Kesihatan

4 Petua Hidup Sihat untuk Mengelakkan Penyakit

, Jakarta - Sebenarnya, bagaimana menjaga tubuh agar terlindung dari pelbagai penyakit? Untuk mencapai kesihatan yang lengkap, sekurang-kurangnya ada tiga faktor yang perlu dipertimbangkan. Ketiganya dapat disamakan dengan segitiga sama sisi.

Kedua-dua bahagian miring adalah pengambilan dan senaman pemakanan seimbang. Manakala sisi asasnya adalah rehat atau tidur yang mencukupi. Cukup sederhana, bukan? Rumusannya mudah, tetapi memerlukan kemahuan dan disiplin yang kuat untuk menerapkannya, setiap hari, dan sepanjang hidup.

Berikut ini adalah gaya hidup yang sihat untuk menghindari penyakit yang dapat dicuba, yaitu:

1.Bermula dari Pinggan Makan

Pernah mendengar istilah dari Barat, “ Anda adalah apa yang anda makan"? Kalimat ini bukan hanya sebutan. Apa yang kita makan akan mewakili siapa sebenarnya kita. Ringkasnya, makanan yang anda makan menentukan sama ada anda sihat atau tidak pada masa akan datang.

Baca juga: Inginkan Umur Panjang, Cubalah Corak Makan Sihat Ini

Terdapat peraturan yang tidak boleh dirundingkan mengenai makanan ini, iaitu makanan harus seimbang dari segi nutrisi. Pemakanan seimbang adalah komposisi makanan harian yang mengandungi nutrien, dalam jenis dan jumlahnya sesuai dengan keperluan tubuh.

Oleh itu, pinggan makan mesti diisi dengan karbohidrat, protein, vitamin dan mineral yang seimbang. Ingat, tidak ada satu jenis makanan yang mengandungi semua jenis nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Untuk itu, makan pelbagai makanan mulai dari lauk, sayur-sayuran, hingga buah-buahan.

Inilah sepuluh panduan pemakanan seimbang mengikut: Kementerian Kesihatan - DDirektorat Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Tidak Berjangkit , itu dia:

 • Biasakan makan pelbagai makanan ruji.
 • Hadkan pengambilan makanan manis, masin, dan berlemak.
 • Dapatkan aktiviti fizikal yang mencukupi dan mengekalkan berat badan yang ideal.
 • Biasakan makan lauk yang mengandungi protein tinggi.
 • Basuh tangan dengan sabun di bawah air yang mengalir.
 • Biasakan sarapan.
 • Biasakan minum air secukupnya dan selamat.
 • Makan banyak buah dan sayur.
 • Biasakan membaca label pada bungkusan makanan.
 • Bersyukur dan nikmati pelbagai makanan.

2. Bersenam secara berkala

Makanan berkhasiat yang seimbang sahaja tidak cukup untuk dijadikan kaedah untuk mengelakkan penyakit. Tanpa aktiviti fizikal yang tetap, impian untuk mendapatkan tubuh yang sihat hanyalah harapan yang salah. Gaya hidup sihat untuk mengelakkan penyakit ini mesti melibatkan sukan atau aktiviti fizikal.

Sukan ini menjimatkan pelbagai ciri untuk badan, kamu tahu. Tidak percaya? Menurut pakar di Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK , senaman dapat mencegah pelbagai penyakit. Bermula dari penyakit jantung koronari, diabetes jenis 2, risiko barah usus besar, osteoartritis, barah payudara, demensia, hingga kemurungan.

Lalu, berapa kerap anda perlu bersenam? Menurut cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), orang dewasa berumur 18-64 tahun memerlukan sekurang-kurangnya 150 minit aktiviti fizikal (senamrobik intensiti sederhana) setiap minggu.

Sebaik-baiknya, 150 minit ini dibahagikan kepada lima kali seminggu, atau 30 minit setiap kali anda bersenam. Ringkasnya, senaman teratur sangat bermanfaat untuk kesihatan fizikal dan psikologi, serta meningkatkan kualiti hidup.

Baca juga: 9 Manfaat Senaman untuk Kesihatan Otak

3.Rehat yang mencukupi

Bagi anda yang sudah makan makanan berkhasiat seimbang dan bersenam secara teratur, tetapi tetap bangun malam atau kurang tidur, jangan berharap badan anda tetap sihat. Ingat, badan memerlukan masa untuk 'pulih' sendiri. Cara rehat atau kualiti tidur.

Terdapat banyak faedah yang dapat kita perolehi dari tidur yang berkualiti. Contohnya, sistem imun semakin baik, badan lebih sihat, risiko tekanan atau kemurungan berkurang, mempertajam ingatan, meningkatkan mood, dan mencegah pelbagai penyakit seperti strok , darah tinggi, hingga penyakit jantung.

Bukan main-main, bukankah manfaat tidur untuk badan? Adakah anda pasti masih mahu berjaga setiap malam?

Seterusnya, bagaimana dengan jangka masa? Menurut pakar di Yayasan Tidur Nasional dewasa muda (18-25 tahun) dewasa (26-64 tahun) perlu berehat selama 7-9 jam setiap malam.

Baca juga: 5 Tabiat Yang Boleh Menyebabkan Insomnia

4. Elakkan Faktor Risiko

Sebagai tambahan kepada tiga perkara di atas, cara untuk mengelakkan pelbagai penyakit perlu digabungkan dengan mengelakkan pelbagai faktor yang mencetuskan masalah kesihatan. Sebagai contoh:

 • Jangan merokok.
 • Hadkan pengambilan alkohol.
 • Jangan terlalu kerap makan makanan berlemak, masin, atau manis.
 • Hadkan minuman berkafein seperti soda atau kopi.
 • Jangan gunakan ubat (Narkotik, Psikotropik, dan Bahan Ketagihan).
 • Pakai alat pelindung diri semasa bersenam atau memandu.
 • Elakkan perkara yang mencetuskan tekanan atau kemurungan (menguruskan tekanan dengan baik).

Bagaimana, berminat untuk mencuba gaya hidup sihat di atas untuk mengelakkan pelbagai penyakit?

Anda juga boleh meminta doktor melalui permohonan mengenai perkara di atas, atau ketika mengalami aduan kesihatan. Anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja, tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:
Kementerian Kesihatan - Sihat Negaraku! Diakses pada tahun 2020. Bermula dengan Sihat dari Pinggan Makan Saya
Kementerian Kesihatan - Direktorat Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Tidak Berjangkit. Diakses pada tahun 2020. Apakah sepuluh garis panduan untuk pemakanan seimbang?
NHS - UK Diakses pada tahun 2020. Hidup dengan Baik. Faedah bersenam.
WHO. Diakses pada tahun 2020. Aktiviti Fizikal dan Orang Dewasa
Yayasan Tidur Nasional. Diakses pada tahun 2020. Mengesyorkan Waktu Tidur Baru