Kesihatan

Bolehkah Anda Makan Sebelum Bersenam?

, Jakarta - Adakah anda suka sukan? Adakah anda sering merasa lapar semasa bersenam? Adakah boleh makan sebelum bersenam? Ramai orang takut makan sesuatu sebelum bersenam, kerana takut mengalami kekejangan perut atau mengurangkan keberkesanan pembakaran lemak mereka.

Penyelidikan yang dilakukan di Belgium, menunjukkan bahawa perubahan berat badan orang yang makan sebelum bersenam dan yang tidak makan sebelum bersenam. Kajian ini dilakukan pada 27 pemuda, kemudian diberi makanan yang mengandungi karbohidrat selama 6 minggu berturut-turut.

Lelaki tersebut dibahagikan kepada 3 kumpulan, iaitu kumpulan yang sama sekali tidak bersenam, kumpulan yang makan makanan yang mengandungi karbohidrat sebelum bersenam, dan kumpulan yang makan makanan yang mengandungi karbohidrat yang dimakan setelah bersenam.

Tidak jarang berlaku kenaikan berat badan pada kumpulan lelaki yang sama sekali tidak bersenam. Walau bagaimanapun, hasil lain menunjukkan bahawa kumpulan yang makan makanan yang mengandungi karbohidrat sebelum bersenam mempunyai kenaikan berat badan yang paling rendah, atau tidak ada kenaikan berat badan sama sekali. Lalu bagaimana dengan makan makanan yang mengandungi karbohidrat selepas bersenam?

Ahli diet terkenal bernama Cynthia Sass, menjawab soalan itu. Sass bahkan mengatakan bahawa bersenam dengan perut kosong akan membakar jisim otot, bukan lemak. Membakar tisu otot tidak baik bagi sesiapa yang ingin menurunkan berat badan. Metabolisme badan sebenarnya boleh terganggu jika anda tidak makan apa-apa sebelum bersenam, kerana tubuh mengalami kekurangan tenaga.

Walau bagaimanapun, jangan terlalu banyak mengambil makanan sebelum bersenam. Kerana, ini boleh mengganggu pencernaan dan menyebabkan sakit perut ketika bersukan. Perhatikan juga waktu makan dan bersenam.

Sass juga mengingatkan agar bersikap selektif dalam memilih makanan sebelum bersenam. Sekiranya anda makan beberapa jam sebelum bersenam, protein, lemak, dan serat dapat dimakan dan dicerna dengan baik oleh badan.

Sekiranya anda hanya tinggal kira-kira satu jam sebelum bersenam, pilihlah semangkuk bijirin atau buah sebagai gantinya. Anda memang disyorkan untuk makan sebelum bersenam, tetapi tidak perlu berlebihan.

Sekiranya anda merancang untuk membakar 300 kalori, itu tidak bermakna anda harus makan banyak. Makan secukupnya agar badan tidak merasa lapar dan bertenaga. Sesuaikan juga makanan yang dimakan dengan jangka masa latihan. Namun, jika anda hanya akan melakukan senaman atau bersenam ringan selama beberapa minit, tidak perlu makan sepinggan nasi lengkap dengan lauk.

Pada prinsipnya, tubuh memerlukan masa untuk mencerna makanan dan memprosesnya menjadi tenaga. Anda akan menggunakan tenaga ini untuk aktiviti dan sukan. Masa yang diperlukan tubuh untuk mencerna makanan bergantung pada jumlah dan jenis makanan yang dimakan.

Namun, jika anda bersenam pada waktu pagi dan tidak terbiasa makan makanan berat, anda boleh menikmati makanan ringan 1-2 jam sebelum bersenam. Contohnya, seperti buah dengan yogurt rendah lemak, jus buah, atau bijirin.

Itu adalah petua kesihatan untuk bersenam. Sekiranya anda ingin membaca petua kesihatan atau kecantikan lain. Anda boleh mengaksesnya dengan mudah. Muat turun di App Store atau Google Play anda. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai masalah mengenai kesihatan, anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat dengan perkhidmatan Inter Pharmacy. Muat turun aplikasi dengan segera!

Baca juga:

  • Petua agar senaman tidak membosankan
  • Faedah mendengar muzik semasa bersenam
  • Dos senaman yang disyorkan untuk kekal sihat