Kesihatan

Fahami Perbezaan antara Kolesterol dan Trigliserida

Jakarta - Pada tahap normal, tubuh memerlukan lemak untuk banyak perkara. Pembentukan tisu dan sel, serta simpanan tenaga yang akan digunakan sebagai bahan bakar ketika tubuh kekurangan pengambilan makanan, adalah dua fungsi utama lemak dalam tubuh. Nah, bercakap tentang lemak, ternyata terdapat banyak jenis, anda tahu. Dua daripadanya yang akan dibincangkan kali ini adalah kolesterol dan trigliserida. Apa perbezaan antara keduanya?

mengikut Kaedah Klinikal: Sejarah, Fizikal, dan Pemeriksaan Makmal, di Pusat Maklumat Bioteknologi Nasional, kolesterol adalah sejenis zat lilin yang mempunyai fungsi penting dalam membangun sel dan menghasilkan hormon (seperti estrogen dan progesteron), vitamin D, dan asid hempedu untuk pencernaan. Sementara itu, trigliserida adalah bahan yang berasal secara eksklusif dari lemak dalam makanan. Kalori dan gula yang berlebihan yang masuk ke dalam badan juga akan ditukar oleh badan menjadi trigliserida, dan disimpan sebagai lemak di seluruh badan.

Baca juga: Ini adalah had normal untuk kadar kolesterol bagi wanita

Fungsi dan Asal yang Membezakan Dua

Kedua-dua jenis lemak, kolesterol dan trigliserida, kedua-duanya diperlukan oleh tubuh. Namun, jika jumlahnya terlalu banyak, akan ada banyak risiko penyakit yang bersembunyi, seperti penyakit jantung, strok, kegagalan jantung, diabetes, dan penyakit degeneratif lain. Walau bagaimanapun, secara amnya, terdapat beberapa perbezaan antara kolesterol dan trigliserida yang perlu anda ketahui. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Fungsi

Perbezaan asas antara kolesterol dan trigliserida adalah fungsi mereka. Kolesterol adalah bahan yang dihasilkan secara semula jadi oleh metabolisme lemak di dalam badan. Bahan ini mempunyai banyak fungsi, iaitu untuk membina tisu dan sel, membentuk pelbagai hormon, dan berperanan dalam sistem pencernaan.

Perlu diingat bahawa kolesterol tidak larut dalam darah, jadi ia sering bergabung dengan protein dan membentuk lipoprotein. Nah, lipoprotein yang terbentuk menjadikan kolesterol terbahagi kepada 2 jenis, yang fungsinya juga berbeza, yaitu:

  • Kolesterol baik atau Lipoprotein Ketumpatan Tinggi (HDL) . Kolesterol jenis ini berfungsi membersihkan kolesterol dari pelbagai organ, termasuk saluran darah, dan membawanya kembali ke hati.

  • Kolesterol jahat atau Lipoprotein Ketumpatan Rendah (LDL) . Kebalikan dari kolesterol baik, kolesterol jahat atau LDL berperanan sebagai pembawa kolesterol dari hati ke pelbagai organ. LDL menjadi buruk jika terdapat terlalu banyak di dalam badan, menyebabkan lemak menetap di saluran darah.

Baca juga: Menurunkan Kolesterol atau Berat, Mana Yang Pertama?

Kerana ada yang baik dan buruk, anda perlu sedar akan adanya kolesterol di dalam badan anda. Lakukan pemeriksaan tahap kolesterol dan ujian kesihatan lain sekiranya diperlukan. Ini bertujuan untuk mengawal tahap kolesterol dalam badan dan menjangkakan kesan buruk kolesterol jahat. Untuk mempermudah, gunakan aplikasi untuk memerintahkan perkhidmatan pemeriksaan makmal dan berjumpa doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Sementara itu, trigliserida mempunyai fungsi sebagai tenaga sandaran yang akan digunakan oleh tubuh sekiranya sumber tenaga utama dalam tubuh habis. Oleh itu, trigliserida sering disimpan dalam sel lemak yang disebut sel adiposa. Sel-sel ini kemudian berkumpul dan membentuk jaringan yang disebut tisu adiposa. Kemudian, tisu ini tersebar di pelbagai bahagian badan, seperti di bawah permukaan kulit dan di antara organ.

2. Bahan Pembentuk

Walaupun kedua-duanya terbentuk dari lemak, kolesterol dan trigliserida boleh dikatakan berasal dari zat yang berbeza. Kolesterol hanya terbentuk dari lemak tepu yang diperoleh dari makanan yang dimakan. Semakin banyak sumber lemak tepu yang masuk ke dalam badan, semakin banyak kolesterol yang akan dihasilkan oleh badan. Namun, kolesterol tidak hanya dihasilkan dari makanan berlemak yang dimakan, tetapi juga dihasilkan secara semula jadi oleh hati.

Baca juga: 7 Makanan Yang Dapat Mengurangkan Tahap Trigliserida

Sementara itu, trigliserida, sebagai simpanan tenaga tubuh, dapat terbentuk dari makanan berlemak dan juga makanan yang tinggi karbohidrat. Dengan kata lain, trigliserida dihasilkan daripada makanan yang mengandungi kalori. Itulah sebabnya ketika bahan bakar untuk membentuk tenaga dalam tubuh telah dipenuhi, sisa-sisa glukosa dan protein dalam darah akan diubah menjadi trigliserida, kemudian disimpan sebagai cadangan tenaga.

Itulah perbezaan antara kolesterol dan trigliserida yang penting untuk difahami. Dapat disimpulkan bahawa kewujudan keduanya mempunyai fungsi penting bagi tubuh. Tetapi jika tahapnya berlebihan, akan ada kesan buruk yang bersembunyi. Oleh itu, pastikan untuk menjaga keseimbangan antara keduanya, dengan menerapkan gaya hidup yang sihat, seperti makan makanan yang sihat rendah lemak dan bersenam secara teratur.

Rujukan:
Pusat Maklumat Nasional Bioteknologi. Diakses pada tahun 2020. Kaedah Klinikal: Pemeriksaan Sejarah, Fizikal, dan Makmal. Edisi ketiga, Bab 31 - Kolesterol, Trigliserida, dan Lipoprotein Bersekutu.
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2020. Kolesterol dan Trigliserida HDL (Baik), LDL (Buruk).
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Apakah Perbezaan Antara Trigliserida dan Kolesterol?