Kesihatan

Manfaat Buah Naga untuk Orang yang Menghidap Diabetes Mellitus

, Jakarta - Bagi penderita diabetes mellitus, anda tidak boleh makan semua jenis buah. Terdapat beberapa buah yang tidak boleh dimakan kerana mempunyai karbohidrat dan fruktosa yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah.

Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda tidak boleh makan buah apa pun. Kerana buah dapat mengurangi risiko penyakit jantung, barah, dan strok, serta meningkatkan kesehatan secara keseluruhan. Terutama jika anda memakan buah naga, kerana buah ini baik untuk penderita diabetes mellitus. Apa faedah buah naga?

Mengapa Buah Naga Baik untuk Orang dengan Diabetes Mellitus?

Buah naga telah lama digunakan untuk merawat darah tinggi. Selain itu, biji telah terbukti dapat membantu mengatur kadar glukosa darah. Inilah yang menjadikan buah naga mempunyai manfaat untuk pencegahan dan pengurusan diabetes jenis 2.

Terdapat tiga jenis buah naga, buah naga dengan kulit merah dengan daging merah, buah naga dengan kulit merah dengan daging putih (saat ini varietas yang paling banyak ditanam), dan buah naga dengan kulit kuning dengan daging putih.

Baca juga: Semakin Popular, Inilah Kelebihan Memakan Buah Naga

Ketiganya mempunyai ciri-ciri manis segar yang sama dan kandungan vitamin C, serat, vitamin B, dan protein yang serupa. Itulah sebabnya buah naga juga disebut buah super. Berikut adalah faedah buah naga untuk penghidap diabetes mellitus:

1. Buah naga mampu menjana semula sel beta pankreas (sel yang bertanggungjawab menghasilkan insulin di dalam badan).

2. Kandungan flavonoid dan antioksidan yang tinggi pada buah naga dapat mencegah tekanan oksidatif dan kerosakan pada pankreas, sehingga dapat mempertahankan sel beta pankreas dan fungsinya.

3. Jus yang terbuat dari buah naga putih dan betacyanin yang terdapat di dalam kulit telah terbukti dapat meningkatkan daya tahan insulin.

4. Pengambilan buah naga secara berkala oleh penghidap prediabetes dapat mencegah risiko terkena diabetes mellitus jenis 2.

5. Orang dengan diabetes mellitus berisiko lebih tinggi untuk menghidap darah tinggi dan penyakit jantung yang lain. Buah naga mengandungi flavonoid yang mempunyai kesan pelindung jantung, sehingga memakan buah naga secara teratur dapat mencegah perkembangan hipertensi dan penyakit jantung.

6. Makan buah naga dapat mengurangkan lemak hati dengan ketara yang sangat berkaitan dengan perubahan keradangan dalam badan dan juga ketahanan insulin

Baca juga: 5 Tabiat Salah Semasa Makan Buah

Selain itu, selain buah naga, ada beberapa jenis buah lain yang baik untuk penderita diabetes mellitus, yaitu blackberry, strawberi, tomato, dan jeruk. Maklumat lebih lanjut mengenai buah-buahan yang baik untuk dimakan oleh penghidap diabetes mellitus boleh diminta terus ke doktor di . Sekiranya anda ingin membeli ubat, anda juga boleh melalui Kedai Kesihatan ya!

Bekerja keras dan jangan tertekan

Diet yang sihat, termasuk memakan buah, sangat menyumbang kepada kesihatan orang yang menghidap diabetes mellitus. Selain makanan, anda juga perlu memastikan badan anda tetap aktif melalui senaman.

Sasarkan diri anda untuk aktif selama 30 minit setiap hari dalam seminggu. Gaya hidup aktif dapat membantu anda mengawal diabetes dengan menurunkan gula darah. Ini juga menurunkan kemungkinan mengalami komplikasi penyakit jantung.

Baca juga: Bersenam pada waktu pagi, berikut adalah faedahnya

Menguruskan tekanan juga baik untuk penghidap diabetes. Apabila tertekan, kadar gula dalam darah akan meningkat. Di samping itu, apabila anda mengalami kegelisahan, anda tidak dapat mengawal keadaan diabetes mellitus dengan betul. Apabila anda cemas, anda mungkin lupa untuk bersenam, tidak makan dengan betul, atau minum ubat. Anda dapat menguruskan tekanan melalui teknik bernafas, melakukan yoga, atau mengambil hobi yang menenangkan anda.

Rujukan:
Yayasan Diabetes Kematian. Diakses pada tahun 2021. Buah Naga.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Diabetes dan Buah.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. 6 Perubahan Gaya Hidup untuk Mengawal Diabetes Anda.