Kesihatan

Bagaimana Mencegah Penularan Herpes Genital?

, Jakarta - Setiap orang harus berhati-hati ketika berhubungan seks dengan orang baru, kerana mereka dapat dijangkiti beberapa penyakit berbahaya. Salah satu penyakit yang boleh berlaku semasa melakukan ini adalah herpes genital. Gangguan ini secara amnya tidak menimbulkan gejala ketika terjadi, jadi penderita kemungkinan besar tidak menyedari telah dijangkiti.

Herpes genital sangat berjangkit dan mudah menjangkiti orang lain semasa bersentuhan. Apa-apa jenis hubungan seksual, seperti vagina, dubur, atau oral boleh menyebabkan jangkitan. Lalu, apakah cara paling berkesan untuk mencegah penularan herpes? Dapatkan perbincangan di bawah!

Baca juga: Inilah Sebab Herpes Genital Mudah Berjangkit

Kaedah Berkesan untuk Mencegah Penyakit Herpes Genital

Herpes genital adalah jangkitan kelamin yang disebabkan oleh virus herpes simplex (HSV). Hubungan semasa hubungan seksual adalah cara utama penyebaran penyakit ini berlaku. Selepas jangkitan awal berlaku, virus itu boleh terbengkalai di dalam badan dan diaktifkan semula beberapa kali dalam setahun.

Gangguan ini jarang menyebabkan gejala, tetapi penghidapnya mungkin mengalami rasa sakit, gatal-gatal, dan luka pada alat kelamin. Sekiranya dijangkiti, anda boleh menyebarkannya kepada orang lain, walaupun tidak ada luka yang kelihatan di kawasan intim. Selain itu, herpes genital tidak dapat diatasi dengan ubat dan ubat tertentu hanya untuk melegakan simptom. Oleh itu, anda mesti tahu bagaimana mencegah penyakit ini daripada berlaku. Berikut adalah beberapa cara:

1. Menggunakan Kondom

Salah satu kaedah yang berkesan untuk mencegah herpes genital adalah dengan menggunakan kondom setiap kali anda melakukan hubungan seks. Penularan penyakit ini masih boleh merebak, walaupun lelaki tidak mengalami ejakulasi. Oleh itu, pastikan untuk menggunakan alat keselamatan sebelum Mr P menyentuh Ms.V, mulut, atau dubur. Anda juga tidak dapat mengelakkan penyakit ini, walaupun anda telah menggunakan kaedah perancang keluarga yang lain, seperti mengambil pil kawalan kelahiran, suntikan, dan implan.

2. Bersikap Terbuka

Anda dan pasangan seksual anda boleh saling bertanya sama ada anda menghidap herpes genital atau tidak. Pastikan anda dan pasangan anda terbuka untuk mengelakkan jangkitan merebak. Seseorang yang telah menghidap penyakit kelamin juga lebih cenderung menghidap penyakit itu. Memang ini kadang-kadang sukar untuk ditanyakan, tetapi untuk kebaikan bersama adalah baik untuk terus melakukannya.

Baca juga: Rawatan Rumah Ini untuk Mengatasi Herpes Genital

3. Jangan menukar pasangan ketika melakukan hubungan seks

Perkara lain yang harus anda perhatikan untuk mencegah herpes genital adalah untuk mengelakkan terlalu banyak hubungan seks dengan orang yang berbeza. Apabila anda mempunyai banyak pasangan, risiko dijangkiti virus adalah lebih tinggi. Lebih baik melakukan hubungan seks dengan satu orang sahaja, kerana risiko dijangkiti herpes sangat kecil.

4. Elakkan melakukan hubungan seks dengan seseorang yang mengalami luka genital

Apabila anda mengetahui pasangan seksual anda mengalami luka pada alat kelaminnya, adalah idea yang baik untuk tidak melakukan hubungan seks dengannya sehingga dipercayai gangguan itu telah sembuh. Anda juga harus mengelakkan hubungan seks ketika gejala penyakit muncul. Walaupun begitu, penyakit ini sangat jarang menyebabkan gejala, oleh itu menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks adalah sangat penting.

Itulah beberapa kaedah yang berkesan untuk mencegah penyebaran dan pendedahan herpes genital. Oleh itu, adalah baik untuk menerapkan semua perkara ini semasa melakukan hubungan seks. Dengan cara itu, kesihatan anda dan pasangan anda lebih terjamin.

Baca juga: Harus Tahu, Inilah 4 Komplikasi Kerana Herpes Genital

Sekiranya anda ingin memastikan anda menghidap penyakit kelamin atau tidak, doktor dari dapat memberikan kepastian mengenai perkara ini. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dan dapatkan kemudahan yang berkaitan dengan akses kesihatan tanpa had hanya dengan menggunakan telefon pintar awak. Nikmati kemudahan sekarang!

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2020. 10 Cara Mengurangkan Risiko untuk Herpes Genital.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Herpes genital.
Kesihatan wanita. Diakses pada tahun 2020. Herpes genital.