Kesihatan

Petua untuk Berpindah dari Menipu Pasangan

Jakarta - Ketika kepercayaan dikhianati, luka jantung dan trauma yang sukar diatasi membuat usaha teruskan dari pasangan curang tidak mudah. Ya, isu perselingkuhan, orang ketiga, kepada wanita yang digelar "pelakon", sedang banyak dibincangkan di media sosial. Itu dihangatkan oleh penyejatan "drama" perselingkuhan dan ditipu oleh beberapa pemilik akaun, yang kemudian dibumbui dengan komen dari pemilik akaun lain, sebagai bentuk simpati.

Satu perkara yang dapat disimpulkan, perselingkuhan adalah perkara yang sangat biasa. Walaupun terdengar seperti "drama", kesan psikologi terhadap orang yang ditipu itu nyata. Pengalaman ditipu oleh orang yang dikasihi pasti akan membuat mereka merasa mereka tidak lagi dapat mempercayai orang lain. Akhirnya, untuk teruskan dan berhubung semula dengan orang lain mungkin sukar.

Baca juga: Inilah akibatnya jika suami dan isteri terlalu berprestij

Bagaimana untuk Bergerak dari Pasangan Curang?

Sebenarnya, cara setiap orang untuk menghadapi pengalaman traumatik adalah berbeza, jadi agak sukar untuk mendapatkan muslihat teruskan sebagai yang paling berkuasa. Satu-satunya yang dapat menolong anda untuk bangkit semula dan melupakan masa lalu adalah diri anda sendiri, dan prosesnya mungkin memakan masa yang lama.

Jadi, berikut adalah beberapa petua teruskan dari pasangan yang curang, yang mungkin sedikit membantu:

1. sedar bahawa itu bukan kesalahan anda

"Mungkin itu salahku kerana tidak memperhatikan, jadi dia mencarinya dari orang lain", "Mungkin kerana aku tidak menarik, dia akhirnya curang". Anda harus membuang pemikiran seperti itu. Introspeksi itu bagus, tetapi jika pasangan anda menipu anda, anda tidak semestinya menganggap bahawa itu salah anda.

Setiap hubungan mempunyai masalah. Namun, jika anda benar-benar mencintai dan ingin berkomitmen, orang yang setia akan tetap bertahan dan berusaha memperbaiki kekurangan dalam hubungan tersebut. Tidak juga mencarinya dari orang lain. Ketahuilah bahawa menipu adalah satu bentuk pengkhianatan, apa pun alasannya, dan satu-satunya yang boleh dipersalahkan adalah orang yang menipu anda.

Menyalahkan diri sendiri hanya akan memperdalam luka dan trauma. Proses teruskan Walaupun begitu, boleh menjadi sangat sukar jika anda masih mempunyai kebiasaan menyalahkan diri sendiri atas tindakan buruk pasangan anda. Jadi, cubalah berfikir dengan lebih realistik.

2. Terima dan Ikutkan Emosi Anda Dengan Baik

Ditipu adalah perkara yang menyakitkan bagi sesiapa sahaja. Oleh itu, daripada berpura-pura bersikap keras dan baik-baik saja, tidak ada salahnya untuk merangkul emosi anda dan menerima semuanya. Menangislah isi hati anda, cari orang terdekat yang dapat memberikan sokongan dan menyatakan emosi rumit yang anda rasakan. Ini pasti akan membuat anda lebih lega dan dapat berfikir dengan lebih jelas selepas itu.

Baca juga: Hati-hati, 5 perkara ini boleh menjadikan perkahwinan menjadi lemah

3. Mencuba Maafkan

Melupakan perkara buruk yang berlaku hampir mustahil. Selamanya, pengalaman ditipu akan sentiasa ada dalam ingatan. Lalu, apa yang perlu dibuat? Cuba memaafkan. Ini berbeza, ya, dengan melupakan. Pengampunan adalah usaha yang dapat dilakukan untuk melepaskan apa yang terjadi, menganggapnya sebagai kesalahan besar yang dapat dilakukan oleh mana-mana manusia.

Dengan memaafkan, proses teruskan dari pasangan curang akan lebih ringan, kerana anda ikhlas dan tidak lagi menjadikannya beban di fikiran anda. Namun, memaafkan tidak bermaksud anda harus kembali kepada pasangan anda. Mengenai itu, terpulang kepada anda. Sekiranya anda benar-benar ingin memaafkan dan memberi peluang lain, tidak mengapa. Tetapi jika terlalu berat dan sudah trauma, anda harus menamatkan hubungan.

4. Kawal Emosi Anda dan Jangan Membalas Dendam

Marah, terluka, kecewa, sedih, tentu saja, perasaan bercampur yang akan dirasakan apabila anda mendapati orang yang dicintai curang. Itu wajar, tetapi jangan biarkan emosi anda mengawal anda, okey? Cuba bersabar, pergi sebentar untuk bertenang dan berfikir dengan jernih. Ini sangat penting untuk mengelakkan kemurungan, atau tindakan buruk yang boleh membahayakan diri sendiri.

Baca juga: Bukan Fizikal, 3 Tanda Sekiranya Pasangan Anda Menipu Perasaan

Jangan segera menyimpan dendam terhadap pasangan anda, atau mahu melakukan perkara yang sama kepada pasangan seterusnya nanti. Sentiasa ingat bahawa menipu adalah perkara buruk yang dapat melukai hati seseorang, dan balas dendam hanya akan mengabadikan karma buruk dan menjebak anda dalam kitaran pengulangan yang tidak berkesudahan.

Itulah beberapa petua teruskan dari pasangan yang curang. Sekiranya masih sukar untuk melepaskan dan memaafkan, dapatkan nasihat profesional. Contohnya dengan bercakap dengan ahli psikologi dalam aplikasi melalui sembang, atau membuat temu janji dengan psikiatri di hospital untuk sesi kaunseling.

Ditipu adalah pengalaman yang sangat sukar untuk dilalui dan teruskan Ia juga memerlukan proses yang panjang. Oleh itu, cubalah bersabar dan berdamai dengan diri sendiri. Semasa proses teruskan , cubalah mengisi hari-hari dengan aktiviti positif yang menyeronokkan.

Rujukan:
Harian Elite. Diakses pada tahun 2020. 4 Cara Membuat Perjalanan Lebih Mudah Setelah Anda Ditipu, Kerana Tidak Mudah.
Huffington Post. Diakses pada tahun 2020. 13 Langkah Memulihkan Dari Pengkhianatan.