Kesihatan

Adakah benar ubat kumur dapat mencegah rongga?

, Jakarta - Adakah anda termasuk orang yang sering menggunakan ubat kumur? Pencuci mulut sering dicari untuk menghilangkan bau mulut. Tidak hanya berkesan untuk menyegarkan mulut, ubat kumur juga mengandung cairan antiseptik, sehingga berkesan membersihkan gigi, esofagus, dan permukaan lidah dan gusi.

Tidak hanya menjadikan mulut lebih segar dan membersihkan mulut secara keseluruhan, dia berkata ubat kumur juga dapat mencegah rongga. Benarkah? Inilah penjelasannya.

Baca juga: Inilah Kepentingan Mencegah Rongga

Adakah benar ubat kumur dapat mencegah rongga?

Melancarkan dari WebMD , Mark Wolff, ketua kariologi dan perawatan komprehensif di New York University College of Dentistry mengatakan, ubat kumur dapat mengurangkan radang gusi, kerosakan gigi, tartar dan plak, dan dapat mencerahkan gigi. Dipetik dari Persatuan Pergigian Amerika, Terdapat dua jenis ubat kumur utama, iaitu kosmetik dan terapi. Nah, sejenis ubat kumur terapeutik yang membantu mengurangkan atau mengawal plak, gingivitis, bau mulut, dan kerosakan gigi.

Walaupun dapat mencegah rongga, itu tidak bermaksud bahawa ubat kumur dapat menggantikan berus gigi dan flossing . Lebih baik jika anda menggabungkan semua rawatan pergigian ini. Pencuci mulut digunakan sebagai rawatan tambahan untuk membersihkan mulut untuk mengelakkan rongga atau penyakit gusi.

Perlu juga digarisbawahi bahawa ubat kumur tidak dapat menyembuhkan masalah serius. Sekiranya anda mengalami gusi berdarah, atau nafas berbau yang teruk, segera berjumpa doktor gigi dan jangan tunggu sehingga keadaan bertambah buruk. Sekiranya anda merancang untuk diperiksa, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Baca juga: Meninggalkan rongga, inilah kesannya

Peraturan untuk Menggunakan Mouthwash

Cuci mulut boleh digunakan sebelum atau selepas menyikat dan flos ( flossing ). Gunakan ubat kumur selama 30-60 saat. Berkumur kurang dari satu minit mungkin tidak begitu berkesan. Sebaliknya, berkumur selama lebih dari satu minit juga lebih dari cukup.

Anda juga harus menyesuaikan kandungan ubat kumur yang anda beli dengan masalah mulut dan gigi yang anda alami. Baca label dengan teliti semasa membeli ubat kumur di kaunter. Kerana ramuan dan faedahnya boleh berbeza dari jenama ke jenama. Secara amnya, ubat kumur mengandungi satu atau lebih ramuan berikut:

  • Fluorin . Bahan ini membantu mengurangkan kerosakan gigi dan mencegah rongga.

  • Antimikrobial. Bahan ini dapat membunuh bakteria yang menyebabkan bau mulut, plak, dan radang gusi.

  • Pemutih, seperti peroksida. Bahan ini dapat membantu menghilangkan noda pada gigi, sehingga gigi kelihatan lebih putih.

Baca juga: Sebab mengapa rongga boleh menyebabkan sakit kepala

Sekiranya anda ingin mengelakkan rongga, pastikan untuk memilih ubat kumur yang mengandungi fluorida. Sekiranya anda perlu membeli ubat kumur, pesan melalui supaya lebih praktikal. Jangan repot-repot meninggalkan rumah, tinggal pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam ke destinasi anda.

Rujukan:
Persatuan Pergigian Amerika. Diakses 2020. Mouthwash (Mouthrinse).
WebMD. Diperolehi pada tahun 2020. Dos dan Dilarang Mencuci Mulut.
Penjagaan Pergigian Negara. Diakses pada tahun 2020. Adakah ubat kumur berfungsi ?.