Kesihatan

Punca Vertigo Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Pernahkah anda merasa seolah-olah segala sesuatu di sekitar anda berputar atau melayang? Mungkin anda mengalami vertigo, anda tahu! Vertigo boleh menyukarkan seseorang yang memilikinya untuk mengimbangkan badan kerana kehilangan keseimbangan.

Sesungguhnya, vertigo biasanya disebabkan oleh mekanisme keseimbangan yang salah di telinga dalam. Walau bagaimanapun, penyakit ini juga boleh disebabkan oleh masalah dengan otak atau sistem saraf pusat.

Punca vertigo dapat diketahui dari beberapa perkara, bergantung kepada keadaan yang berlaku. Selain itu, vertigo terdiri daripada dua jenis, iaitu periferal dan pusat. Kedua-dua keadaan bergantung kepada penyebabnya. Inilah penjelasannya:

Vertigo Periferal

Vertigo periferal adalah salah satu penyebab vertigo yang paling biasa. Keadaan ini disebabkan oleh masalah dengan mekanisme keseimbangan telinga dalam. Sebab yang paling biasa adalah:

Vertigo Posisi Paroxysmal Benign (BPPV)

BPPV atau vertigo kedudukan paroxysmal jinak adalah salah satu penyebab vertigo yang paling biasa. Ini boleh berlaku kerana pergerakan kepala tertentu, ketika badan berdiri atau membongkok, atau berbalik di tempat tidur. Serangan BPPV akan pendek, sengit, dan berulang.

BPPV sering disertai dengan loya atau muntah, walaupun ini jarang berlaku. Di samping itu, seseorang yang mengalami vertigo kerana BPPV akan sukar mengawal mata atau nystagmus. Keadaan ini boleh menyebabkan hilangnya keseimbangan dan kegelapan penglihatan, dan boleh berlaku dalam beberapa minit hingga beberapa jam.

Vertigo yang disebabkan oleh BPPV dianggap disebabkan oleh serpihan kecil kristal kalsium karbonat yang terputus di lapisan saluran telinga dalam. Potongan itu biasanya tidak menimbulkan masalah, kecuali jika masuk ke bahagian telinga yang berisi cecair.

BPPV umumnya berlaku pada orang tua dan kebanyakan kes berlaku pada orang yang berumur lebih dari 50 tahun. BPPV boleh terjadi dan berkembang setelah seseorang mengalami jangkitan telinga, pembedahan telinga, cedera di kepala, dan rehat tempat tidur yang terlalu banyak.

Labirinitis

Labirinitis juga merupakan salah satu penyebab vertigo. Labirinitis adalah jangkitan pada telinga dalam, yang menyebabkan telinga dalam atau labirin menjadi radang. Labirin adalah saluran berisi cecair yang mengawal pendengaran dan keseimbangan.

Apabila labirin meradang, maklumat dari telinga ke otak akan berbeza dengan maklumat dari mata. Keadaan yang bertentangan ini dapat membuat seseorang mengalami vertigo. Vertigo yang disebabkan oleh labirinitis akan menunjukkan simptom seperti loya, muntah, tinitus, kehilangan pendengaran, dan sakit telinga.

Neuronitis Vestibular

Penyebab vertigo lain adalah neuronitis vestibular. Vertigo disebabkan oleh keadaan di telinga dalam yang menyebabkan keradangan saraf yang menghubungkan labirin ke otak. Beberapa kes juga berlaku kerana labirin meradang.

Ini biasanya berlaku kerana jangkitan virus. Serangan vertigo akibat neuronitis vestibular boleh berlaku secara tiba-tiba dan menyebabkan gejala lain, seperti mual dan muntah. Dalam keadaan ini, anda tidak akan mengalami masalah pendengaran. Vertigo jenis ini akan bertahan selama beberapa jam atau mungkin beberapa hari, tetapi memerlukan tiga hingga enam minggu untuk sembuh sepenuhnya.

Penyakit Meniere

Penyakit Ménière juga boleh menjadi penyebab vertigo. Penyakit ini boleh mempengaruhi telinga dalam. Selain dapat menyebabkan vertigo, keadaan ini juga dapat menyebabkan gangguan pendengaran, tinitus, dan perasaan seperti telinga penuh.

Sekiranya anda menghidap penyakit Ménière, anda boleh mengalami vertigo secara tiba-tiba yang berlangsung berjam-jam hingga berhari-hari. Keadaan ini juga boleh disertai dengan loya dan muntah.

Vertigo Tengah

Vertigo pusat disebabkan oleh masalah pada bahagian otak, iaitu cerebellum (terletak di bahagian bawah otak) atau batang otak (terletak di bahagian bawah otak ke saraf tunjang). Punca vertigo pusat, iaitu:

  1. Migrain.
  2. Sklerosis.
  3. neuroma.
  4. Barah otak.
  5. Pukulan.

Itulah sebab-sebab vertigo pada seseorang. Sekiranya anda menghidap vertigo dan mempunyai pertanyaan mengenai penyebab vertigo, doktor dari sedia menolong. Bukan hanya itu, anda juga boleh membeli ubat di . Praktikal dan mudah, kerana pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 4 Fakta & Mitos Vertigo pada Wanita
  • Inilah Sebab Mengapa Vertigo Mengganggu
  • Terapi Vertigo Ini Yang Anda Boleh Lakukan di Rumah!