Kesihatan

Ketahui jenis hormon kehamilan dan fungsinya untuk wanita hamil

Jakarta - Bagi wanita yang sedang hamil, ini boleh menggembirakan dan tidak selesa. Pada masa-masa tertentu, selalu ada rasa tidak selesa yang baru. Ini sebahagiannya disebabkan oleh perubahan hormon.

Terdapat pelbagai jenis hormon semasa mengandung. Sebilangan hanya muncul semasa mengandung dan ada yang ada hormon yang sudah ada. Perbezaannya hanya pada tahap ketika badan hamil. Berikut adalah beberapa jenis hormon kehamilan dan fungsinya yang mesti anda ketahui:

Gonadotropin Chorionic Manusia

Apabila seorang wanita hamil, Gonadotropin Chorionic Manusia (hCG) akan meningkat. Hormon ini dihasilkan di plasenta berguna untuk menguatkan kehamilan, terutama pada usia kehamilan yang muda. Tahap itu sendiri akan meningkat pada 10 hingga 12 minggu pertama kehamilan.

Estrogen

Setiap wanita mempunyai hormon estrogen di dalam tubuhnya. Sekiranya anda hamil, hormon ini akan meningkat secara drastik yang ditandakan dengan loya, terutamanya pada trimester pertama. Estrogen berguna untuk memperbaiki sistem aliran darah atau pembentukan saluran darah serta memberi nutrisi dan menyokong perkembangan janin.

Progesteron

Beberapa tanda peningkatan hormon progesteron adalah pening kerana tekanan darah rendah, loya, pedih ulu hati, dan sembelit. Selain itu, terdapat juga rambut halus yang tumbuh di payudara. Fungsi hormon ini semasa kehamilan adalah untuk menjaga otot rahim supaya rileks, menjaga ketebalan dinding rahim, dan menjaga sistem ketahanan tubuh terhadap pertumbuhan janin.

Laktogen Plasenta Manusia

Apabila memasuki minggu keenam kehamilan, plasenta akan menghasilkan hormon Laktogen Plasentral Manusia (HPL). Manfaatnya ialah menyediakan nutrien yang diperlukan oleh janin dan merangsang kelenjar susu di payudara sehingga menyusui.

Oksitosin

Sementara itu, pada akhir kehamilan, terdapat hormon oksitosin yang merangsang kelenturan serviks yang diperlukan sebagai persediaan untuk proses kelahiran. Oksitosin juga yang membantu merangsang puting susu dalam penghasilan susu.

Prolaktin

Peningkatan hormon prolaktin sebanyak 10 hingga 20 kali akan berlaku semasa kehamilan wanita. Prolaktin berfungsi untuk menyiapkan tisu payudara untuk penyusuan. Bukan hanya itu, hormon ini juga akan membantu menghasilkan susu ibu yang banyak.

Nah, pelbagai jenis hormon kehamilan sangat berguna untuk membantu menjaga kesihatan rahim dan janin. Sekiranya anda merasakan sesuatu yang tidak selesa dan mengganggu, ada baiknya anda segera membincangkannya dengan doktor anda di , sebelum sesuatu yang tidak diingini berlaku. Terdapat pelbagai pilihan komunikasi seperti: sembang, suara, atau panggilan video untuk berbincang dengan doktor di . Sekiranya anda ingin membeli keperluan perubatan seperti ubat atau vitamin, anda boleh menggunakan perkhidmatan tersebut Penghantaran Farmasi yang akan sampai ke destinasi dalam masa kurang dari satu jam.

Lain daripada itu, kini ia juga telah melengkapkan ciri-cirinya dengan perkhidmatan Makmal Perkhidmatan. Perkhidmatan baru ini membolehkan anda melakukan ujian darah dan juga menentukan jadual, lokasi, dan kakitangan makmal yang akan datang ke lokasi tujuan. Hasil makmal dapat dilihat secara langsung pada aplikasi perkhidmatan kesihatan . Bukan itu sahaja, juga telah bekerjasama dengan Makmal Klinikal yang dipercayai, iaitu Prodia. Jadi tunggu apa lagi? Pantas muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga: Cara Ideal untuk Mencegah Lemak Semasa Kehamilan