Kesihatan

Ini adalah perbezaan antara jangkitan saluran kencing dan jangkitan yis

, Jakarta - Kesakitan atau ketidakselesaan di kawasan genital dapat menunjukkan jangkitan yis atau jangkitan saluran kencing. Jangkitan jenis ini biasa terjadi pada wanita, tetapi lelaki juga boleh mengidapnya. Walaupun kedua-dua jenis jangkitan ini mempunyai kaedah pencegahan yang sama, penyebab, gejala, dan rawatannya berbeza.

Walaupun jangkitan saluran kencing dan jangkitan yis sangat berbeza, kemungkinan kedua-duanya berlaku pada masa yang sama. Sebenarnya, merawat jangkitan saluran kencing dengan antibiotik kadang-kadang boleh menyebabkan jangkitan yis. Bagaimana anda mengetahui perbezaan antara jangkitan saluran kencing dan jangkitan yis?

Baca juga: Bolehkah Anyang-Anyang menjadi tanda jangkitan saluran kencing?

Perbezaan Gejala Jangkitan UTI dan Kulat

Jangkitan UTI dan ragi adalah jangkitan yang berbeza. Ini dapat dilihat dari gejala. Gejala UTI biasanya mempengaruhi proses membuang air kecil. Keadaan ini menyebabkan sensasi terbakar ketika anda membuang air kecil, atau anda mungkin terdorong untuk membuang air kecil lebih kerap.

Sementara jangkitan kulat mempunyai gejala kesakitan ketika membuang air kecil. Selain itu, anda juga mengalami kesakitan dan gatal di kawasan yang terkena. Jangkitan ragi vagina biasanya menyebabkan pembuangan susu yang tebal.

 • Gejala UTI
 • Sakit dan sensasi terbakar ketika membuang air kecil.
 • Rasa seperti anda perlu kencing lebih kerap daripada biasa, walaupun anda tidak semestinya.
 • Kerap bangun dari tidur untuk membuang air kecil.
 • Urin berubah warna atau keruh, merah, atau berwarna merah jambu seolah-olah bercampur darah.
 • Air kencing berbau busuk.
 • Demam atau menggigil, muntah, atau loya, semuanya mungkin merupakan tanda jangkitan yang lebih serius.
 • Kesakitan atau tekanan di bahagian bawah abdomen, belakang, dan sisi.
 • Sakit di pelvis, terutamanya jika ia berlaku pada wanita.

Gejala Jangkitan Kulat

 • Sakit ketika membuang air kecil atau melakukan hubungan seks.
 • Gatal di kawasan yang terkena, seperti faraj dan vulva.
 • Bengkak di kawasan yang terjejas (biasanya berlaku pada vagina dan vulva)
 • Sakit di kawasan yang terjejas.
 • Mengalami keputihan yang tidak biasa, umumnya tidak berbau, tetapi tebal dan susu.

Baca juga: Cara Merawat Jangkitan Saluran Kencing Dengan Sepenuhnya

Tempoh jangkitan bergantung kepada dua faktor, iaitu keparahan jangkitan dan pilihan rawatan. Secara umum, gejala UTI yang tidak teruk (yang belum merebak ke buah pinggang) hilang dalam 1-2 hari selepas rawatan dengan antibiotik. Walau bagaimanapun, UTI yang teruk boleh mengambil masa beberapa hari hingga beberapa minggu untuk merawatnya.

Jangkitan kulat ringan cenderung sembuh lebih cepat daripada yang teruk. Tempoh rawatan untuk jangkitan kulat berbeza, dari hanya beberapa hari hingga 6 bulan.

Perbezaan Antara Diagnosis Jangkitan UTI dan Kulat

UTI dan jangkitan yis didiagnosis dengan cara yang berbeza. UTI didiagnosis dengan sampel air kencing. Anda diminta mengisi cawan kecil dengan air kencing, maka makmal akan menguji air kencing untuk bakteria tertentu dalam mendiagnosis keadaannya.

Baca juga: Pilihan Rawatan untuk Mengubati Jangkitan Saluran Kencing

Sementara itu, jangkitan kulat didiagnosis setelah mengambil sampel di kawasan yang terjejas. Makmal akan menguji swab untuk jamur Candida. Doktor juga akan melakukan pemeriksaan fizikal kawasan yang terjejas untuk memeriksa pembengkakan dan gejala lain.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai perbezaan antara UTI dan jangkitan yis. Sekiranya anda mengalami simptom salah satu jangkitan, anda harus segera berjumpa doktor melalui aplikasi tersebut . Kemungkinan doktor juga perlu melakukan pemeriksaan air kencing dan fizikal untuk diagnosis yang tepat. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apakah Perbezaan Antara Jangkitan Ragi dan Jangkitan Saluran Kencing (UTI)?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Adakah jangkitan yis atau jangkitan saluran kencing?