Kesihatan

Bilakah rambut mula tumbuh semasa dalam kandungan?

, Jakarta - Bayi ketika dalam kandungan mengalami pertumbuhan di semua sisi, termasuk pertumbuhan rambut. Semasa bayi dilahirkan, ada yang sudah berambut, tebal atau nipis. Pertumbuhan rambut setiap bayi berbeza bergantung pada usia, jantina, hormon, kecukupan pemakanan, dan faktor genetik.

Rambut tumbuh pada bayi sejak di rahim ibu, tepat ketika janin hamil 8-12 minggu. Rambut yang tumbuh pada bayi juga dikenali sebagai lanugo. Rambut tumbuh di semua bahagian badan kecuali di telapak tangan, telapak kaki, dan bibir.

Apabila janin berumur 8 minggu, ini adalah permulaan pembentukan sarung rambut atau folikel. Kemudian, rambut akan terus tumbuh sehingga janin berumur 5-6 bulan. Rambut yang tumbuh sejak dalam kandungan akan kelihatan halus, nipis, dan lembut.

Sebenarnya, terdapat tiga fasa pertumbuhan rambut pada bayi, iaitu anagen adalah fasa ketika rambut tumbuh. Kemudian, Catagen adalah fasa peralihan sebelum memasuki fasa terakhir, iaitu telogen. Akhirnya, bayi secara amnya akan dilahirkan dengan rambut di kepala yang cukup tebal.

Walaupun begitu, rambut yang ada ketika dalam kandungan akan rontok dalam enam bulan pertama. Setelah rambut yang terbentuk gugur, rambut baru akan tumbuh yang kekal dan mengikuti kitaran pertumbuhan rambut secara semula jadi. Biasanya, rambut tumbuh pada bayi secara kekal ketika mereka berusia satu setengah hingga dua tahun. Rambut tumbuh pada bayi secara berbeza kerana ditentukan secara genetik.

Kehilangan rambut pada bayi dalam tiga hingga enam bulan pertama adalah perkara biasa. Selepas fasa ini, rambut yang tumbuh pada bayi akan lebih tebal dan mungkin berbeza dari sebelumnya. Kebiasaan bayi yang gemar menggaru kulit kepala boleh menyebabkan rambut gugur. Tabiat ini akan hilang seiring dengan bimbingan dari ibu bapa.

Sebilangan bayi dilahirkan dengan rambut yang sangat halus sehingga nampaknya tidak mempunyai rambut. Ini masih boleh dikatakan normal, kerana biasanya ia akan menebal pada usia satu tahun. Sekiranya ragu-ragu, berbincanglah dengan doktor anda.

Di samping itu, beberapa kajian mengatakan terdapat beberapa cara untuk menyuburkan rambut bayi yang tumbuh sejak di dalam kandungan. Caranya ialah dengan memakan makanan yang kaya dengan protein dan asid folik. Kedua-dua zat tersebut adalah bahan utama yang digunakan dalam pembentukan rambut.

Sekiranya anda ingin bayi ketika lahir mempunyai bulu dan rambut yang tebal, ibu digalakkan untuk mengambil makanan yang kaya dengan protein semasa kehamilan. Salah satu jenis makanan yang mengandungi bahan ini adalah kacang hijau.

Selain kacang hijau, wanita hamil boleh mengambil jenis kacang atau sayur hijau lain untuk mendapatkan pengambilan vitamin B. Vitamin B sangat penting untuk kesihatan dan pertumbuhan rambut. Vitamin B dapat membantu melancarkan nutrien dan oksigen ke kulit kepala untuk mempercepat pertumbuhan rambut.

Sebagai tambahan kepada vitamin B, wanita hamil juga harus mengambil banyak vitamin A sehingga rambut tumbuh tebal pada bayi mereka. Vitamin A membantu pengeluaran sel dalam tubuh yang mempengaruhi fungsi badan yang lain, salah satunya adalah pertumbuhan rambut. Makanan semula jadi yang mengandungi vitamin A adalah betik, wortel, dan mangga.

Sekiranya anda ingin membincangkan peringkat awal kehamilan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat agar cepat sembuh dan petua menjaga kesihatan semasa hamil. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 5 Kebaikan Perut Yang Kerap Semasa Kehamilan
  • Hentikan Tabiat yang Memudaratkan Kandungan!
  • Makanan Sihat untuk Pertumbuhan Otak Janin