merawat penyakit kuning pada bayi. Ia sangat mudah, ibu hanya memerlukan muat turun permohonan dan memanfaatkan ciri seperti Berbual atau Panggilan Suara / Video , yang memudahkan untuk berinteraksi bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. penyakit kuning bayi.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Jaundis yang baru lahir.