Kesihatan

Inilah akibatnya jika badan kehabisan oksigen (Anoxia)

Jakarta - Anoxia berlaku apabila badan atau otak seseorang berhenti mendapat pengambilan oksigen. Kehilangan oksigen ke badan atau otak boleh menjadi sangat berbahaya dan bahkan boleh mengancam nyawa. Lalu, apa sebenarnya anoxia ini?

Anoxia biasanya disebabkan oleh hipoksia, yang bermaksud bahawa bahagian tubuh tidak mendapat oksigen. Hipoksia adalah keadaan apabila terdapat penurunan oksigen ke tisu, walaupun aliran darah mencukupi. Ini dikenali sebagai kecederaan hipoksia-anoksik.

Hipoksia boleh menjadi akibat banyak keadaan, termasuk oksigen rendah pada ketinggian yang cukup tinggi, kehilangan darah yang signifikan, keracunan karbon monoksida atau lain-lain, asma atau radang paru-paru, kecederaan mendadak yang mempengaruhi pernafasan, hingga aliran darah rendah ke organ tertentu. Apabila hipoksia berubah menjadi anoksia, ada bahagian tubuh yang memerlukan oksigen yang berhenti berfungsi, seperti otak, jantung, ginjal, dan tisu badan.

Baca juga: Gejala ensefalopati, gangguan otak

Anoxia boleh membahayakan otak. Selama empat hingga lima minit setelah oksigen habis, otak boleh rosak secara kekal. Tanpa oksigen, sel-sel di otak dapat mati dan mempengaruhi pelbagai fungsi yang secara langsung dikendalikan oleh otak. Semakin lama otak tidak mendapat pengambilan oksigen, semakin berbahaya komplikasi, bahkan kematian.

Kesan Anoxia

Sekiranya anoksia yang dialami di otak ringan, kesan yang boleh timbul adalah masalah dengan kepekatan, koordinasi, dan ingatan atau ingatan jangka pendek. Kesannya boleh disertai dengan sakit kepala, peningkatan kadar pernafasan, dan mudah berpeluh pada badan. Beberapa kesan muncul pada aspek penglihatan hingga terjadinya kebas.

Apabila keparahannya meningkat, kesan kekurangan oksigen pada badan menjadi lebih ketara. Pesakit mungkin mengalami kekeliruan, mengantuk yang kerap, munculnya sianosis atau warna kebiruan pada kulit yang menunjukkan tahap oksigen rendah. Tidak mustahil kejang berlaku kerana kerosakan otak. Dalam keadaan teruk, penghidap dapat mengalami kehilangan kesedaran untuk koma.

Baca juga: Berikut adalah 6 sebab mengapa seseorang boleh pengsan

Kerana permintaan tenaga yang meningkat, sel-sel saraf di otak menjadi lebih sensitif terhadap kekurangan pengambilan oksigen. Walaupun anoxia boleh mengakibatkan kerosakan pada semua sel otak, beberapa bahagian lebih mudah diserang daripada yang lain. Kawasan ini seperti korteks serebrum, hippocampus yang berkaitan dengan ingatan, ganglia basal dan cerebellum yang menyumbang kepada kawalan pergerakan.

Apabila aliran darah terganggu, seperti yang berlaku pada kegagalan jantung, terdapat kerosakan pada kawasan terjauh dari kawasan yang dibekalkan oleh tiga arteri utama otak. Kawasan ini menjadi rentan apabila aliran darah berkurang dan memungkinkan kematian tisu berlaku seperti yang berlaku pada orang yang menderita diabetes strok .

Kecederaan otak anoksik yang teruk sering membawa maut. Dalam kes-kes tertentu di mana pemulihan tidak mungkin dilakukan, doktor mungkin mengesyorkan agar tidak melakukan resusitasi sekiranya berlaku komplikasi kegagalan jantung.

Baca juga: 6 Penyebab Wanita Hamil Ini Mengalami Sesak Nafas

Itu adalah beberapa komplikasi yang mungkin terjadi di dalam badan jika oksigen habis. Sekiranya anda masih ingin meminta maklumat ini, anda boleh menggunakan aplikasinya . Cara, muat turun aplikasi dan pilih perkhidmatan Ask a Doctor. Permohonan Anda juga dapat menggunakannya untuk pemeriksaan makmal rutin di mana sahaja dan kapan saja dengan memilih perkhidmatan Makmal. Semoga bermanfaat.