Kesihatan

Adakah benar bahawa leher yang tegang adalah tanda kolesterol tinggi?

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami leher yang tegang dan kaku sehingga sukar bergerak? Ramai orang percaya bahawa ini disebabkan oleh kandungan kolesterol tinggi di dalam badan. Tetapi adakah ia benar?

Kolesterol adalah salah satu bahan yang sebenarnya diperlukan oleh tubuh untuk menjaga kesihatan sel-sel badan. Walau bagaimanapun, dos kandungan mesti disimpan dalam had normal. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai beberapa gejala kolesterol tinggi dan kebenaran mengenai ketegangan leher akibat gangguan ini, periksa ulasan berikut!

Baca juga: Mempunyai Kolesterol Tinggi, Atasi Dengan Cara Ini

Ketegangan Leher Tanda Kolesterol Tinggi?

Ramai orang bertanya kepada doktor adakah leher yang ketat boleh menjadi gejala kolesterol tinggi? Sebenarnya, perasaan tidak selesa di leher tidak berkaitan dengan tahap kolesterol yang berlaku di dalam badan. Setiap orang dapat merasakan leher yang ketat dan kaku ketika kadar kolesterol tinggi atau rendah kerana tidak ada korelasi.

Kolesterol tinggi pada seseorang sebenarnya tidak menyebabkan gejala ketika ia berlaku, jadi pemeriksaan yang terpisah diperlukan untuk mengesahkan ini. Sangat disyorkan untuk memeriksa diri anda secara berkala mengenai tahap kolesterol dalam badan. Ini kerana jika terlalu lama untuk waktu yang lama boleh menyebabkan gangguan teruk, kerana boleh mempengaruhi jantung.

Tahap kolesterol yang berada di atas normal boleh menyebabkan penumpukan plak pada saluran darah, sehingga risiko menyebabkan penyakit jantung koroner meningkat. Selain itu, seseorang juga mempunyai risiko terkena strok kerana penurunan aliran oksigen ke otak secara tiba-tiba. Ini boleh menyebabkan kelumpuhan hingga mati pada seseorang yang mengalaminya.

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan hubungan antara ketegangan leher dengan tahap kolesterol dalam badan. Dengan meminta doktor dari , anda tidak perlu ragu lagi jawapannya. Ia sangat mudah, hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai!

Baca juga: Ketahui 6 Punca Kolesterol Tinggi

Beberapa Tanda Seseorang Mempunyai Kolesterol Tinggi

Memang, kadar kolesterol tinggi dalam darah tidak menyebabkan sebarang gejala, jadi sangat penting untuk memeriksanya secara berkala. Selain itu, anda juga harus mengetahui beberapa tanda yang harus diperhatikan sebagai petunjuk peningkatan risiko kolesterol ketika berada di atas normal. Berikut adalah beberapa penanda:

  1. Hasil Panel LDL Lipid

Salah satu ujian yang paling biasa untuk memeriksa tahap kolesterol dalam badan adalah panel lipid LDL. Sekiranya pada pemeriksaan tahap LDL berada pada tahap 160 mg / dL atau lebih tinggi, kolesterol dalam badan dianggap tinggi. Kolesterol LDL sering dianggap sebagai kolesterol jahat yang dapat meningkatkan risiko komplikasi seseorang.

  1. Jumlah Hasil Lipid Panel

Hasil panel lipid total yang paling ideal adalah di bawah 200 mg / dL. Sekiranya keputusan pemeriksaan mencapai 240 mg / dL atau lebih, tahap kolesterol dalam badan anda cukup tinggi. Tahap normal kandungan kolesterol dalam badan adalah antara 200 hingga 239 mg / dL sebagai rujukan standard.

  1. Obesiti dan Lingkaran Pinggang Besar

Seseorang yang mempunyai indeks jisim badan 30 atau lebih tinggi mempunyai peluang lebih besar untuk mempunyai kolesterol tinggi dalam tubuhnya. Seorang lelaki yang mempunyai lilitan pinggang 40 inci atau lebih dan seorang wanita yang mempunyai lilitan 35 inci mempunyai risiko tinggi kolesterol daripada seseorang yang mempunyai lilitan pinggang normal.

Baca juga: Berhati-hati! Kolesterol Tinggi Mencetuskan Pelbagai Penyakit

Itulah perbincangan mengenai ketegangan leher yang sering dikaitkan dengan kolesterol tinggi. Penting untuk mengetahui segala sesuatu mengenai kolesterol tinggi kerana risiko yang boleh ditimbulkan kepada kesihatan. Dengan melakukan aktiviti fizikal secara berkala dan makan makanan yang sihat, anda dapat mengurangkan risiko kolesterol tinggi.

Rujukan:
Penjagaan kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 5 Tanda-Tanda Anda Mempunyai Kolesterol Tinggi & Cara Menjaganya.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gejala Kolesterol Tinggi.