Kesihatan

Ini adalah 6 cara untuk merawat kuku kaki untuk mengelakkan onikomikosis

Jakarta - Jangkitan kulat yang berlaku pada kulit adalah jangkitan yang paling biasa menyerang manusia. Namun, tidak ramai yang menyedari bahawa kulat kuku atau apa yang disebut onychomycosis sebenarnya boleh menjadi tanda kemunculan virus jenis ini Candida atau ragi di dalam badan. Kulat kuku sendiri timbul kerana pertumbuhan kulat jenis ini.

Kulat ini sering menyerang orang tua berbanding orang muda, terutama bagi mereka yang mempunyai daya tahan atau imuniti yang rendah. Gejala termasuk kuku rapuh dan berubah warna, terutama pada ibu jari, perubahan warna kuning atau coklat di bahagian depan atau sisi kuku, sakit di sekitar kuku, dan kelembutan kuku.

Munculnya jamur kuku adalah hasil dari pertumbuhan bakteria jahat di dalam badan, mempunyai sejarah penyakit kaki atlet, kontak langsung, memakai kasut yang kotor dan terlalu ketat, mengalami psoriasis, dan sistem imun yang lemah. Inilah sebabnya mengapa anda perlu mengetahui cara merawat kuku kaki anda dengan betul.

Baca juga: Malu dengan Kuku Yang Rosak Kerana Kulat Kuku? Inilah cara merawatnya

Cara Merawat Kuku untuk Mengelakkan Onychomycosis

Kemudian, bagaimana merawat kuku kaki dengan betul dan betul untuk mengelakkan onikomikosis yang menjengkelkan? Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Pastikan kuku kaki anda pendek . Keadaan ini menghalang penumpukan serpihan di bawah kuku dan meminimumkan risiko kecederaan kuku. Potong kuku lurus agar tetap kuat dan elakkan kuku yang tumbuh.

  • Pakai kasut yang betul . Kasut yang sesuai dengan betul tidak boleh menyentuh kuku kaki. Kemudian, ganti kasut yang anda pakai setiap hari sehingga ada perubahan udara sebelum anda memakainya semula.

  • Pilih kasut yang boleh membuatkan kaki anda bernafas. Acuan tumbuh paling baik di kawasan yang panas dan lembap, seperti pada kasut yang kurang berventilasi. Sekiranya boleh, pakai selipar. Namun, jika anda mesti memakai stoking, pilih kasut yang tidak melekat pada kulit atau terlalu ketat.

  • Gunakan produk antijamur. Semburkan ke dalam kasut anda sebelum memakainya untuk membantu mengawal peluh, yang boleh menyebabkan jangkitan yis. Ini penting dalam cuaca panas atau sebelum bersenam.

  • Jangan berkaki ayam di tempat awam seperti kolam renang atau bilik ganti. Semasa mandi di tempat awam, penting untuk menjaga sandal anda, kerana cetakan boleh menyebabkan kaki atlet, kurap, atau keadaan kulit yang lain.

  • Jangan memakai kasut orang lain atau berkongsi gunting kuku. Sekiranya anda melakukan rawatan kuku, pastikan alat yang digunakan benar-benar bersih dan bersih.

Baca juga: Idap Psoriasis Meningkatkan Risiko terkena Kulat Kuku Kuku

Kulat kuku atau onychomycosis lebih baik dicegah daripada dirawat. Sudah tentu, memahami cara menjaga kuku kaki jauh lebih baik. Sebabnya, rawatan kulat kuku memerlukan banyak masa, bahkan hingga satu tahun untuk membersihkan sepenuhnya. Sekiranya anda mendapat simptom awal, penyakit kuku ini dapat diatasi dengan mudah menggunakan krim atau losyen antikulat yang dijual di kaunter farmasi.

Baca juga: Memakai Kasut Tanpa Stoking Boleh Mendapatkan Kulat Kuku, Benarkah?

Namun, bagaimana jika anda tidak mempunyai masa untuk mengunjungi farmasi untuk membeli sendiri? Tidak perlu risau, kerana ada aplikasi yang boleh membeli dan menghantar ubat yang dipesan terus ke alamat destinasi. Anda juga boleh meminta doktor melalui aplikasi tersebut ini. Kaedahnya juga tidak sukar, anda hanya perlukan muat turun aplikasi pada telefon bimbit, baik Android dan iOS. Siapa kata sihat adalah sukar? Ia mudah!