Kesihatan

Kanak-kanak dengan Leukemia, seberapa besar peluang untuk sembuh?

, Jakarta - Masih banyak berita yang beredar bahawa keadaan kesihatan anak perempuan tunggal penyanyi Denada, yang menderita leukemia, semakin baik dan hampir pulih. Selama ini, anda mungkin tahu bahawa barah darah atau leukemia adalah penyakit mematikan dengan rawatan yang sangat menyakitkan dan tahan lama. Sekiranya hanya sebilangan penderita dewasa yang menyerah hingga akhirnya mati, apatah lagi anak-anak yang masih kecil. Sudah tentu mereka tidak cukup kuat untuk menahan penyakit dan rawatan leukemia.

Namun, sekarang tidak seperti itu. Seiring dengan zaman, tahap ketahanan semasa untuk menyembuhkan kanak-kanak terhadap barah darah pada usia 0-5 tahun telah mencapai 80-85 persen. Peluangnya jauh lebih tinggi daripada peluang penyembuhan pada orang dewasa yang hanya 60 peratus. Ini kerana keterukan sel barah pada kanak-kanak lebih rendah daripada orang dewasa.

Baca juga: Kenali Leukemia, Jenis Kanser yang Dihidapi oleh Anak-anak Denada

Kanser darah yang dialami oleh orang dewasa diketahui lebih mudah parah kerana menempati tisu yang lebih tua dan berinteraksi dengan persekitaran di sekitarnya, seperti pencemaran. Walaupun tahap rawatan leukemia pada kanak-kanak dan orang dewasa adalah sama, ternyata hasil rawatan akan berbeza. Dalam kes leukemia akut, kanak-kanak berpotensi untuk pulih hingga 75 peratus dan jangka hayat lebih dari 5 tahun.

Sesungguhnya, terdapat banyak perbezaan dalam kes leukemia yang berlaku pada kanak-kanak dengan orang dewasa. Pertama, kanser kanak-kanak dan dewasa dibezakan oleh genotip dan fenotip. Genotip bermaksud barah yang berlaku akibat mutasi sel di dalam badan dan sebagai akibat kelahiran. Manakala faktor fenotipik adalah faktor gen dan persekitaran yang menjadikan barah muncul di dalam badan. Kedua, perbezaan fisiologi badan dan seberapa kerap tubuh terdedah kepada atau terkena penyakit. Manakala yang ketiga adalah rawatan leukemia pada kanak-kanak dengan orang dewasa yang berbeza.

Baca juga : 4 Sebab dan Cara Mengubati Leukemia

Perbezaan lain adalah berdasarkan aspek biologi. Kanser kanak-kanak dan dewasa dibezakan dengan jenis barah yang tumbuh. Hampir semua kes barah yang dialami oleh orang dewasa adalah karsinoma yang tumbuh di tisu epitelium, seperti barah prostat, barah payudara, barah rahim, dan barah serviks. Sementara pada barah kanak-kanak, barah yang berlaku adalah sarkoma, yang tumbuh pada tisu muda atau embrio di dalam badan, seperti tisu saraf, tulang, limfoma, dan otot.

Karsinoma pada kanser dewasa dan sarkoma pada kanser kanak-kanak adalah dua perkara yang sangat berbeza dari segi jenis, di mana ia tumbuh, dan bagaimana mereka tumbuh. Kanser sarkoma pada kanak-kanak, atau dikenali sebagai 'tumor malignan' menyerang sel-sel muda dan tumbuh secara merata ke tisu dan lebih kerap dijumpai pada usia muda.

Rawatan seperti kemoterapi dan radiasi juga lebih berkesan untuk merawat sarkoma yang berlaku pada kanak-kanak, terutamanya jika mereka tumbuh pada tisu muda. Masih belum jelas apa yang menyebabkan rawatan yang lebih berjaya untuk merawat barah jenis sarkoma. Namun, hingga kini telah terbukti bahawa rawatan untuk barah (misalnya leukemia) pada kanak-kanak tidak menyebabkan sel embrio atau sel muda mati. Rawatan juga menyebabkan 'penuaan' pramatang sel normal, apabila ini terjadi sel normal akan menjana semula sel dengan cepat untuk menggantikan sel yang telah rosak.

Baca juga: Kenali 8 jenis barah yang sering menyerang kanak-kanak dan gejalanya

Walaupun barah kanak-kanak dan barah dewasa adalah jenis barah yang sama, iaitu leukemia atau barah darah dan diberi tahap rawatan yang sama, hasil rawatan akan berbeza. Rawatan yang diberikan kepada kanak-kanak dengan leukemia akut, 75 peratus berpotensi untuk sembuh dan bertahan 5 tahun. Manakala pada orang dewasa menghasilkan masa bertahan rata-rata kurang dari 5 tahun dan hanya berlaku pada 20-30 peratus daripada jumlah kes. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa terdapat perbezaan seperti taburan molekul, sitogenetik, dan kekebalan pada leukemia yang berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Oleh itu, jika anda mempunyai anak yang menghidap leukemia, anda mesti optimis dan bersemangat dalam pemulihannya. Sekiranya anda menghadapi gejala awal leukemia atau masalah barah lain, anda boleh membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.