Kesihatan

Berhati-hati, Seperti Menyakitkan Diri Menganggu Kesihatan Mental

Jakarta - Cedera diri adalah bentuk gangguan tingkah laku yang berkaitan dengan pelbagai penyakit mental. Ini bererti, jika anda atau seseorang yang dekat dengan anda mempunyai tingkah laku yang memudaratkan diri sendiri, anda harus waspada, kerana ini boleh menjadi gejala gangguan kesihatan mental.

Perilaku mencederakan diri boleh berupa mencederakan badan dengan benda tajam atau tumpul, seperti memotong atau membakar kulit, memukul dinding, memukul kepala, dan menarik rambut. Orang yang suka mencederakan diri sendiri juga dapat dengan sengaja menelan sesuatu yang berbahaya, seperti penghalau serangga, deterjen cair, atau menyuntik racun ke dalam badan.

Baca juga: Pengesanan Awal Gangguan Mental Skizofrenia

Mengapa Ada Orang Suka Menyakitkan Diri?

Perilaku mencederakan diri biasanya dilakukan untuk melampiaskan atau mengatasi emosi berlebihan yang sedang dihadapi, seperti tekanan, kemarahan, kegelisahan, kesedihan, kebencian diri, kesepian, putus asa, atau rasa bersalah. Ia juga dapat dilakukan sebagai cara untuk mengalihkan perhatian dari pemikiran yang mengganggu.

Pelbagai emosi yang boleh mencetuskan tingkah laku yang boleh memudaratkan diri sendiri boleh disebabkan oleh:

1. Masalah Sosial

Tingkah laku yang mencederakan diri cenderung terjadi pada orang yang mengalami masalah sosial dan kesukaran dalam hidup, seperti menjadi mangsa buli, ditekan oleh tuntutan dari ibu bapa, mengalami konflik dengan keluarga, rakan dan rakan, hingga krisis identiti mengenai orientasi seksual.

2. Mengalami Kejadian Traumatik

Kejadian traumatik, seperti kehilangan orang yang disayangi dan menjadi mangsa penderaan emosi, fizikal, atau seksual, boleh menyebabkan seseorang merasa kosong, mati rasa, dan rendah diri. Kemudian, mereka berfikir bahawa bahaya diri dapat mengingatkan mereka bahawa mereka masih hidup dan merasakan perkara seperti orang lain.

Baca juga: Lebaran dan Holiday Blues, berikut adalah 4 cara untuk mengatasinya

3. Menderita Gangguan Mental Tertentu

Perilaku mencederakan diri juga dapat muncul sebagai gejala beberapa penyakit mental, seperti gangguan mood, kemurungan, gangguan makan, gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD), gangguan penyesuaian, atau gangguan keperibadian sempadan.

Ciri-ciri pelaku suka mencederakan diri sendiri

Orang yang mempunyai kecenderungan untuk mencederakan diri sendiri sering tidak mempunyai gejala khas. Tingkah laku ini biasanya dilakukan ketika mereka bersendirian, bukan di khalayak ramai. Namun, ada beberapa sifat yang mungkin menunjukkan seseorang cenderung mencederakan diri sendiri, iaitu:

  • Mempunyai banyak kecederaan pada badan, seperti luka di pergelangan tangan, luka bakar pada lengan, paha, dan batang badan, atau lebam pada buku lali. Biasanya, mereka akan menyembunyikan luka dan akan mengelak ketika ditanya apa yang menyebabkannya.
  • Menunjukkan gejala kemurungan, seperti suasana hati yang buruk, sering merasa sedih, menangis, dan kurang motivasi dalam hidup.
  • Sukar untuk bersosial dengan orang lain, baik di rumah, di sekolah, dan di tempat kerja. Mereka cenderung lebih suka bersendirian dan enggan bercakap dengan orang lain.
  • Tidak yakin atau menyalahkan diri sendiri atas sebarang masalah yang berlaku.
  • Selalunya memakai pakaian yang menutup hampir seluruh badan. Ini untuk menyembunyikan luka.

Baca juga: Keyakinan Berlebihan Menjadi Berbahaya, Inilah Kesannya

Risiko tingkah laku mencederakan diri menyebabkan kecederaan fizikal yang membawa maut dan meningkatkan risiko membunuh diri. Kerana tindakan mereka yang melulu, tidak jarang orang yang suka menyakiti diri mereka dirawat di hospital atau bahkan mengalami kecacatan kekal dan bahkan kematian.

Oleh itu, sebelum ia membawa maut, anda harus mengenal pasti tingkah laku ini dalam diri anda atau orang yang paling dekat dengan anda. Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda bahaya diri, dapatkan bantuan profesional, seperti psikologi atau psikiatri. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh muat turun permohonan dan menggunakannya untuk membuat temu janji dengan psikologi atau psikiatri di hospital, untuk melakukan pemeriksaan.

Rujukan:
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Memudaratkan Diri - Gambaran keseluruhan.
Persatuan Psikologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Pandangan Baru mengenai Kecederaan Diri.
Royal College of Psychiatrists UK. Diakses pada tahun 2020. Memudaratkan Diri.
Minda UK. Diakses pada tahun 2020. Memahami Bahaya Diri.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan Mental dan Kecederaan Diri.