Kesihatan

Prosedur Pembedahan Laser untuk Ketuat Genital

, Jakarta - Ketuat genital berlaku apabila kawasan kemaluan seseorang diserang ketuat. Terdapat beberapa rawatan yang dilakukan untuk mengatasinya, salah satunya adalah melalui tindakan laser. Rawatan laser digunakan untuk memusnahkan ketuat alat kelamin. Sebelum prosedur, doktor akan memberi anda anestesia tempatan atau umum, bergantung pada jumlah ketuat yang akan dikeluarkan atau ukuran kawasan yang akan dirawat.

Bagi wanita, perubahan sel serviks yang tidak normal disebabkan oleh: Papillomavirus manusia (HPV) akan dirawat secara berbeza daripada ketuat genital yang disebabkan oleh HPV. Doktor anda juga boleh mengesyorkan jenis pembedahan tertentu, seperti pembedahan laser. Kemungkinannya, terdapat beberapa jenis teknik laser yang ditawarkan. Inilah perbincangannya.

Baca juga: 3 Tahap Menangani Ketuat Genital yang Perlu Anda Ketahui

Jenis Laser untuk Merawat Ketuat Genital

Laser adalah pancaran cahaya yang menyasarkan objek dengan tepat dan fokus. Sebilangan laser memancarkan cahaya yang cukup kuat untuk memotong logam. Pada kulit, laser membantu menghilangkan garis-garis halus, rambut yang tidak diingini, kedutan, bintik-bintik gelap, dan bintik-bintik usia.

Cara merawat ketuat kelamin, jenis laser berikut boleh digunakan, iaitu:

  • Laser Pulsed-Dye

Laser jenis ini boleh digunakan untuk menghilangkan ketuat. Cahaya dapat memanaskan darah di saluran kecil di dalam ketuat dan menghancurkan saluran darah. Tanpa darah, ketuat boleh mati dan jatuh. Panas laser juga mampu menyerang virus yang menyerang kulit.

Semasa laser berfungsi, ia mungkin terasa seperti jalur getah yang menempel pada kulit. Anda tidak akan merasa sakit setelah prosedur selesai. Biasanya anda akan sembuh sepenuhnya dalam 2-4 minggu.

Rawatan laser dapat merawat bintik-bintik yang sukar dijangkau, seperti kulit kemaluan di uretra, tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing keluar dari badan. Bergantung pada berapa ketuat yang anda ada dan di mana ketuat berada, doktor anda mungkin menetapkan ubat penahan sakit ke kawasan yang dirawat.

Harap maklum, laser ini boleh mempunyai beberapa kelemahan, iaitu:

  • Ia mungkin akan meninggalkan parut.
  • Apabila laser memotong kulit, ia akan mengeluarkan serpihan kecil yang dapat menyebarkan bakteria, virus, atau jamur.

Beberapa doktor mungkin berpendapat bahawa laser tidak berfungsi lebih baik daripada rawatan lain, seperti membuangnya dengan pembedahan biasa. Tetapi laser mungkin melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk mencegah ketuat daripada kembali.

  • Laser Karbon Dioksida

Cahaya dari laser ini sama berkesan dengan pisau pembedahan. Walau bagaimanapun, mungkin merupakan pilihan yang baik jika kutil berada di sekitar kuku jari kaki atau kuku kaki, dan jika rawatan lain tidak berfungsi. Pertama, doktor menggunakan laser untuk memotong bahagian atas ketuat. Kemudian, doktor akan memusatkan cahaya pada kura-kura, dan selebihnya akan membakar semua ketuat.

Serpihan yang disebabkannya mungkin termasuk virus yang menyebabkan ketuat kelamin. Anda mungkin mempunyai lebih banyak tisu parut dengan rawatan ini daripada laser pewarna berdenyut .

Baca juga: Lakukan 5 perkara ini untuk mengelakkan ketuat kemaluan

Selepas Rawatan Laser

Masa pemulihan selepas laser bergantung pada lokasi dan jumlah ketuat alat kelamin yang dikeluarkan. Penyembuhan biasanya berlaku dalam 2 hingga 4 minggu. Untuk lelaki dan wanita yang telah menjalani pembedahan laser, hubungi doktor melalui aplikasi jika anda mengalami:

  • Pendarahan berlangsung lebih dari 1 minggu
  • Demam
  • Sakit teruk
  • Najis berbau busuk atau kekuningan, yang boleh menunjukkan jangkitan.
  • Elakkan hubungan seksual sehingga kawasan yang dirawat sembuh dan sakit hilang.

Baca juga: Lakukan 5 perkara ini untuk mengelakkan ketuat kemaluan

Doktor biasanya menggunakan pembedahan laser untuk ketuat alat kelamin setelah rawatan lain gagal. Terdapat kebimbangan bahawa rawatan laser meningkatkan risiko ketuat kembali dengan memusnahkan sistem imun tempatan, yang membolehkan virus tidak aktif menjadi aktif. Kelebihan pembedahan laser adalah bahawa tisu bersebelahan dan dalaman tidak rosak semasa rawatan laser.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pembedahan Laser untuk Ketuat: Apa yang Harus Diharapkan
Kesihatan UW. Diakses pada tahun 2020. Pembedahan Laser untuk Ketuat Genital