Kesihatan

Inilah Cara Mengimplementasikan Hidup Sihat Semasa Pandemik

“Menerapkan dan mempertahankan gaya hidup sihat selama pandemi adalah penting. Selain melaksanakan protokol kesihatan, ada beberapa cara lain yang perlu dilaksanakan secara perlahan ke dalam kehidupan seharian. Kaedah di bawah terbukti dapat meningkatkan kualiti kesihatan anda. "

, Jakarta - Pada masa tekanan dan ketidakpastian semasa wabak ini, sangat mudah bagi seseorang untuk jatuh ke dalam tabiat buruk. Kerana wabak, seseorang mungkin mengabaikan rutinitas sihat yang sebelumnya telah dilaksanakan. Sebenarnya, menerapkan dan mengekalkan gaya hidup sihat akan menyokong minda dan tubuh anda dan membuat anda lebih bersedia menghadapi kesukaran semasa wabak tersebut.

Di tengah pandemi COVID-19, menjaga sistem kekebalan tubuh adalah suatu keharusan untuk mengelakkan jangkitan dengan virus korona. Inilah cara menerapkan kehidupan yang sihat semasa wabak:

Baca juga: Harus Tahu, 5 Gaya Hidup Baru Semasa Pandemik

Menjaga Makanan Yang Sihat

Ramai orang memandang rendah kepentingan diet yang sihat. Manakala pemakanan yang betul dapat membantu meningkatkan tahap tenaga dan kesihatan mental. Makan makanan sihat secara berkala setiap hari seperti makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kerap. Hadkan juga makanan berlemak dan manis. Pastikan juga untuk tidak melangkau makanan kerana ini boleh mempengaruhi kemampuan tubuh anda untuk berkonsentrasi.

Anda juga dapat memenuhi pengambilan nutrien anda melalui makanan tambahan dan vitamin. Kini anda juga boleh mendapatkan makanan tambahan dan vitamin ini di . Terutama dengan perkhidmatan penghantaran, anda tidak perlu meninggalkan rumah untuk mendapatkan ubat.

Rancang Tabiat Baik untuk Hidup Sihat

Semasa berusaha mewujudkan atau mengekalkan tabiat sihat, lebih baik merancang lebih awal. Akhir-akhir ini, kehidupan telah banyak berubah, jadi sukar untuk menyeimbangkan keadaan. Walau bagaimanapun, menyediakan makanan yang sihat dan berkhasiat akan membantu anda tetap berada di landasan yang betul. Oleh itu, cubalah berfikir dan membeli bahan makanan pada hujung minggu, supaya pada hari bekerja anda hanya perlu memprosesnya menjadi makanan sihat.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Malas dengan Gaya Hidup Sihat

Keperluan Air Yang Cukup

Sebilangan besar badan manusia terdiri daripada air, sebab itulah keperluan cecair badan mesti selalu dipenuhi. Kajian menunjukkan bahawa minum air yang mencukupi bukan sahaja dapat membantu anda menjaga berat badan yang sihat, tetapi juga tubuh yang sihat. Ini akan membantu anda berfikir dengan lebih jelas, meningkatkan pencernaan, dan mengekalkan tahap tenaga. Sebaiknya minum enam hingga lapan gelas cecair setiap hari (1.5 hingga 2 liter sehari).

Kekal Aktif untuk Hidup Sihat

Kekal aktif secara fizikal sangat penting di tengah wabak penyakit. Kerana senaman dapat membantu tubuh melepaskan endorfin yang dapat menyuburkan tubuh, dan membuat anda merasa lebih bahagia. Sehingga latihan di tengah pandemi adalah selamat, anda boleh melakukannya di rumah.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat Yang Dapat Mencegah Diabetes

Rehat yang mencukupi

Tidur selalunya merupakan salah satu perkara pertama yang berubah apabila rutin anda berubah. Cuba tidur 7-9 jam setiap malam, seperti yang dicadangkan oleh pakar. Tidur yang mencukupi dapat meningkatkan kesihatan fizikal dan mental secara keseluruhan. Menurut penyelidikan, tidur malam yang baik dapat membuat anda lebih bahagia, meningkatkan ingatan, meningkatkan sistem ketahanan badan anda, dan membantu mengekalkan berat badan yang sihat.

Jangan tolak diri sendiri

Kadang-kadang anda akan mengalami hari yang buruk dan anda akan membuat pilihan yang tidak sihat. Ini adalah masa yang sangat sukar untuk semua orang, jadi tidak mengapa tidak merasa baik-baik saja. Cuba hubungi rakan dan keluarga untuk mendapatkan sokongan sekiranya anda memerlukannya.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Tekanan Darah Tinggi

Itulah beberapa cara untuk menerapkan gaya hidup sihat semasa wabak, ingat dengan teliti dan gunakan perlahan-lahan!

Rujukan:
Kesihatan Bulatan. Diakses pada tahun 2021. Mengekalkan Gaya Hidup Sihat Semasa COVID-19.
Pesakit. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengekalkan Gaya Hidup Sihat Semasa Lockdown.
Pusat Pengajian Perubatan dan Sains Kesihatan - Universiti George Washington. Diakses pada tahun 2021. Petua Mengekalkan Gaya Hidup Sihat semasa Pandemik.